Wie ben ik?

Wie ben ik?

Geplaatst op vrijdag 19 september 2014 door Nelly de Jong

De meeste van ons in het Westen groeien op met het idee dat wie we zijn onlosmakelijk verbonden is met ons denken. Dat zal vast wat te maken hebben met de geschiedenis van onze cultuur en filosofie. In het Oosten denken ze daar anders over. Het Oosten heeft een andere geschiedenis van cultuur en filosofie. En beiden kunnen van elkaar leren.

 

Ik ben niet mijn gedachten

Ik vond het voor mezelf in ieder geval een geweldige ontdekking, dat ik niet mijn gedachten ben. Maar dat ik gedachten heb en gevoelens heb, maar ze niet ben. Laat ik het zo zeggen: Mijn gedachten zijn een klein deel van wie ik ben, maar ik ben meer dan dat. Mijn ik bestaat uit meerdere ‘lagen’. Ik heb de denkende ik in me. Degene die denkt, die gedachten heeft, maar ik ben vooral het bewustzijn voorbij de gedachten. De waarnemer van de gedachten. Ik bezit kennis. Kennis die ik vanaf mijn geboorte verder opbouw. Met die kennis kan ik allerlei concepten en abstracties me eigen maken.

Ik ben niet mijn gevoel

Ik ben ook niet alleen mijn gevoelens. Ik heb gevoelens en soms emoties, maar ik ben ze niet. Ik ben veel meer dan dat. Ik ben de waarnemer van mijn gevoelens en emoties. En soms ben ik mezelf even kwijt als ik in een emotie schiet en het niet in de gaten heb. Als mijn waarnemer even ‘slaapt’ of niet alert is. Dan zit ik erin en denk dan op dat moment dat ik mijn gevoel ben. Alles overkomt me dan en ik voel me dan slachtoffer. Maar ik ben het niet. Zodra ik weer bij mijn positieven kom en de waarnemer weer wakker is, weet ik dat ik uit de emotie kan stappen en kan kiezen voor een ander gevoel. Mijn gevoelens en emoties zijn de opeenstapeling van al mijn ervaringen, waarin ik aan alles wat me overkomen is een bepaalde betekenis heb leren geven. Al die ervaringen liggen opgeslagen in de cellen van mijn lichaam. De optelsom van mijn emoties maken mij wel voor een deel tot wie ik ben. Anderen herkennen mij ook aan mijn emoties. Ze weten waar ik van houd, wat mijn behoeften zijn en waar ik bang voor ben. Mijn emoties vormen daarmee wel een belangrijk onderdeel van wie ik ben. Ze zijn een deel van mij, maar niet wie ik ben.

Ik ben niet mijn lichaam

Ben ik dan mijn lichaam misschien? Nee, ik ben niet mijn lichaam. Ik heb wel mijn lichaam nodig als een soort ontvangstation voor mijn gedachten, gevoelens, emoties en sensaties. Mijn lichaam is een optelsom van alle cellen in mijn lichaam die allen op zich van weinig betekenis zijn. Maar al mijn cellen bij elkaar vormen mijn lichaam, waar ik mee kan denken, kan voelen, kan ervaren en kan doen of juist niet doen.

Wat ik geloof is waar... 

En dan zijn er nog mijn overtuigingen. Die dingen waarvan ik ooit besloten heb om ze voor waar aan te nemen. Overtuigingen over wie ik ben. Over wie jij bent. Over hoe onze werkelijkheid in elkaar steekt. Mijn overtuigingen liggen opgeslagen in wat je je causale lichaam zou kunnen noemen. In mijn causale lichaam ligt mijn begrip waarin ten diepste begrijp wie ik ben. Mijn geheugen ligt er in opgeslagen en al mijn verlangens. Je zou het ook je ziel kunnen noemen.

Ben ik dat nou of niet?

Al die verschillende delen zijn wie ik ben en toch ook weer niet. Uiteindelijk ben ik de waarnemer ervan. Degene die toekijkt en die zich bewust kan worden of zijn van al die verschillende lagen en delen in mezelf. Er is een deel in mij en jou, de waarnemer dat ergens weet dat het is. Dat zegt: Ik ben… Dat kan waarnemen dat er gedachten zijn. Dat kan waarnemen dat er gevoelens of emoties zijn. Dat weet dat er overtuigingen zijn en dat er een bepaald doel ik in en met mijn leven. Dat is je bewuste ik. Je waarnemer.

Beter bewust worden 

Het deel in ons waarmee we ons het meest identificeren zijn meestal onze overtuigingen en datgene wat we beschouwen als de reden waarom we hier in dit leven zijn, ons causale lichaam.  Die twee samen zorgen ervoor dat we bepaalde gedachten, ideeen en gevoelens hebben. En uiteindelijk zorgt dat er weer voor dat we op een bepaalde manier in beweging komen en iets gaan doen. We creeren iets op het fysieke niveau. In de materiele werkelijkheid. We doen iets dat een bepaald resultaat of effect heeft. Veel mensen denken dat ze hun lichaam en gedachten en emoties zijn en dat het daarmee stopt. Maar er zijn diepere lagen in jezelf waar je je misschien nog niet zo bewust van bent, die ervoor zorgen dat je bent wie je bent en dat je doet wat je doet. Hoe beter je je daar bewust van bent, oftewel: Hoe beter de waarnemer in jou waarneemt, des te groter je keuze in het creatieproces dat leven heet.

En jij?

En hoe bewust ben jij van wie je bent? En wat besluit jij te creeren? Wat is jouw levensdoel in jouw leven? Wie ben jij?

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Altijd succesvol en gelukkig zijn?
Toe maar: Je kunt het! »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 9.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Overtuigingen, mindfulness, meditatie en Denken (positief en negatief)


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Wie ben ik?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.