Is dat zo?

feiten of meningen?

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op dinsdag 21 oktober 2014 door Nelly de Jong

Zo halverwege mijn dertigste kreeg ik een enorme midlife crisis. Zo’n gevoel van: is dit het nou? Dat mijn baan op de tocht stond vanwege een reorganisatie wakkerde mijn gevoel van onrust alleen maar verder aan en ik werd er doodnerveus van. Ik zag ons al zitten op een flatje driehoog achter, zonder enig toekomstperspectief. Had ik dan echt niets bereikt in mijn leven?

 

Dertigersdilemma

Vriendinnen herkenden het gevoel wel. Blijkbaar hoorde het er een beetje bij als je jonge kinderen hebt en een  baan buitenshuis. De enige die het niet herkende was een vriendin die in drie jaar tijd vier kinderen produceerde en thuisblijfmoeder was, maar die had natuurlijk ook geen tijd om er over na te denken. De rest hobbelde net als ik een beetje door, allang blij dat er een baan was waardoor de hypotheek op tijd betaald kon worden want het was ook nog crisis natuurlijk. Dat ik ondertussen doodongelukkig was schoof ik maar opzij.

Ellende

Het voelde destijds absoluut niet zo, maar achteraf gezien was mijn naderende ontslag het beste wat me is overkomen. Ik kwam in een outplacementtraject terecht (één keer raden bij wie) en de eerste paar weken deed ik niks anders dan alle tissues opmaken en tussen gierende uithalen door de ellende van mijn leven over mijn coach uitstorten. Ze luisterde geduldig terwijl ik vertelde over de vriendjespolitiek. Over hoe begriploos en gemeen mijn baas was. Over hoe afgedankt ik me voelde en hoeveel spijt ik had van alle verkeerde keuzes die ik gemaakt had. Net toen ik dacht dat ik haar aan mijn kant had boog ze over de tafel naar me toen en vroeg: “Is dat zo?”

Is dat zo?

Is dat zo? Man, wat heb ik die vraag daarna vaak van haar gehoord. En ik moest ook nog iedere keer antwoord geven. “Je zegt dat je baas je niet waardeerde. Is dat zo?” Ja natuurlijk, anders zat ik hier niet. “Is dat zo?” Jaaaahaaaa, want als ze me wel waardeerde had ze me wel gehouden. “Is dat zo?” Nou ja, die reorganisatie was wel onvermijdelijk natuurlijk en er moesten mensen uit - oh wacht, daar valt een kwartje.

Als een katalysator

Naarmate de tijd verstreek begon ik uit te kijken naar die vraag, die werkte als een katalysator. Ik was in de veronderstelling dat het heel moeilijk zou worden om ‘op mijn leeftijd’ een nieuwe baan te vinden die ook nog een beetje leuk was. Is dat zo? Nouja, de banen liggen niet voor het oprapen. Is dat zo? Ehm… volgens het CBS wel geloof ik. “En hoeveel banen heb jij nodig?”

Oh ja, die had ik nog niet genoemd: de verrassingsvraag. Dan was ik van mijn à propos en moest ik nog harder nadenken. En als ik dan zei: “Eentje maar,” zei zij weer…  Enfin, de terugkerende factor is je wel duidelijk.

Over de kop

Door al die vragen ging mijn wereld een beetje over de kop. Ik begon mezelf af te vragen of mijn beleving van situaties wel de juiste was. Na alle twijfel en onzekerheid begon er vanbinnen heel langzaam weer een vuurtje van hoop te branden. Af en toe was ik obstinaat en kaatste ik de vraag terug. Als zij zei dat succes geen toeval was maar een keuze, dan boog ik over de tafel en vroeg: “Is dat zo?” Nou, geloof me maar als ik zeg dat iemand haar verhaal heel erg goed voor mekaar heeft.

Afrika is erger

Gaandeweg werd ik steeds beter in het nadenken over situaties en toen een vriendin eens liep te mopperen over dat alles tegenzat en dat ze nooit eens mazzel had was het eruit voor ik er erg in had. “Is dat zo?” Ze krabbelde direct terug. Want zó erg was het natuurlijk ook weer niet, de zon scheen en we wisten allebei dat de kindjes in Afrika het veel zwaarder hebben.

Machtig wapen

Zelfreflectie is een machtig wapen, zeker als je in een dip zit en geen idee hebt waar je naartoe wilt. Het is zo verleidelijk om te blijven hangen in negatieve gedachten. Hoe vaker ik tegen mezelf zei dat niks lukte en mijn leven een sleur was, hoe meer ik het ging geloven. Door die drie woorden veranderde alles en inmiddels ben ik een volleerde is-dat-zo doe-het-zelver. Uiteindelijk hoefden we ook helemaal niet te verhuizen naar de achterbuurt. Sterker nog: ik heb nu een leuke baan én een eigen bedrijf en thuis zijn ze blij dat ik weer blij ben. Zodra ik mezelf betrap op een negatieve gedachte of overtuiging vraag ik me af of het echt zo is. Het is wonderbaarlijk wat het met je doet als je merkt dat je relatief eenvoudig je hele mindset kan veranderen en de wereld ineens een stuk veelbelovender wordt. Daar word je pas echt succesvol van.

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

Liever Assertiever in Amsterdam

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Assertiever in Amsterdam.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Alle honden zijn gemeen!
Doe ik wel! »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Overtuigingen en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Is dat zo?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.