Communicatiestijlen: Omgaan met de invloedrijke gedragsstijl

verkoopster, invloedrijke gedragsstijl DISC MDI

Tegen een rasechte verkoper (volgens de MDI gedragsanalyses de extraverte voeler) met een invloedrijke gedragsstijl kun je het best zelf ook enthousiast reageren. Maakt plaatjes en vertel verhalen, maak er een uitdaging van. Zorg dat je de tijd hebt en het liefst geen vaste agenda. Maak grapjes en accepteer het als er door elkaar wordt gepraat. Vraag om naar hun ideeën. Bekritiseer niet, want ze hebben een bloedhekel aan autoriteit, openlijke kritiek en details.

Door naar Communicatiestijlen: Omgaan met de invloedrijke gedragsstijl »


Communicatiestijlen: De dominante gedragstijl

Binnen de MDI gedragsanalyses staat het vurige rood voor de extraverte denkers en de dominante gedragstijl. Ben je een extraverte denker dan ben je meestal actief, onafhankelijk en ambitieus. Je neemt als vanzelf de leiding op je, organiseert de dingen en zorgt dat het loopt. Je houdt van snel resultaat, van uitdagingen en pakt problemen direct aan. Als vurige rode wil je graag een sterke en invloedrijke positie met veel ruimte voor regelvrijheid. Je hebt een hekel aan controle, tenzij je die zelf uitvoert. Je weet wat je wilt, bent liever eigen baas en daagt jezelf graag uit.

Door naar Communicatiestijlen: De dominante gedragstijl »


Communicatiestijlen

Heb jij soms moeite met van die mensen die ontzettend op de details zijn? Die iedere punt en komma willen uitpluizen? Of stoor je je juist aan van die blaaskaken die altijd het hoogste woord hebben of aan hen die het overal voor het zeggen willen hebben. Of misschien vind je het maar niks dat je collega zo'n stille Willy is. Iedereen heeft zijn of haar eigen manier van communiceren. En met de een praat je makkelijk en kost het je geen enkele moeite. En met de ander wil dat soms veel minder.

Door naar Communicatiestijlen »


Effectiviteit: Doelen bereiken

Om je doel te kunnen bereiken moet je het op zijn minst duidelijk voor ogen hebben. Waarom? Stel je het volgende maar eens voor:
Een boogschutter heeft 20 doelen voor zich staan. Hij doet zijn ogen dicht en schiet. Wat denk je dat er dan gebeurt? Misschien raakt hij een van de doelen, maar misschien ook niet. Wat is daar het probleem in? Wat maakt het uit welk van de doelen hij raakt? In principe niets.

Door naar Effectiviteit: Doelen bereiken »


Mindfulness: Kinderlijk vertrouwen

Je wordt van nature in een pure en oorspronkelijke staat geboren, waarin alles nog mogelijk is. Dat is ook de staat zoals je werkelijk bent. Je voelt (nog) geen schaamte, schuldgevoel, angst… Je hebt geen last van allerlei beperkende en negatieve gedachtes, zorgen, gebrek aan zelfvertrouwen.

Door naar Mindfulness: Kinderlijk vertrouwen »


Coaching: De kracht van kiezen

Alles begint met kiezen

Ieder moment kun je kiezen. Kiezen om nu echt te doen wat je wilt doen. Ieder moment opnieuw. Edwin op 't Land schreef daar een mooi gedicht over.

Kanskaart 

Door naar Coaching: De kracht van kiezen »


Mindfulness: Grenzen en je lijf

Overal kom je grenzen tegen. In je werk en je relaties. Misschien zelfs in je jezelf omdat je van alles leuk vindt. Iedereen op zijn eigen gebied en overal anders. Je lichaam is een geweldige graadmeter voor het stellen van grenzen. 

Je lichaam als controlelampje

Als je hooggevoelig bent of in een burnout zit ervaar je bv.meer prikkels en ook meer grenzen in je lichaam. Je zit er anders bij wanneer je iets leuk vindt dan wanneer je iets niet leuk vindt. Het voelt dan ook gewoon anders in je lijf. En om dat voelen gaat het precies bij het stellen van grenzen. Wat voel je in je lijf? Je lichaam werkt als het controlelampje in je auto. Wat heeft jouw autootje nodig als het lampje gaat branden?

Door naar Mindfulness: Grenzen en je lijf »


Gezondheid-Energie: Vakantiestress

Zomertijd en leve de lol, zou je denken? Niet altijd. Zomers verwachten we dat alles net wat relaxter is dan anders. En natuurlijk heeft de zomer mooie kanten. En toch ervaren ook veel mensen juist in de zomer stress. Kijk maar naar de volgende verborgen stressfactoren:

Je kinderen zijn altijd aanwezig

Hoewel het fijn is dat je je kinderen wat vaker ziet en het misschien lekker is om even geen voorleesmoeder te zijn en de vergaderingen van de schoolmedezeggenschapsraad of andere vergelijkbare dingen ook even niet hoeven, heeft deze periode zijn eigen eisenpakket. Grote schoonmaak, met de kinderen op pad naar allerlei activiteiten en pretparken, schipperen tussen verveling bij je kinderen en voor de werkende ouders, alternatieve kinderopvang vinden, zijn een paar onderwerpen die naar voren komen, met elk hun eigen oplossingen. En aangezien er geen standaardoplossing voor iedereen en elke situatie is, kan het vinden van het beste antwoord toch weer bijdragen aan de ervaren stress.

Door naar Gezondheid-Energie: Vakantiestress »