Ik ben niet goed genoeg...

bloeiende tulpen

Geplaatst op maandag 6 oktober 2014 door Nelly de Jong

Lang heb ik me niet goed genoeg gevoeld. Ik voldeed niet op allerlei fronten. Mijn vader noemde me op mijn veertiende mager en zei dat ik een voorbeeld moest nemen aan mijn zuster. Die had tenminste een goed figuur. Op school lieten ze me haarfijn weten dat mijn tanden vooruit stonden als ze me weer eens voor konijn of happie uitscholden.  Ik zal je de rest besparen, maar veel eigenwaarde had ik niet. Wel een grote mond…. Maar die was ook al weer niet goed. Daar zou ik nog wel eens last van krijgen zei meester Hoek van Economie. En hij kan tevreden terugkijken, want hij heeft gelijk gehad… 

 

Niet trots zijn

Ik kreeg vooral mee waar ik niet goed in was en waar ik wel goed in was,  bijvoorbeeld in leren mocht ik niet trots op zijn, want mijn zus kon minder goed leren en dat was zo zielig voor haar…

Zijn wie je bent

Het valt ook nog niet mee om op die manier een weg te vinden om jezelf toe te staan te zijn wie je bent. En mooier nog: Om te leren ‘staan’ en trots te zijn op wie je bent en waar je goed in bent. Toch kent elk verhaal twee kanten. De waterdrager uit India laat dat zien.

Twee emmers

Een arme waterdrager die al zijn hele leven in in India woonde, had twee emmers. Hij droeg de emmers aan een juk dat hij over zijn schouders droeg. De ene emmer was helemaal gaaf en mooi. De andere emmer niet. Daar zat een dikke scheur in. De waterdrager liep meerdere keren per dag van het huis van zijn meester naar de waterput. En telkens liet hij beide emmers vol water lopen. De mooie en gave emmer zat aan het einde van de lange weg nog keurig netjes helemaal tot de rand gevuld. De emmer met de scheur erin daarentegen niet. De laatste emmer was nog maar voor de helft gevuld als hij weer bij het huis van zijn meester kwam.

Perfect voor de klus

De waterdrager liep op die manier al een paar jaar een aantal keer op een dag heen en weer. En leverde telkens na iedere wandeling slechts anderhalve emmer water af bij zijn meester. De mooie en gave emmer was erg trots op zichzelf dat hij zo goed dienst deed. Hij was perfect voor de klus en voelde zich daar uitstekend bij.

Zonder mij zou de wereld niet zo mooi zijn als hij is

Nutteloos

De gebarsten emmer daarentegen voelde zich klein en nutteloos. Hij schaamde zich voor zijn uiterlijk en prestaties. Al die tijd had hij zichzelf als een nietsnut beschouwd en hij had de behoefte om zich tegenover de waterdrager te verontschuldigen. Hij zei tegen de waterdrager: Ik weet niet hoe ik erover moet beginnen, maar ik voel me zo tekortschieten. Hoezo dan? Vroeg de waterdrager? Waarin heb je dan het idee dat je tekort schiet?

Minder loon

Omdat ik al die tijd dat er een barst in mij zit niet in staat ben geweest om de volledige lading af te leveren. Die barst in mij zorgt ervoor dat je de helft van het water onderweg verliest. Daardoor moet jij nog harder werken om genoeg water naar je meester te brengen. En krijg je minder loon voor wat je doet, zei de emmer.

Let eens goed op

De waterdrager  had echt met de emmer te doen en begon hem te troosten en zei: Weet je, als we zometeen weer naar het huis van mijn meester gaan moet je toch eens goed letten op de prachtige bloemenzee aan de kant van de weg.

Prachtige bloemenzee

En ja hoor, het klopte. Er was een prachtige bloemenzee langs de kant van de weg. De prachtige wilde wilde bloemen troosten hem en maakten hem wat blijer te moede. Maar dat hielp niet lang. Want toen ze weer bij het huis van zijn meester aan kwamen voelde de emmer zich toch weer tekortschieten.

Gebruik van gemaakt

De waterdrager vroeg aan de emmer: Heb je wel gezien dat de bloemen alleen maar aan jou kant van de weg groeien? Nee, dat was de emmer niet echt opgevallen. De waterdrager vertelde verder: Die bloemen groeien alleen maar aan jouw kant van de weg, omdat ik daar bloemzaadjes heb gestrooid. Ik wist allang dat jij een beetje lekte en heb daar gebruik van gemaakt. En steeds als we terugkwamen van de waterput heb jij de zaadjes water gegeven. En daardoor heb ik de afgelopen jaren steeds weer prachtige mooie bloemen kunnen plukken om het huis van mijn meester mee te versieren.

Als jij er niet was geweest...

Als jij niet was wie je bent, zou zijn huis er nu niet zo schitterend hebben uit gezien.

Zelfvertrouwen voor Vrouwen

Kan jouw zelfwaardering ook een boost gebruiken? Doe dan nu mee met mijn cursus: Zelfvertrouwen voor vrouwen:

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Vasthouden of loslaten
Over mijn grenzen »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Onzekerheid, Denken (positief en negatief) en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Randy op dinsdag 7 oktober 2014 om 08:51
En nu dus zien wat jouw "barst(en)" je hebben opgeleverd.

Reageer op Ik ben niet goed genoeg...

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.