Een ogenblik geduld alstublieft

Even geduld alstublieft

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op maandag 29 september 2014 door Nelly de Jong

Ik ben dol op wachten. Bij de kapper, in de supermarkt of voor de brug: ik vind het allemaal even leuk. Een paar minuten helemaal niets. Alleen maar een beetje om me heen kijken, luisteren naar de geluiden en proberen te ontdekken wie van de mensen naast me zo lekker ruikt. Het voelt alsof de wereld even in pauzestand gaat en ik zet mijn hersens automatisch in stand-by, want dan gebeuren de mooiste dingen. Mindfulness, maar dan lekker praktisch want overal toepasbaar.

 

Zen in de rij bij de kassa

In de supermarkt kies is altijd de langste rij, want dan heb ik lekker de tijd om even helemaal Zen te worden. Naarmate ik ouder wordt gaat de kwaliteit van de muziek in supermarkten opvallend genoeg ook met grote sprongen vooruit, dus dat is een bijkomend voordeel. Vanavond nog Wet Wet Wet gehoord in de buurtsuper, en ik was direct weer terug op de middelbare school. Ahhhh…

Patatchinees

Patat halen, ook zoiets. We hebben een hele leuke Chinese Patatboer(wat dan wel weer grappig is, want de tegenovergelegen Chinees is van een Nederlands stel). Ze hebben altijd de nieuwste woontijdschriften en daar kruip ik graag mee weg in een hoekje van de bank bij het raam. Mensen die na mij komen vertrekken vaak eerder, zeker zolang ik nog niet terug in de echte wereld ben. Laatst zei een nieuwe medewerkster enthousiast tegen me dat ik mijn bestelling ook door kon bellen, dan hoefde ik voortaan niet meer te wachten. De mevrouw van de patatboer keek me aan en draaide met haar ogen. Wij begrijpen elkaar.

Zwangerschapsflatulentie

Jarenlang heb ik het idee gehad dat ik geen tijd heb voor meditatie en andere relaxdingen waarbij je hartstikke lang stil moest zitten. Ik had er ook geen geduld voor en vond het wat saai. Bij de zwangerschapsyoga viel ik steevast binnen een kwartier in slaap en moest ik na afloop overeind gehesen worden door de yogajuf en drie medezwangeren. Waarschijnlijk vertelt de juf dat verhaal nog steeds als introotje tijdens de eerste bijeenkomst voor kersverse zwangeren, om aan te tonen dat ze écht wel wat heeft meegemaakt op gênant gebied. Had ik al gezegd dat ik toen nogal last had van zwangerschapsflatulentie tijdens mijn slaap?

Geen tijd

Zoals met veel dingen weet je pas wat het is als je het een keertje hebt meegemaakt en na een mindfulnesstraining had ik dan toch de smaak te pakken. Geen tijd hebben bleek ook een subjectief begrip: juist als je het druk hebt is mindfulness belangrijk omdat je daardoor geconcentreerder en rustiger bent. Toch bleef het er na verloop van tijd weer bij. Het yogamatje was inmiddels al door zoonlief ingepikt en deed dienst als schuilhut tijdens Nerfgevechten. Het luisteren naar geleide meditaties werd al gauw weer vervangen door lekker-met-boek-in-bed. 

Keerpunt

Het keerpunt kwam voor de brug. Als je in Friesland woont, weet je dat je in de zomerperiode gerust een kwartier bij je reistijd kan optellen, want er staat altijd wel ergens een brug open. En ik was vroeg, dus het was niet zo erg dat de slagbomen net dichtgingen toen ik aan kwam fietsen. Het wegdek kwam omhoog en ik stond wat om me heen te kijken. Het licht viel mooi door de bomen en ik hoorde het water klotsen tegen de kade. Eigenlijk best een mooie dag. Toen ik weer voor me keek viel ik stil. Er hing een enorm kleurrijk schilderij aan de onderkant van de brug en dat hing nu in volle glorie voor mijn neus. Naast me slaakte een kleuter die voorop bij haar moeder in het zitje zat een diepe zucht: “Wauw mama, een sprookje!” Spontaan voelde ik me Mindful.

Genieten van het moment

Ken je die programma’s die je op je computer kunt installeren om te voorkomen dat je te lang in één houding zit? Die je hele systeem blokkeren en je dwingen om je nekoefeningen te doen? Zo voelde het ongeveer. In plaats van te zuchten en te steunen als ik weer eens ergens moet wachten geniet ik nu van het moment. Ik zie, ruik, hoor en voel wat er om me heen gebeurt en hoe vaker ik het doe, hoe makkelijker het wordt. En duurt het te lang voordat zich weer zo’n moment zich voordoet, dan fiets ik gewoon even langs de Patatboer.

Gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Mindfulness

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Gelukkig met Mindfulness .
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Stoppen met roken in Stoptober
Altijd succesvol en gelukkig zijn? »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Ontspanning en rust


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Een ogenblik geduld alstublieft

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.