Relaties: Oefening in vergeven

Vergeven, vergiffenis

De moeilijkste keer om te vergeven was toen ik twee dagen na de bevalling van mijn dochter ontdekte dat al mijn (gouden) sieraden (behalve datgene wat ik op dat moment om had) verdwenen was. Verdwenen omdat mijn toenmalige aan de cocaïne verslaafde stiefzoon alles gestolen had.

Emotionele waarde

Dat kwam dubbel hard aan omdat mijn moeder een jaar ervoor overleden was en er diverse sieraden van haar bij zaten die voor mij een belangrijke emotionele waarde hadden. Daarnaast was ik natuurlijk zo labiel als de pest zo vlak na de bevalling. Maar wat misschien nog wel het hardste aankwam waren de woorden van mijn partner: Dan had je die spullen ook maar bij je vader moeten laten. Het was voor hem ook erg moeilijk te geloven dat zijn zoon dat gedaan had. Hij had daarom ook geen enkel woord van begrip.

Door naar Relaties: Oefening in vergeven »


Communicatie: De invloed van taal

Welke betekenis geef jij daaraan?

Onze taal inspireert of deprimeert tot op zekere hoogte. Helpt je voor- of achteruit. Sommige mensen kunnen je heel direct raken door de manier waarop ze spreken of schrijven. Hun woorden zetten je in beweging en raken je emotioneel. Meestal realiseer je je niet hoe vaak je jezelf emotioneel raakt. Door de woorden die je gebruikt creëer je continu actie of passiviteit. 

Door naar Communicatie: De invloed van taal »


Gezondheid-Energie: Hou je energie op peil

Energie

Herinner je je nog die keer dat je de perfecte baan kreeg of de perfecte partner vond? Weet je nog hoe uitgelaten je je voelde? Dat je je in de zevende hemel voelde en je iedere dag niet kon wachten wat je allemaal te wachten stond. Je kon wel van de lucht leven zoveel energie had je. En daar hoefde je in feite helemaal niets voor te doen. Die energie die was er gewoon.

Door naar Gezondheid-Energie: Hou je energie op peil »


Effectiviteit: Liever effectiever

Ordners, effectiviteit

Stephen Covey maakt in zijn boek: de zeven eigenschappen van effectief leiderschap duidelijk dat we vaak veel tijd verliezen in dingen die wel ‘dringend’ zijn maar niet belangrijk. Om daar effectiever in te worden, vind je hier wat tips die je kunnen helpen deze tijd terug te dringen. Daarnaast is het hebben van een doel en een plan om je doel te bereiken een belangrijk filter om je activiteiten aan te toetsen. Zorgt dat wat je doet dat je in de richting van je doel beweegt of ga je er juist bij vandaan?

Door naar Effectiviteit: Liever effectiever »


Mindfulness: Vijf minuten stress oplossers

Blije springende vrouw

Heb jij ook wel een zo’n dag? Je weet wel, zo’n dag waarop alles mis lijkt te gaan en de stress je te pakken heeft? Soms heb je gewoon zo’n dag. Gaan de dingen niet allemaal helemaal zoals je dacht dat ze zouden gaan. Soms kan dat aardig wat energie vreten. Wees maar gerust je bent echt de enige niet. Hieronder vind je wat manieren om met zulke dagen om te gaan. Ik wens je in ieder geval vandaag een hele fijne dag!

Door naar Mindfulness: Vijf minuten stress oplossers »


Communicatiestijlen: Omgaan met standvastige mensen

Communicatiestijlen, Standvastig

Tegen een introverte voeler met een standvastige gedragstijl kun je het best geduldig zijn. Aandachtig luisteren en de tijd en het geduld hebben om er achter te komen wat hij of zij precies wil. Praat over plezierige dingen als vreugde, liefde en betrouwbaarheid.  Laat zien welke steun je kunt bieden om er voor te zorgen dat hij of zij het gekozen doel kan bereiken. Wees open en vriendelijk.

Door naar Communicatiestijlen: Omgaan met standvastige mensen »


Communicatiestijlen: De warme aardse groene standvastigen

Warme aardse groene standvastige communicatiestijl

Ervaren andere mensen jou vaak als makkelijk en aardig? Blijf je vrijwel altijd hoffelijk? Reageer je goed op mensen, maar laat je het initiatief graag aan een ander over? Weiger je zelden of nooit verzoeken met jouw hulpvaardige instelling? Zelfs niet als dat ten koste van je eigen belang gaat? Ben je vriendelijk, begripvol en plezierig gezelschap? Dan ben je vast een ‘aardse groene’ of ook wel het standvastige type.

Door naar Communicatiestijlen: De warme aardse groene standvastigen »


Communicatie: Non verbale communicatie

Ssst niets zeggen

Wat je niet met woorden zegt….

Uit allerlei onderzoek blijkt steeds opnieuw dat wát je zegt in de communicatie volkomen ondergeschikt is aan hóe je het zegt. Wat bedoel je daar nu mee, vraag je je misschien af?

Drie elementen

Communicatie bestaat globaal uit drie elementen: De boodschap zelf (verbaal), de stem, de intonatie, projectie en resonantie (vocaal) en wat je ziet: gezicht, lichaam, bewegingen en gebaren (visueel).

Door naar Communicatie: Non verbale communicatie »