Mindfulness: Wat doet mindfulness?

Hier en nu

Veel mensen hebben bij het woord mediteren of mindfulness een associatie van zweverigheid. Eerlijk gezegd had ik dat jaren geleden ook. En ik moest er aan een kant niets van hebben en de andere kant in mij was ook wel weer nieuwsgierig. Inmiddels heb ik een totaal andere kijk op mediteren.

Leren waarnemen

Mediteren leert je meer in het moment te zijn. Te zijn. Door de tijd te nemen op je gedachten te letten en ze te leren waarnemen leer je langzamerhand hoe je geest werkt. Je leert hoe onbewust je heel veel dingen doet. En daar is op zich helemaal niets mis mee. Want je zou knettergek worden als je alles wat je doet bewust zou moeten doen in deze hectische westerse wereld. Mediteren is daarom niets anders dan een vorm van opletten. 

Door naar Mindfulness: Wat doet mindfulness? »


Communicatie: Wensen of verwijten

Het is jouw schuld, verwijt

Veel mensen zijn geconditioneerd op een negatieve communicatie. Dat is ook een beetje onze westerse cultuur. We leggen vooral de nadruk op wat er niet goed gaat. Als je kind bv. een rapport heeft met  twee tienen, twee negens, drie achten een zeven en een vier, dan gaat vrijwel altijd de aandacht naar de vier uit. Want die vier moet minstens een zes worden. 

Door naar Communicatie: Wensen of verwijten »


Relaties: Los je problemen op!

Uitdagingen, problemen oplossen

Geen enkele partner zal altijd aan al je behoeften tegemoet kunnen komen. Al laten romantische films en boeken je anders geloven. Goede communicatie, vertrouwen en je problemen oplossen is cruciaal in iedere relatie.

Wacht niet

Uitdagingen in je relatie kun je gemakkelijker en sneller oplossen als je niet wacht met oplossen totdat het echt een probleem is. Zorg er daarom ook voor dat je altijd je antenne aan hebt staan. Effectieve en open communicatie is de basis om er voor te zorgen dat je niet op het punt in je relatie komt waarop je begint af te geven op de ander en de sfeer negatief wordt. In iedere relatie, maar zeker in liefdesrelaties moet je altijd bereid zijn te praten over onderwerpen als seks, kinderen en geld. Beter nog: bespreek deze onderwerpen voordat je in het huwelijksbootje stapt of op een andere manier een definitievere verbintenis aangaat.

Door naar Relaties: Los je problemen op! »


Assertiviteit: Ik hou van mezelf?!

Ik hou van mij

Een belangrijk onderdeel om je goed bij en in jezelf te voelen en gelukkig met jezelf te zijn schuilt in het accepteren dat je bent wie je bent. Je bent wie je bent met al je geweldige dingen, maar ook met al je mitsen en maren. Al die verschillende kanten van jezelf die samen dat ene grotere geheel vormen.

Door naar Assertiviteit: Ik hou van mezelf?! »


Relaties: Verwachtingen

Hoop en wanhoop

Moet je nou wel of geen verwachtingen hebben? Eigenlijk maakt het niet uit of je vindt dat je ze wel of geen verwachtingen moet hebben. De praktijk laat je vaak genoeg zien dat je wel verwachtingen hebt. Wat gebeurt er als je verwachtingen hebt? En vooral wat gebeurt er als je onbewust verwachtingen hebt?

Door naar Relaties: Verwachtingen »


Communicatiestijlen: Communicatiestijlen en conflicten

Vechtende, strijdende vrouwen

Wat zeg je en hoe zeg je het?

De vier MDI gedragstijlen hebben alle vier hun eigen manier van omgaan met problemen en conflicten. Daarbij is het vooral belangrijk rekening te houden met het onderliggende gevoel. Wanneer je de stijlen kent en je hebt inzicht in je eigen persoonlijke stijl, dan kun je kiezen hoe je wilt reageren op anderen en hoe je de reactie van anderen interpreteert.

Door naar Communicatiestijlen: Communicatiestijlen en conflicten »


Relaties: Oefening in vergeven

Vergeven, vergiffenis

De moeilijkste keer om te vergeven was toen ik twee dagen na de bevalling van mijn dochter ontdekte dat al mijn (gouden) sieraden (behalve datgene wat ik op dat moment om had) verdwenen was. Verdwenen omdat mijn toenmalige aan de cocaïne verslaafde stiefzoon alles gestolen had.

Emotionele waarde

Dat kwam dubbel hard aan omdat mijn moeder een jaar ervoor overleden was en er diverse sieraden van haar bij zaten die voor mij een belangrijke emotionele waarde hadden. Daarnaast was ik natuurlijk zo labiel als de pest zo vlak na de bevalling. Maar wat misschien nog wel het hardste aankwam waren de woorden van mijn partner: Dan had je die spullen ook maar bij je vader moeten laten. Het was voor hem ook erg moeilijk te geloven dat zijn zoon dat gedaan had. Hij had daarom ook geen enkel woord van begrip.

Door naar Relaties: Oefening in vergeven »


Gezondheid-Energie: Hou je energie op peil

Energie

Herinner je je nog die keer dat je de perfecte baan kreeg of de perfecte partner vond? Weet je nog hoe uitgelaten je je voelde? Dat je je in de zevende hemel voelde en je iedere dag niet kon wachten wat je allemaal te wachten stond. Je kon wel van de lucht leven zoveel energie had je. En daar hoefde je in feite helemaal niets voor te doen. Die energie die was er gewoon.

Door naar Gezondheid-Energie: Hou je energie op peil »