Wie ben ik?

Wie ben ik?

Geplaatst op dinsdag 25 mei 2021 door Nelly de Jong

De meeste van ons in het Westen groeien op met het idee dat wie we zijn onlosmakelijk verbonden is met ons denken. We denken over het algemeen dat we zijn wie we denken dat we zijn. Het zit ook duidelijk in ons spraakgebruik. We hebben in onze conditioneringe geen boze gedachten, nee: We ZIJN boos. We identificeren ons volledig met onze gedachten. Dat zal vast wat te maken hebben met de geschiedenis van onze cultuur en filosofie. In het Oosten denken ze daar gemiddeld gesproken anders over. Het Oosten heeft een andere geschiedenis van cultuur en filosofie. En beide kunnen we van elkaar leren.

Ik ben niet mijn gedachten

Ik vond het voor mezelf in ieder geval een geweldige ontdekking, dat ik niet mijn gedachten ben. Maar dat ik gedachten heb en gevoelens heb, maar ze niet ben. Laat ik het zo zeggen: Mijn gedachten zijn een klein deel van wie ik ben, maar ik ben meer dan dat. Je zou kunnen zeggen: Mijn ik (en die van jou ook) bestaat uit meerdere ‘lagen’. Ik heb de denkende ik in me. Degene die denkt, die gedachten heeft, maar ik ben vooral het bewustzijn voorbij de gedachten. De waarnemer van de gedachten. Ik bezit kennis. Kennis die ik vanaf mijn geboorte verder opbouw. Met die kennis kan ik allerlei concepten en abstracties me eigen maken. En dat denken heeft net als alles twee kanten. Met dat denken kunnen we creëren, maar we kunnen er ook veel mee kapotmaken. Onszelf bijvoorbeeld met behulp van negatieve gedachten. Het denken op zich is daarmee niet goed of niet fout. Het is gewoon wat het is. Maar het hangt van de 'gebruiker' af wat het resultaat van de gedachten is. NIettemin: Je bent niet je gedachten. Je hebt ze.

Ik laat het verleden los  en vraag mij bij contact met de ander af: Wie ben jij vandaag?

Ik ben niet mijn gevoel

Ik ben ook niet alleen mijn gevoelens. Ik heb gevoelens en soms heb ik emoties, maar ik ben niet mijn gevoelens en emoties. Ook al zeg ik dat ik verdrietig BEN, ik BEN veel meer dan dat. Ik ben de waarnemer van mijn gevoelens en emoties. En soms ben ik mezelf even kwijt als ik in een emotie schiet en het niet in de gaten heb. Als mijn waarnemer even ‘slaapt’ of niet alert is. Dan zit ik erin en denk dan op dat moment dat ik mijn gevoel ben. Alles overkomt me dan en ik voel me dan slachtoffer. Maar hoe je er ook naar kijkt, ik ben het niet. Zodra ik weer bij mijn positieven kom en de waarnemer weer wakker is, weet ik dat ik uit de emotie kan stappen en kan kiezen voor een ander gevoel. Mijn gevoelens en emoties zijn een resultaat of gevolg van de opeenstapeling van al mijn ervaringen. Daarin heb ik geleerd om aan alles wat me overkomen is een bepaalde betekenis te geven. Al die ervaringen liggen opgeslagen in de cellen van mijn lichaam. De optelsom van mijn emoties maken mij wel voor een deel tot wie ik ben. Anderen herkennen mij ook aan mijn emoties. Ze weten waar ik van houd, wat mijn behoeften zijn en waar ik bang voor ben. Mijn emoties vormen daarmee wel een belangrijk onderdeel van wie ik ben. Ze zijn een deel van mij, maar ze zijn niet wie ik ben.

Ik ben niet mijn lichaam

Ben ik dan mijn lichaam misschien? Nee, ik ben ook niet mijn lichaam. Ik heb wel mijn lichaam nodig als een soort ontvangstation voor de energetische frequenties van mijn gedachten, gevoelens, emoties en sensaties. Mijn lichaam is daarmee wel een optelsom van alle cellen in mijn lichaam die allen op zich en los van elkaar van weinig betekenis zijn. Maar al mijn cellen bij elkaar vormen mijn lichaam, waar ik mee kan denken, kan voelen, kan ervaren en kan doen of juist niet doen. Maar ben ik daarmee mijn lichaam? Nee, mijn lichaam is niet wie ik ben. Het is het deel van mij dat via de zintuigen van mijn lichaam allerlei ervaringen, zoals gedachten, gevoelens en doe dingen ervaren kan. Maar het is niet wie ik ben.

Wie ben ik als ik mijn eigen mening over mezelf loslaat?

Wat ik geloof is waar... 

En dan zijn er nog mijn overtuigingen. Die dingen waarvan ik ooit bewust of onbewust besloten heb om ze voor waar aan te nemen. Overtuigingen over wie ik ben. En overtuigingen over wie jij bent. Overtuigingen over hoe onze werkelijkheid in elkaar steekt. Mijn overtuigingen liggen opgeslagen in wat je het causale lichaam zou kunnen noemen. In mijn causale lichaam ligt mijn begrip over mezelf waarin ten diepste begrijp wie ik ben. Mijn geheugen ligt er ook in opgeslagen net als al mijn verlangens. Je zou het ook je ziel kunnen noemen. Maar ben ik daarmee mijn ziel? Mijn ziel is deel van mij, maar ze is niet wie ik ben.

Ben ik dat nou of niet?

Al die verschillende delen zijn wie ik ben en toch ook weer niet. En uiteindelijk ben ik de waarnemer ervan. De observator. Degene die toekijkt en die zich bewust kan worden of zijn van al die verschillende lagen en delen in mezelf. Er is een deel in mij en jou, de waarnemer dat ergens weet dat het bestaat en daarmee 'is'. Het deel van je dat zegt: Ik ben… Dat deel van je dat kan waarnemen dat er gedachten zijn. Dat deel van je dat kan waarnemen dat er gevoelens of emoties zijn. Dat weet dat er overtuigingen zijn en dat er een bepaald doel is in en met mijn leven. Dat is je bewuste ik. Je waarnemer. De observator. Voor zover bekend zijn we de enige zoogdierensoort die in staat is om op die manier naar zichzelf te kijken. Dat bewustzijn, dat van een afstand onze gedachten en gevoelens kunnen waarnemen maakt ons tot een unieke soort.

Wie ben ik zonder de mening van anderen over mij?

Beter bewust worden 

In onze dagelijkse praktijk is het deel in ons waarmee we ons het meest identificeren meestal onze overtuigingen. En daarnaast datgene wat we beschouwen als de reden waarom we hier in dit leven zijn, ons causale lichaam, oftewel onze ziel.  Die twee samen zorgen ervoor dat we bepaalde gedachten, ideeen en gevoelens hebben of krijgen. En uiteindelijk zorgt dat er dan weer voor dat we op een bepaalde manier in beweging komen en iets gaan doen of juist niet doen. Het zijn die twee delen die bepalen of we iets gaan creëren en wat we gaan creëren. We creeren iets op het fysieke niveau. In de materiele werkelijkheid.

Je denken en je lichaam zijn niet wie je bent

We doen iets dat een bepaald resultaat of effect heeft. Veel mensen denken dat ze hun lichaam en gedachten en emoties zijn en dat het daarmee stopt. Maar er zijn diepere lagen in jezelf waar je je misschien nog niet zo bewust van bent, die ervoor zorgen dat je bent wie je bent en dat je doet wat je doet. Hoe beter je je daar bewust van bent, oftewel: Hoe beter de waarnemer in jou wakker is en waarneemt, des te groter je keuze in het creatieproces dat leven heet. 

Wie ben je voorbij al je rollen?

Ik wil je daarom uitnodigen je bewust te worden van wie je bent voorbij alle rollen die je speelt. Want al vanaf dat je geboren werd en je moeder nog alles voor je betekende word je continu geconditioneerd. Je leert jezelf en anderen te ervaren via allerlei rollen. Je had er in eerste instantie geen flauw idee van dat je moeder buiten moeder ook nog echtgenote, zusje, werkende vrouw en dochter was. Wil je meer lezen over de vier meest voorkomende rollen in het leven? Lees dan verder in het artikel: Arme ik en de tiran.

Grote mannenvoet die vrouw onder de voet loopt

Rollen spelen

Net als elk ander kind was je van nature gericht op jezelf en op het invullen van jouw behoeften. En in de loop van de tijd leerde je van je ouders of andere opvoeders jezelf ook je te identificeren met allerlei rollen die je speelt. Dat is handig om je te realiseren. Je speelt je rollen. Je bent ze niet, ook al denkt je denken vaak van wel. Als je iemand vraagt te vertellen wie hij is, dan zijn er nogal wat mensen die zichzelf beginnen te beschrijven in termen van hun naam en hun rollen: Ik ben Jan en ik ben bouwvakker en ik ben vader van drie kinderen en ik speel voetbal, etc. Maar dat is allemaal niet wil Jan is. Ja het is wel onderdeel van Jan, maar het is niet de essentie van Jan.

Houvast

Je denken doet dat omdat je denken in die rollen houvast vindt. Je denken kan zichzelf daarmee uitdrukken. En zichzelf belangrijk kan maken. Dat is ook wat je denken/je ego graag doet: Zich vergelijken met anderen en zichzelf belangrijk maken. Maar je kunt jezelf via die rollen nog zo belangrijk denken. Je bent je rollen niet. Je rollen is wat je doet. Ze zijn een afspiegeling van je gedachten en overtuigingen over jezelf, maar ze zijn niet wie je in essentie bent. Wat je wel bent is het bewustzijn voorbij je rollen. De waarnemer van de gedachten die je denkt en de waarnemer van de rollen die je speelt. 

Wie ben ik, is mijn meest essentiŽle vraag die ik onmogelijk afdoende kan beantwoorden

Je naam als geboortebewijs

Wat ik daarmee bedoel is vergelijkbaar met de uitspraak: De kaart is niet het gebied. De kaart is een weergave van een gebied. Het vertelt iets over het gebied, maar is niet hetzelfde als het gebied. Datzelfde geldt ook voor jou. Je kunt je eigen naam of die van een ander kennen. Maar daarmee ken je jezelf noch de ander. Het is een etiketje waarmee je een geboortebewijs kunt krijgen. Maar het is tegelijkertijd vooral een grote beperking in zijn wie je bent. Je naam wordt later gekoppeld aan de school die je hebt gevolgd en het werk dat je doet. En misschien wel de social media waar je op zit. 

Oordelen

Zodra je volwassen bent, is je identiteit een vat vol woorden en oordelen: de muren van het vat bestaan uit: protestant, getrouwd, twee kinderen, verpleegkundige, afgestudeerd en een huurhuis. Misschien dat de etiketjes feitelijk wel kloppen, maar ze leiden de aandacht af van wie je in essentie bent. Je geest is vrij, maar zit gevangen in een lichaam. Net zoals je een cirkel om de zon kunt tekenen, en de zon toch zijn licht naar alle kanten laat schijnen.

Oog en de tekst Waarnemen en beoordelen

Stap er eens uit

Uit je rollen stappen valt zeker niet altijd mee en toch doe je het soms al onbewust. Op de momenten dat je bijvoorbeeld ’s morgens wakker wordt en nog even zo tussen waken en slapen in aanwezig bent. Nog even zonder allerlei gedachten te denken. Ook op andere momenten kun je dat ervaren. Alleen ben je je daar misschien niet zo van bewust. De kans is groot dat ook jij jezelf identificeert met je rollen.  Maar je bent niet wat je denkt dat je bent… De gedachten die je denkt horen bij je naam, bij de rollen die je op je hebt genomen, bij de etiketjes die je geleerd hebt overal op te plakken. Maar je gedachten zijn niet wie je bent.

Luister

Als je wilt ervaren wie je echt bent, dan nodig ik je uit om je aandacht te richten op degene die luistert. Wie is diegene die hoort? Als je ergens naar kijkt, wie is dan degene die kijkt? En wie is degene die leest? Door je aandacht te verplaatsen van het waargenomene naar de waarnemer onderbreek je je patroon en kom je in contact met de tijdloze versie van jezelf. Met de waarnemer in jezelf. Met het tijdloze bewustzijn. Met die versie van jezelf die gewoon is. Die geen rollen nodig heeft om zich uit te drukken. Die een is met alles wat is en die weet dat de wereld in haar is. Degene die tijdloos aanwezig in dit hier en nu moment.

Alles wat ik denk dat ik ben, dat ben ik niet

Loskomen van je gedachten

Misschien vind je het spannend om in contact te komen met de waarnemer in jezelf. Als je je sterk identificeert met je rollen dan kan je hele bestaan op losse schroeven lijken te staan als je bijvoorbeeld je baan of je huis kwijt raakt. Je ego/je denken houdt daar niet zo van. Je ego heeft dan geen vorm meer om zich belangrijk te voelen. Persoonlijk vond ik het een enorme verrijking om los te kunnen komen van mijn gedachten en van mijn identificatie met mijn gedachten. Ik heb me vaak lang depressief en niet de moeite waard gevoeld. Toen ik me bewust werd dat het maar gedachten waren en niet wie ik ben, stond ook dat op losse schroeven. En door (destijds geleide) meditaties kon ik ervaren hoe ik thuis kon komen bij mezelf. En hoe ik altijd veilig bij mezelf kon zijn! Alles veranderde daardoor. Ten goede uiteraard. Daarom voor jou ook deze kleine, simpele maar oh zo doeltreffende oefening:

Wie ben ik?

Als je in contact treedt met je eigen echtheid, als je gewoon ervaart dat je bent wie je bent, voorbij je rollen, dan kom je thuis bij jezelf. Om daar te komen hoef je jezelf alleen maar gedurende tien of vijftien minuten steeds opnieuw jezelf de vraag te stellen: Wie ben ik? Wie ben ik? Wie ben ik?

Wil je deze oefening als een geleide meditatie doen? Dan is hier de link

E-book Liever Gelukkig Met Mindfulness

Gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wil je ook gewoon zijn wie je bent? Worden zoals je was toen je net geboren was? Onbekommerd en vrij? Lees dan in dit gratis e-book Liever Gelukkig met Mindfulness hoe dat kan! Zodat ook jij meer ontspannen en rustiger kunt zijn, en steeds meer en meer jezelf.
Download e-book Liever Gelukkig met Mindfulness

8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Minduflness

Als je nog moeite hebt om je aandacht op constructieve en helpende gedachten te richten, dan kun je je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness .

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Pijn en plezier, de sturende kracht in je leven
Arme ik en de tiran »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Overtuigingen, mindfulness, meditatie en Denken (positief en negatief)


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Wie ben ik?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.