Doe ik wel!

verdwaasd

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op maandag 13 oktober 2014 door Nelly de Jong

“Ik snap niet dat ze me niet leuk vindt, ik doe alles voor haar!”

We stonden buiten in de koffiepauze en mijn collega was hevig gefrustreerd. Via via had ze net gehoord dat een van onze collega’s haar een waardeloze secretaresse had genoemd. Collega was in tranen en ik begreep dat wel. Ik werkte me zelf uit de naad voor een baas die mij kort daarvoor had omschreven als ‘iemand die spéélt dat ze secretaresse is’. We werkten ons in allerlei bochten om alles te doen wat ons gevraagd werd en nog was het niet goed. Dat we deadlines vaak niet haalden en afspraken niet nakwamen was ook geen wonder, we hadden het veel te druk en er waren nog zeshonderd andere redenen. Alleen al de insinuatie dat het aan ons zou liggen deed ons in huilen uitbarsten. Punt was natuurlijk dat het inderdaad aan ons lag, achteraf gezien

Ik kan alles! 

Aan mij moet je namelijk niet vragen of ik iets kan. Het antwoord is steevast ‘ja’, en dat zonder erbij na te denken. Trui met ingebreid motief van een eland maken? Ja hoor, doen we! Helpen op een kinderfeestje? Geen probleem! Je gehackte site redden? Hier ben ik! Pas een paar dagen later realiseer ik me dan dat ik eigenlijk helemaal niet zo goed kan breien, laat staan dat ik iets kan fabriceren wat enigszins op een rendier lijkt. Het kinderfeestje betekent dat ik opvang voor zoon moet zoeken en dat wil ik helemaal niet op onze vrije middag samen. En van gehackte websites heb ik al helemaal geen verstand. Resultaat: minimaal drie zwaar teleurgestelde mensen die mij – verrassing! – niet meer zo leuk vinden.

Weten waar je grenzen liggen

Weten waar je eigen grenzen liggen en ‘nee’ durven zeggen is makkelijker gezegd dan gedaan. Met wat hulp van buitenaf leerde ik wat mijn eigen invloed was op al die gespannen situaties die ontstonden omdat ik weer eens enthousiast had beloofd om iets te doen of – nog erger – spontaan hulp aanbood die ik eigenlijk niet kon geven.

Wat is de bedoeling?

Gelukkig weet ik nu hoe ik zo’n situatie van een afstand kan bekijken, zodat ik er lering uit kan trekken. Dat ik niet bij de eerste de beste vraag mijn Catwoman-pakje uit de kast moet rukken om iemand direct te hulp te schieten. Dat ik voortaan eerst duidelijk moet vragen wat de bedoeling is voordat ik akkoord ga, bijvoorbeeld. Dat ik gewoon door moet verwijzen naar iemand anders als ik aan mijn water al voel dat het niet goed gaat komen.

Ja hoor, dat doe ik even

Een tijdje geleden gebeurde het me weer:  een zakenmevrouw wilde binnen twee weken een nieuwe website. Ze had al twee tekstschrijvers versleten en vroeg: “Kan jij dat wél?” En ja hoor, daar ging ik. Dagenlang werkte ik tot diep in de nacht, ontdekte dat ik geen idee had waar het over ging en het voelde haast nog ellendiger dan vroeger bij de baas. Het was een pittige tante die geen tijd had om van alles uit te leggen: ik had toch gezegd dat ik het kon? De uiteindelijke tekst leverde ik op hoop van zegen in, vijf minuten na de deadline.  Ze was er – op zijn zachtst gezegd – niet zo blij mee.

Teveel beloofd

Even voelde ik me iemand die spéélt dat ze tekstschrijver is. Kritiek kan ik wel wat beter handelen dan voorheen, maar toch deed dit behoorlijk zeer. “Ik kap ermee,” zei ik thuis. “Heb je weer teveel beloofd?” antwoordde mijn man en ik wist dat hij gelijk had. Twee dagen later was ik er weer overheen en schreef ik een excuusbrief naar de zakenmevrouw, die terugschreef dat ze zich zwaar genaaid voelde maar blij was dat ik eerlijk was en niet met een flutsmoes kwam. Het was die laatste opmerking die me deed denken aan die koffiepauze met collega. Wat hebben we – onbewust – een hoop flutsmoezen uit de kast getrokken om iedereen happy te houden. Ik hoop dat zij inmiddels net als ik geleerd heeft om ze in de kast hadden kunnen laten. Achterin, naast het Catwoman-pakje.

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

Liever Assertiever in Amsterdam

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Assertiever in Amsterdam.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Is dat zo?
Gered van een nachtmerrie »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Onzekerheid, grenzen en balans en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Doe ik wel!

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.