Gered van een nachtmerrie

pilotendroom

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op vrijdag 10 oktober 2014 door Nelly de Jong

De binnendoorroute van droom naar werkelijkheid

Dat een droom in werkelijkheid soms best wel tegenvalt ontdekte ik in Six Flags. Jarenlang droomde ik van een flitsende carrière als F16-piloot. Het zal wel iets te maken hebben gehad met het feit dat ik opgroeide in de jaren tachtig. Het was de tijd van Top Gun, Tom Cruise (die toen nog wel leuk was) en meisjes die legitiem mannenberoepen konden kiezen. Ik zag het al voor me: in zo’n stoere overall vol badges behendig in mijn kist klimmen terwijl het mannelijke grondpersoneel me zwijmelend nakeek. Yep, ik had mijn toekomst perfect uitgestippeld.

 

Verschrikkelijk bijziend

Helaas werd mijn droom wreed verstoord door de oogarts. Niet dat hij er veel aan kon doen dat ik verschrikkelijk bijziend was, maar het is altijd makkelijker als je iemand anders de schuld kan geven. Ik hield mezelf voor dat er wel een oplossing zou komen en dat ik ooit, ooit in de lucht zou eindigen. Prompt werd de ooglaserbehandeling uitgevonden en mijn droom leek eindelijk werkelijkheid te worden.

Dagje Six Flags

Toen nodigden mijn schoonouders ons uit voor een dagje Six Flags. Ik kan me nog herinneren dat de gordels uitvoerig werden gecontroleerd terwijl we opgewonden in het karretje van de Goliath zaten, de hoogste achtbaan in de Benelux. Achteraf gezien was dat maar goed ook. Op bijna 47 meter hoogte keek ik recht de afgrond in, zette mijn nagels in de arm van mijn schoonzus en zag mijn leven aan me voorbijtrekken. Het was – op zijn zachtst gezegd – niet helemaal wat ik ervan verwachtte. Mijn schoonfamilie beweerde dat ik probeerde om uit het karretje te klauteren terwijl ik om mijn moeder riep en gilde dat ik dood wilde. Dat laatste kan ik me inderdaad herinneren, maar dan meer vanwege de doodse stilte die er heerste in de wachtrij op het moment dat ik weer uitstapte, gevolgd door een uitbraak van hysterisch gelach. Ik realiseerde me dat ik blijkbaar hoogtevrees had en niet bestand tegen zijwaartse G-krachten. Was ik even blij dat deze afgang niet had plaatsgevonden tijdens de introductieweek voor F16-piloten.

Vervlogen pilotendroom

Die mix van angst, teleurstelling en wanhoop voelde ik een tijdje geleden weer. Nadat mijn pilotendroom vervlogen was deed ik maar wat en dat is dan weer het handige van ontslag: je gaat opnieuw nadenken over wat je echt wilt. Ik wilde een leven zonder baas, met leuke opdrachten, waarin ik kon doen waar ik goed in ben en heel veel geld zou verdienen. Dus werd ik freelance tekstschrijver. In plaats van een overall met badges had ik nu een KvK-nummer en dat voelde ook best stoer. Ik merkte dat het best fijn was om in pyjama te kunnen werken zonder bitchy collega’s om me heen die de hele dag naar Sky Radio willen luisteren.

Koffie als hoogtepunt

Langzamerhand nam de euforie echter af en ik vroeg me af waardoor dat kwam. Ik deed toch precies wat ik zo graag wilde? Het Eureka-moment  kwam bij de benzinepomp om de hoek. Elke ochtend dronk ik daar rond een uur of tien een bakje koffie (en nog een, en nog een…) met het pompmeisje. Op een ochtend trof ik een chagrijnig kijkende knul achter de balie die vertelde dat ze vertrokken was. Ik had zin om in huilen uit te barsten en mijn moeder te bellen. En toen realiseerde ik me dat het dagelijkse bakje koffie het hoogtepunt van mijn dag was. Verder zag ik overdag geen mens. Ik voelde me eenzaam en doodongelukkig. Precies als in die achtbaan.

Halfkotsend en lijkbleek

Nu heb ik in de loop der jaren heel wat dingen gedaan die mijn hoogtevrees flink hebben ingedamd. Afgelopen zomer stond ik op de glazen vloer van de tweede verdieping van de Eiffeltoren terwijl ik recht naar beneden keek. Halfkotsend en lijkbleek, dat wel, maar ik heb het mooi wel gedaan. Ik besloot dan ook niet meteen het roer weer om te gooien toen ik merkte hoe zielig ik mezelf vond als Zelfstandige Zonder Pompmeisje. In plaats daarvan moest ik mijn angst voor bazen en het werken in loondienst onder ogen zien want man man, wat miste ik mensen om me heen.

Freelancer én werknemer

Inmiddels ben ik alweer een tijdje freelancer én werknemer. De ene dag meters maken als ik op dreef ben en pagina’s vol tik, de andere dag ouwehoeren bij de koffieautomaat en het gevoel hebben dat ik onderdeel ben van een groter geheel. Ik voel me tegenwoordig een stuk nuttiger en gelukkiger. Waarom heb ik dit niet veel eerder gedaan?

Gered van een nachtmerrie

De werkelijkheid is soms heel anders dan je vooraf verwacht had. Gelukkig kun je als baas van je eigen leven altijd beslissen om je droom aan te passen. Van proberen kun je leren en dankzij Six Flags heb ik mijn les wel geleerd. De oogarts verstoorde mijn droom niet,  hij heeft me gered van een nachtmerrie. En het pompmeisje opende mijn ogen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Doe ik wel!
Vasthouden of loslaten »

Vind jouw persoonlijke missie

Net als iedereen heb jij ook een doel in jouw leven en heeft het leven een doel met jou. De Persoonlijke Missie-generator helpt jou bij het vinden van de juiste woorden om jouw levensmissie aan het papier toe te vertrouwen.

Start de missiegenerator

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Outplacement, loopbaancoaching en Emoties


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Gered van een nachtmerrie

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.