Gevangen in negatieve gedachten

Stop negatieve gedachten

Gastartikel door Tineke

Geplaatst op dinsdag 24 april 2018 door Nelly de Jong

Negatieve gedachten hebben is vervelend 

Negatieve gedachten hebben controle over je leven, en dat vind ik verschrikkelijk. Er zijn regelmatig mensen geweest die mij negatief noemden, en dat vond ik erg vervelend. Wie vind het nou leuk om negatief genoemd te worden? "Waarom maak je je zo druk over alles, en waarom denk je zo negatief?" Is wat mensen vaak tegen me zeiden.

Snel gestrest

Ik maak me inderdaad nou eenmaal snel druk over dingen, ben snel bang voor dingen. Ik kan het bijvoorbeeld erg slecht hebben als de wekker om 8 uur staat. Ik maakte me dan erg druk over dat ik misschien niet kan slapen en dan de hele nacht wakker lig. Maar wat is het ergste wat er kan gebeuren? Eigenlijk niks. Ja, dat ik de dag erna moe ben en weinig energie heb. Maar hoe erg is dat eigenlijk? Ik ontdekte dat ik meer ziek werd van de negatieve gedachte eraan, dan dat het daadwerkelijk erg was dat ik niet sliep.

Negatieve gedachten en gevoelens?

Heb je vaak een negatief gevoel over jezelf of je leven, maar weet je niet waar het vandaan komt en kun je niet uit de negatieve spiraal komen? Misschien kun je dan eens bij jezelf ten rade gaan of je negatieve gedachten denkt. Een negatief gevoel volgt namelijk op negatieve gedachten. Dus blijkbaar denken we eerst iets, waarop een bepaald gevoel volgt. Als je dus een positieve gedachte denkt, voel je je eerder en gemakkelijker goed. 

Mijn gedachten bepalen mijn leven. Wat ik geloof maak ik waar, altijd en altijd

Zijn negatieve gedachten slecht?

De meeste mensen voelen zich meer aangetrokken tot positieve mensen. Die stralen meestal meer energie en blijdschap uit. Zijn daarmee mensen met negatieve gedachten slecht? Nee, negatieve gedachten denken is niet slecht. Negatieve gedachten denken is ook niet goed. Ze zijn wat ze zijn: Alleen maar negatieve gedachten! Maar negatieve gedachten helpen je niet verder. Je wordt er niet blij of gelukkig van. Integendeel, hoe meer negatieve gedachten je denkt, hoe ongelukkiger je je gaat voelen. Mensen die veel negatieve gedachten denken noemen zichzelf vaak realistisch. Maar ik denk dat het andersom is. Dat realistische mensen veel negatieve gedachten denken. DE realiteit bestaat namelijk niet, iedereen heeft zijn eigen werkelijkheid. Hoe die werkelijkheid eruit ziet is afhankelijk van de manier waarop je naar de dingen en situaties in je werkelijkheid kijkt. Zo kun je er dus ook kiezen positieve gedachten te denken. Of in ieder geval meer energie te steken in positieve gedachten. Maar dat is mijn waarheid. Ik kies ervoor om ook positieve gedachten te denken en zo naar dingen te kunnen kijken. Ik gun het jou om dat ook te kunnen.

Daag je gedachten uit!

In mijn vorige artikel heb ik geschreven over dat je negatieve gedachten of overtuigingen kunt omzetten naar een helpende gedachten. Dit is een van de dingen die je kunt doen tegen je negatieve gedachten. Ik zal hieronder het voorbeeld uitlichten over het niet kunnen slapen. Mijn gedachte was:

Ik kan morgen vast niet functioneren,
omdat ik de hele nacht niet zal slapen.

Zoals je leest is dit een negatieve gedachte die een gevoel van angst bij me opriep. Want ja als ik niet kan slapen, kan ik niet functioneren. En als ik niet kan functioneren, dan krijg ik nog grotere problemen, waardoor ik nog slechter ga slapen. Het bizarre is alleen dat het nog helemaal niet eens gebeurd is, maar ik er toch al bang voor was. Het zat dus vooral en alleen maar in mijn hoofd. En datgene wat in je hoofd zit, daar kun je in sturen. Raar maar waar. De negatieve gedachten zitten als een diepliggende overtuiging in je hoofd, en het voelt ook zo echt. Maar toch is hij te beïnvloeden. Want ook al ben je er op dit moment van overtuigt, ook overtuigingen zijn te veranderen. Denk maar terug aan toen je als kind zeker wist dat Sinterklaas bestond. Dat geloof je nu toch zeker ook niet meer? Wees je daarom bewust dat overtuigingen niet vast liggen. Wat je kunt doen is je negatieve gedachten uitdagen. Je kunt je negatieve gedachten uitdagen door jezelf de volgende vragen te stellen:

Is het echt waar wat ik denk?

"Is het echt waar wat ik denk?"

"Heb ik bewijzen voor dat deze gedachte waar is?"

Vaak zul je erachter komen dat je gedachten helemaal niet waar zijn en dat ze alleen maar waar zijn in jouw versie van de werkelijkheid, in jouw hoofd. Dat betekent dan ook dat je keuze hebt om je negatieve gedachten al dan niet te geloven. Je kunt ze ook naast je neerleggen met de woorden: Mijn denken produceert nu negatieve gedachten en daar word ik niet blij van. Ik ga op zoek naar andere meer effectieve en plezieriger gedachten.

Hoe kom ik van mijn negatieve gedachten af?

Negatieve gedachten zitten er vaak diep ingesleten. Dat was ook bij mij het geval. Het was en is soms nog wel, best een klus om er vanaf te komen. Maar één ding is zeker volgens mij, en dat is dat je genoeg motivatie moet hebben om iets te veranderen. Genoeg motivatie en weten wat je wel wilt. Pas dan zullen ook de positieve dingen op je afkomen: Positief trekt positief aan. Meer weten over het veranderen van gedragspatronen? Lees dan verder in het artikel: 

Zoals ik al zei kun je je negatieve gedachten ombuigen naar iets positiefs. Ik deel hieronder wat tips vanuit mijn eigen ervaring waarvan ik weet dat ze je kunnen helpen.

Tip 1   Stop met oordelen!

Of word je er op zijn minst bewust van dat je oordeelt. Oordelen zijn vaak negatief geladen. Kijk of je neutraler naar de dingen kunt kijken. Laat dingen, situaties en mensen zijn zoals ze zijn. Van nature oordeel ik over alles en iedereen, omdat ik mezelf heb wijsgemaakt dat het me een gevoel van zekerheid geeft. Maar uiteindelijk werd ik er helemaal niet gelukkig van. Het is helemaal niet leuk om iemand te wantrouwen, of om in angst te leven. Ik doe nu zo goed mogelijk mijn best om mijn vooroordelen in te slikken en objectief te kijken. En nee, dat lukt niet altijd, maar meer dan mijn best kan ik niet doen.

Ik oefen mij stap voor stap in het beheersen van mijn gedachten

Tip 2   Hou een positief dagboek bij

Door positieve dingen te denken, versla je op een gegeven moment je negatieve gedachten. Het bijhouden van een positief dagboek kan je hierbij helpen. Schrijf eens een tijdje elke avond drie dingen op die je blij maakte de afgelopen dag. Dit kan zijn dat de zon scheen, dat je een glimlach van een voorbijganger mocht opvangen of dat je eten lekker smaakte. Het kan dus van alles zijn. Je zult merken dat je met een blij gevoel gaat slapen en ook weer blijer opstaat hierdoor. Ik heb dit een poosje gedaan, en merkte echt verschil in mijn gevoel, ik voelde me positiever in het leven staan en werd gelukkiger!

Tip 3   Wees dankbaar

Wat je ook kunt doen is elke dag een moment van tien minuten voor jezelf inruimen waarin je alleen maar bedenkt waar je allemaal dankbaar voor bent. Wanneer je op de wc zit bijvoorbeeld, of doucht, niks te doen hebt of ergens op moet wachten. Er is geen sterkere energie dan de energie van dankbaarheid. En als je nu denkt: Ik heb niks om dankbaar voor te zijn, dan moet je maar even verder lezen in het artikel: Dankbaar

Blauwe achtergrond met roze <a href=hart en tekst Ik ben dankbaar" width="550" height="221" />

Tip 4   Elk nadeel heeft z'n voordeel 

Elk nadeel heeft z'n voordeel en andersom. Dat wil zeggen dat je er eigenlijk voor kunt kiezen welke kant je wilt ervaren. Wil je de nadelen ervaren of de voordelen? Ze zijn er allebei, maar hoe je er mee omgaat is aan jezelf. Ik merk dat mijn leven luchtiger wordt wanneer ik het positieve van iets inzie. Ik kan denken, "Shit, ik ben te laat voor mijn afspraak!" maar kan ook het positieve eruit halen en denken: "Ik ben te laat, maar het is menselijk om soms een fout te maken. Dit maakt mij meer mens, en geeft de ander ook de gelegenheid zichzelf te zijn en ook soms fouten te maken." Meer hierover kun je lezen in het artikel: De winst van het verlies

Tip 4   Betrap jezelf en zeg STOP

Betrap jezelf erop als je weer negatieve gedachten aan het denken bent. Zeg in gedachten 'STOP' tegen jezelf. Relativeer je negatieve gedachte en de situatie. Maak er op dat moment iets positiefs van. Negatieve gedachten zijn er vaak en zomaar ineens. Ik merkte dat ik door ze zodra ik mezelf erop betrapte en letterlijk een halt toe te roepen er direct een beter gevoel van kreeg als ik het omboog naar iets positiefs.

Soms is het best een uitdaging

Helaas zijn niet alle dingen altijd even gemakkelijk naar iets positiefs om te buigen. Er zijn nou eenmaal dingen waar we meer moeite mee hebben om ze positief te bekijken. Wel gun ik je, dat jij, net als ik, zoveel mogelijk positief in het leven kunt staan. Het maakt je zelf gelukkiger, je omgeving gelukkiger en je leven luchtiger. 

Lees ook eens over de kracht van negatief denken!

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

Gratis downloaden: Ebook Liever Assertiever 

Liever Assertiever in Leeuwarden

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Assertiever in Leeuwarden.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen

Assertiviteitstraining Liever Assertiever

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Tineke


« Gezondheid-energie: Tips bij slaapproblemen
De kracht van negatief denken »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Zelfvertrouwen, Stress, Onzekerheid, mindfulness, Emoties, Depressie, Denken (positief en negatief) en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Ini op donderdag 28 juni 2018 om 21:30
Dag Tineke,

Wat een mooie website en wat een geweldige teksten. Ik had ze net nodig, omdat ik helemaal vergeten was dat ik tegen ieder die dat nogid heeft, altijd zeg: Was dat een helpende gedachte? Mu was ik dat opeens helemaal kwijt, terwijl ik het zelf zo nodig had.Het heeft me een geweldige zet in de goede richting gegeven, hoe moeilijk of het ook heb. Het lukt me wel weer. Fus dankjwel, heel fijn dat je er bent.

Lieve groet,
Ini

Randy op maandag 2 februari 2015 om 10:16
Wow, heftig!, en dat is nou precies datgene, waarover ik ook behoorlijk struikelde. Maar je zegt het helemaal goed! Positiviteit en negativiteit bestaan naast elkaar, net als licht en schaduw. Er is aan al die dingen niks positiefs te ontdekken, maar het is wel zo dat door al die ellende en verdriet verweg, mensen elders gaan beseffen hoe goed ze het hebben, als ze alleen al niet in conflictgebieden of gebieden met (anders dan griep)epidemieŽn wonen. En dat die mensen zich van meer dingen bewust worden en dankbaar daarvoor worden. Waardoor zij weer bewuster door het leven kunnen, willen, zullen gaan. Ook gaan die mensen daardoor inzien waar ze zelf in het klein ďoorlog voerenĒ en anderen en zichzelf ziek(er) maken. De conflicten en terroristische aanslagen waren en zijn afgrijselijk en zijn bedacht door gewetenloze mensen met waanideeŽn en uitgevoerd door mensen die misleid zijn. Gewetenloze mensen zijn hun geweten kwijtgeraakt, je wordt zo niet geboren.
Bewustzijn en dankbaarheid zullen zich als een olievlek verspreiden. Ons hier in Nederland overkomt ook, soms zelfs schrijnend, onrecht maar zolang het niet levensbedreigend is, terwijl het af en toe wel zo voelt, blijven er altijd mogelijkheden om het beter te krijgen. Men moet dat dan ook wel echt willen, want halfslachtige akties werken dan niet.
Uit je laatste uithaal lijkt me dat je op zich positief bent, maar dat dit artikel de bekende druppel was? Dan wens ik jou ook succes en kalmte en de rust om alles nog eens te lezen en opnieuwte beoordelen. Ik dank jou voor een nieuw inzicht. Ik wist dat allang, maar nu bewust: Positiviteit en negativiteit is er naast elkaar, net als licht en schaduw.

Doemdenkertje op woensdag 21 januari 2015 om 09:02
"Ervoor kiezen positief te denken"...

Tja..leuk gezegd..als je je (wereld)beeld heeeel klein, direct en binnen je eigen gedachtewereldje houdt ja..

Echter,mensen,die "verder dan hun neus kijken" , en allerlei ellende in de wereld zien,wat ook nog eens aan (verborgen manipulaties) onderhevig is omwille van Geld,Macht en Status...die hebben wat meer Moeite om "positief" te kijken... (die hebben alweer iets "zeer positiefs" nodig,zoals een (gedachte-)meditatie van een Geestelijk/Spiritueel zwaargewicht, die je ("positief") benadrukt..,geen Deel te nemen aan zaken,die negatief inwerken op je (geestelijk) welbevinden (door die oordeelloze staat van Observeren te beoefenen en versterken).

"Makkelijk gezegd" , denk ik dan,als je mensen omwille van een "negatieve denkwijze" elkaar ziet vermoorden, wegjagen uit je vertrouwde omgeving, je uitbuiten onder druk van ontnemen van je basisbehoeften (water,eten,onderdak), je dwingen tot het overnemen van hun "gedachtegoed".

Hoe "positief" wil je daar tegenaankijken? Hoe positief kun je nog kijken,als er een kalashnikov op je kop wordt gedrukt,of je gezin voor je neus wordt afgeschoten?

"Geluk" (lees:positief denken en voelen) is dan meer iets voor de Dommen,de Onwetenden en de Bewust Ontkennenden,denk ik dan.

Als ik ergens "allergisch" voor ben..is het dit slap gewauwel..over hoe je je "positief denken moet", om het (snoeiharde) Leven te kunnen bolwerken. Dat is alleen maar geblaat van mensen,die in een (schijnveilige!) omgeving leven (met de collectieve " afspraak"..elkaar geen geweld aan te doen).

Ik doe mijn best,om " positief" te denken..maar " moet" dan daarbij het offer brengen..mijn blikveld te vernauwen..en me puur en alleen bezig te houden met mijn gedachtewereld, en mijn (directe) omgeving...(en hoogstens af en toe te " bidden" voor wereldvrede..)

Op moment echter..dat ik mensen tegenkom...die (hypocriet) Positief lopen te doen,terwijl ik in hun ogen "zie", dat ze zich hebben afgewend van de " harde realiteit" van het Bestaan...(en dus egoistisch bezigzijn te " geloven in sprookjes met een goede afloop") , die " triggeren" mij juist weer in het omslaan naar Negativiteit.

Ik hou er niet van,om een bord voor m'n kop te hebben, of stelselmatig een roze bril aan te meten, "omdat ik me dan beter voel".

Het Leven herbergt zowel Positiviteit als Negativiteit. Iedereen, die willens en wetens, alleen maar het Positieve wil benadrukken,voelen,oproepen en vasthouden, is gedoemd te eindigen in een Negatieve Ervaring One Day.

Want negativiteit..zorgt voor de balans..dat het Leven niet alleen maar Zonnig hoort te zijn.

Zolang er licht is..bestaat er ook schaduw. Better deal with that Wisdom... of je dat nu doet doir "Oordeelloos Observeren" (en neutraal proberen te leven)...dat is aan eenieder.

Polariteit oproepen,door mensen te "adviseren" om "bewust" te kiezen om Positief te kijken naar (negatieve) zaken,gebeurtenissen en gevoelens+gedachtes erover... best.

Laat men dat ook met dat Fata Morgana-positief kijken..dan ook ff stilstaan..dat er ook een schaduwkant blijft bestaan...en je die volkedig erkennen moet,zodra het je ten deel valt. (anders blijft het een pingpong-spel in je kop...)

Ik WIL dus (af en toe) negatief zijn/reageren/voelen op "hieperdepiep-positievelingen"... want ze halen me het bloed onder de vingers vandaan met hun (overpositieve)"waan"gedrag/geblaat.

Dat is wat het is...en meer moeten we er met z'n allen ook niet willen bakken.

Succes met de blog.Reageer op Gevangen in negatieve gedachten

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.