Gezondheid-Energie: Ik ben zo moe

moe, uitgeput

Er zijn nogal wat periodes in mijn leven geweest waarin ik de woorden: Ik ben zo moe regelmatig uitsprak. Gelukkig komt dat tegenwoordig zelden meer voor. Want inmiddels heb ik een aardig inzicht gekregen in hoe ik gedurende mijn leven, mijn moeheid heb veroorzaakt. 

Fybromyalgie

Het was overigens niet alleen moeheid, maar ook heb ik jarenlang geworsteld met fybromyalgie. Voor degenen die niet weten wat het is: Fybromyalgie is een vorm van weke delen reuma. Het is nogal een omstreden diagnose, want er zijn veel artsen die het geen ziekte vinden. Jarenlang heb ik onder andere heel veel ibuprofen geslikt om de dag maar een beetje door te kunnen komen om te kunnen blijven functioneren.

Door naar Gezondheid-Energie: Ik ben zo moe »


Relaties: Je luistert niet!

Je luistert niet

Herken je ze? Het zijn deze woorden of die van vergelijkbare strekking die in relaties die minder goed lopen vaak worden gezegd. Ja, dat weet ik nu wel, hoor je je partner dan zeggen en vervolgens kijk je tegen zijn of haar rug aan. Verveling en frustratie vieren hoogtij. Moedeloosheid steekt de kop op, want jij wilt toch graag dat het anders en beter is tussen jullie. En hoe je ook je best doet, het lukt je niet de situatie te verbeteren. Als er problemen in een relatie ontstaan is het luisteren een van de eerste dingen die er ontbreken in de relatie.

Door naar Relaties: Je luistert niet! »


Gezondheid-energie: Welk cijfer geef jij je leven?

dobbelstenen, Welk cijfer geef jij je leven?

Het gebeurt regelmatig dat ik mensen tegenkomt die er wat murw geslagen uit zien en die de neiging hebben te klagen over hoe zwaar het leven voor ze is. Als ik ze vraag om aan het leven dat ze leven een cijfer te geven, met als uitgangspunt dat nul nul is en een tien het best haalbare, dan is het cijfer vaak onthutsend laag. 

Door naar Gezondheid-energie: Welk cijfer geef jij je leven? »


Assertiviteit: Waarom kiest iemand voor agressie?

Boosheid, agressie, rook uit oren

Waarom kiest een mens voor agressie?

Een van de vragen van X is wat de reden is dat iemand voor agressie kiest. De wedervraag die ik haar stel is of zij denkt dat mensen bewust voor agressie kiezen. Het overgrote deel van de mensen kiest in mijn optiek niet zo bewust. De meeste mensen leven hun conditionering.

Door naar Assertiviteit: Waarom kiest iemand voor agressie? »


Stress: Tien tips bij examenstress

examenstress

Wat te doen tegen stress, was de vraag die centraal stond in een radio-interview bij Omrop Fryslan afgelopen maandag.
Ik was in gesprek met een klant toen de Omrop belde met de vraag of ik in het programma Noordenwyn iets zou willen vertellen over wat je kunt doen tegen examenspanning. De examenweken zijn weer begonnen op school en veel leerlingen hebben toch last van de bijbehorende spanning. Ik vond die vraag wel een uitdaging.

Door naar Stress: Tien tips bij examenstress »


Communicatietechnieken: De kracht van stilte

Stilte, druppel water

Van nature ben ik iets meer een prater dan een luisteraar. Toch kan ik goed luisteren en verstaan. Alleen heb ik ergens in mijn leven aangeleerd om vrij snel en direct te reageren als iemand iets vertelt. Het effect daarvan was dat ik voor sommige mensen voor de muziek uit ging. Mijn tempo lag te hoog en zij konden mij niet bijhouden. Ook stond ik vroeger heel snel met mijn oordeel klaar. Ik dacht dat ik het allemaal wel wist. 

Door naar Communicatietechnieken: De kracht van stilte »


Maakt van slachtoffers daders

Ik neem je, zoals je bent

In mijn bio op Twitter staat o.a. de opmerking dat ik van slachtoffers daders maak. Daar krijg ik regelmatig vragen over of er worden opmerkingen over gemaakt. In die zin is het marketingtechnisch een goede zin, want hij nodigt uit om het gesprek aan te gaan. Alleen is niet iedereen het er over eens dat het een 'goede' zin is.

Door naar Maakt van slachtoffers daders »


Loopbaanbegeleiding/Outplacement: Je sollicitatiebrief

Sollicitatiebrief

Je sollicitatiebrief is je visitekaartje. Het is de eerste indruk op papier voor de werkgever. Het eerste 'verhaal' van hoe je overkomt. En je hebt maar één kans op een goede eerste indruk. Natuurlijk is het zo dat wanneer alles klopt en jij gewoon de meest geschikte kandidaat voor de baan bent het al een stuk gemakkelijker is. Je hoeft dan geen 'verhaal' te bedenken, want je sollicitatie gaat dan ook gewoon over jou. Jij weet dan ook precies waarom jij die meest geschikte kandidaat bent voor die werkgever. Alleen…

Door naar Loopbaanbegeleiding/Outplacement: Je sollicitatiebrief »