Altijd succesvol en gelukkig zijn?

zonnig hart, succes en geluk

Geplaatst op dinsdag 23 september 2014 door Nelly de Jong

Hoewel ik er de laatste tijd wat minder toe in de gelegenheid ben geweest, luister ik graag en regelmatig als ik in de auto onderweg ben naar trainingen en seminars. Op die manier is mijn auto mijn universiteit. Ik ben al vele keren geinspireerd uit mijn auto gestapt. Zelfs of misschien wel juist als ik in de file had gestaan. Altijd deed en doe ik dan weer nieuwe inzichten op. Of oude en vertrouwde inzichten komen opnieuw voorbij en zetten me weer op een spoor waar ik weer wat mee kan. Zo ook afgelopen week. Ik had een leuke dag voor de boeg met een paar leuke afspraken. Maar wel in Utrecht en Amsterdam. 

 

Powertalk

Waar had ik zin in vroeg ik mezelf 's morgens om 8.00 toen ik in de auto stapte af. Het werd Anthony Robbins. Altijd goed voor de inspiratie. Een van zijn powertalks, die hij vele jaren geleden op de Amerikaanse radio hield. En hoewel hij me niets nieuws vertelde in die zin dan, dat ik wat hij vertelde al wel eens eerder had gehoord, was er toch ook weer iets dat ik eruit meenam. 

Dat ken ik al

Vroeger zou ik trouwens als ik niet iets nieuws gehoord zou hebben, al vrij snel afgehaakt zijn. Want er was een tijd dat ik in de: Dat ken ik al, stand zat. En das een stand waarin je niks meer leert. Omdat je, en in dit geval ik, niet meer open staat voor wat er op je af komt. Maar dat ben ik gelukkig kwijt geraakt. Nu zet ik mezelf daar niet meer mee op slot, maar vraag ik mezelf juist af: Wat heb ik vandaag geleerd? Wat neem ik mee uit deze bijeenkomsst? Wat kan deze opname mij leren? En dat was ook wat ik deed toen ik de powertalk van Anthony Robbins had gehoord. 

Waar ging het over?

Vaak hebben we de neiging om onze aandacht en energie eenzijdig te richten op een of hooguit twee onderwerpen in ons leven. Of we geven veel aandacht aan ons werk. Of aan de relatie(s). Maar er zijn meer levensgebieden die aandahct vragen. Globaal zou je kunnen zeggen zijn er vijf levensgebieden die belangrijk zijn en die voorwaarde zijn om succesvol en blijvend gelukkig te zijn. Dat zijn:

Als je je aandacht zoals vaak gebeurt op een ding focust, dan ontstaat erop dat punt groei. maar de andere aandachtsgebieden verslonsen dan vaak. Het gevolg van veel met je werk bezig zijn is vaak dat je relaties eronder lijden. Dan gaat je partner vaak vroeg of later klagen en zeuren en om van het gezeur af te zijn steek je maar weer veel energie in je relaite. Dat houd je een tijdje vol, zeg eens een maand en daarna verslapt dat vaak weer. En dat geldt net zo voor de andere levensgebieden. Er zijn steeds pieken en dalen in je energieverdeling over die terreinen. Met als gevolg dat je ook pieken en dalen hebt in emotionele beleving ten aanzien van die terreinen. 

Iedere dag een beetje

Om blijvend succesvol te zijn hoef je niet eens zo ontzettend veel te veranderen. De uitdaging is vooral om je energie en aandacht blijvend te verdelen over die gebieden. Maar dan niet in de tijd verdeeld, maar juist iedere dag. En iedere dag uitgaan van het principe van Altijd Doorgaande Verbetering. Als je elke dag op alle vijf de gebieden zorgt voor een heel klein beetje groei, dan word je steeds succesvoller en steeds gelukkiger. Omdat je consistent bouwt aan aan je succes en geluk. 

Alles vraagt aandacht

Als je te weinig aandacht schenkt aan je gezondheid, gaat vroeg of later je lijf muiten. Schenk je geen of te weinig aandacht aan je financien, dan sta je uiteindelijk ook voor problemen. En steek je geen energie in je persoonlijke ontwikkeling dan blijf je stil staan en stilstand is net als in de natuur achteruitgang en uiteindlijk dood gaan. Je relaties onderhouden is voorwaarde om je verbonden te blijven voelen dus ook daar is het belangrijk blijvend energie in te steken. 

Aandacht beter verdelen

Voor mij was het weer even een eye opener. De afgelopoen tijd is mijn aandacht en energie niet consistent op de vijf terreinen geweest, maar toch wat eenzijdig verdeeld. Ik heb voor mezelf weer een checklist gemaakt om mezelf er dagelijks aan te herinneren elke dag energie te steken in alle vijf terreinen. Ik ben weer bij de les. Want ik wil wel elke dag succesvol en gelukkig zijn! En jij? Hoe verdeel jij je energie? En doe je dat consistent? En wat levert je dat op?

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Stoppen met roken in Stoptober
Toe maar: Je kunt het! »

Gratis E-book Van Wens Naar WerkelijkheidAl meer dan 6.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Succes, relaties, Gezondheid, financiŽn, Effectiviteit, Doelen en coaching


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Altijd succesvol en gelukkig zijn?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.