Alle honden zijn gemeen!

Hond met bot

Geplaatst op donderdag 23 oktober 2014 door Nelly de Jong

Al sinds ik klein ben, ben ik bang voor honden. Als klein kind ben ik drie keer gebeten door een hond die “NIETS DOET HOOR”. Je moet er maar op rekenen dat als je als klein kind drie keer een dergelijke ervaring hebt opgedaan, je echt niemand meer gelooft die zoiets zegt. Zodra er een hond mijn kant op komt schiet mijn systeem in de alarmstand.  Hoef ik niets voor te doen, want alle cellen in mijn systeem hebben die ervaringen opgeslagen. Ik voel mijn haren overeind komen en alles in mij raakt super gevoelig. De hormonen gaan in stressstand en pas als dat k… beest weer weg is kom ik weer een beetje tot rust.

Niet allemaal, maar toch...

Nu woon ik vlak bij een groot natuurgebied waar natuurlijk vrijwel elke keer als ik daar ga lopen er honden mijn pad kruisen. En hoewel ik inmiddels wel weet dat niet alle honden k… beesten zijn, blijft mijn systeem toch zo reageren. Omdat ik door mijn werk wel weet wat ik zou moeten doen om van die angst af te komen, weet ik ook dat ik nu zelf creëer wat er is. En ik heb het er uiteraard ook wel eens met deze en gene hondenliefhebber over gehad. Maar de noodzaak om te veranderen is momenteel niet groot genoeg. Ja, ik ben bang voor honden en nee, dat beheerst mijn leven niet. Maar dat zou wel zomaar kunnen. Lees maar eens mee…

Bang voor honden

Iris was net als ik heel bang voor honden. En dat werd er in de loop van de jaren niet beter op. Iris was er helemaal van overtuigd dat honden rotbeesten waren die alleen maar blaften en bijten. Klote honden zijn het, zei ze vaak. Ze willen niets anders dan in mijn benen bijten. Haar angst voor honden nam met de jaren steeds verder toe.  En op een gegeven moment was ze zo bang om een hond tegen te komen dat ze niet meer naar haar werk durfde.

Tom Poes, verzin een list

Nu was Iris niet dom, dus ze had ook wel in de gaten dat het zo niet verder kon. Ze besloot daarom om een manier te bedenken dat ze toch het huis uit zou kunnen, zonder bang te hoeven zijn om gebeten te worden. Ze moest dus een list bedenken... Wat ze bedacht was het volgende: Ze dacht als ik nu zorg dat ik altijd hondenbrokjes bij me heb, dan gooi ik als er een hond bij me in de buurt komt wat van die hondenbrokjes naar zo’n beest toe en dan heb ik geen last van dat beest. Daarop bestelde ze via internet een grote voorraad van de allerduurste en lekkerste hondenbrokjes en besloot weer naar haar werk te gaan. In haar jaszak had ze altijd een voorraadje van de allerlekkerste hondenbrokjes voorhanden.

Alle mensen zijn lief

Nu wilde het geval dat er zo ongeveer in die tijd bij haar aan de overkant een jong stel was komen wonen met een hond. Die hond heette Joris. En Joris had ook gedachten over mensen. Joris was er namelijk compleet van overtuigd dat mensen altijd lief zijn. Mensen zijn altijd lief, want zijn baasjes verzorgden hem goed. Hij kreeg lekker te eten en te drinken en hij mocht zichzelf vaak even uitlaten omdat zijn baasjes het wel wat druk hadden. Zeker zo vlak na de verhuizing.

Hij gaat me weer bijten

Op een morgen toen zijn baasjes het weer druk hadden en ze hem naar buiten lieten om te doen wat hij elke morgen moest doen, kwam hij Iris tegen. Iris schrok zich kapot. Daar heb je weer zo’n klote hond, dacht Iris, toen ze het beest zag. Joris dacht: Hey daar is weer zo’n lief mens, toen hij Iris zag. Joris kwam enthousiast op Iris af gerend en Iris raakte haast verstijfd van schrik. Zie je wel, zei Iris, Hij gaat me zo meteen weer bijten. Ze pakte zo snel ze kon een hand van de lekkerste hondenbrokjes en gooide ze op straat. Joris dacht: Zie je wel? Wat een lieve mensen wonen hier. Ik krijg zomaar de allerlekkerste hondenbrokjes van een vreemde.  De volgende morgen gebeurde weer iets vergelijkbaars. Iris gooide weer brokjes en wist zeker dat de hond haar anders zou hebben gebeten. Joris wist zeker: Wat een lieve mensen wonen hier. Dit hele gebeuren herhaalde zich vanaf dat moment iedere morgen.  En beiden kregen steevast hun overtuiging bevestigd…

Zelfde werkelijkheid, andere beleving

De werkelijkheid is en was voor beiden gelijk. De hond leeft in een geweldige werkelijkheid waarin hij bevestigd wordt dat mensen allemaal lief zijn. En Iris leeft in een werkelijkheid die bevestigt dat honden allemaal op haar afkomen om haar te bijten. Zelfde werkelijkheid, andere betekenis. Beide werkelijkheden zijn voor betrokkenen waar. Het is namelijk maar wat je zelf over je werkelijkheid gelooft. Als je net als ik gelooft dat honden niet te vertrouwen zijn (en hun baasjes ook niet…. J) dan zal dat je werkelijkheid zijn. En als je daar maar genoeg last van hebt, kom je vanzelf in actie om er iets aan te doen…. Maar zover ben ik nog niet….

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Verlatingsangst: Hij wil me niet meer...
Vasthouden of loslaten »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress, Overtuigingen, Emoties, assertiviteit en Angst


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Alle honden zijn gemeen!

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.