Effectiviteit: Fouten maken moet

Fouten maken moet, Oeps

Om succesvol te kunnen zijn in het bereiken van je doelen is een aantal stappen belangrijk. Het allereerste wat nodig is, is dat je weet waar je naar toe wilt. Als je bijvoorbeeld naar Amsterdam wilt, dan kun je daar op vele manieren naar toe reizen, afhankelijk van hoe je reizen wilt. Als je er binnen een paar uur moet zijn, dan zul je voor een sneller vervoer middel kiezen. Als je vooral wilt genieten van wat je onderweg ziet en het is mooi weer,  dan kies je misschien voor de fiets of de benenwagen. Maar voor welk vervoermiddel je ook gaat, de kans is best wel reëel dat je in Amsterdam uit gaat komen. Hoewel er uiteraard sprake kan zijn van oponthoud of obstakels onderweg. Er kan file zijn. De weg kan opgebroken zijn. Het kan zijn dat je moet omrijden of zo. Maar ook al is dat zo, dan nog zul je als je besloten hebt naar Amsterdam te gaan hoogstwaarschijnlijk wel daar uitkomen. Misschien vroeg of op  tijd. Misschien later.

Door naar Effectiviteit: Fouten maken moet »


Gezondheid-Energie: Stress en gezondheid

negatief denken, negatieve gedachten

Jaren geleden, misschien wel een kleine dertig jaar geleden had ik regelmatig pijn in mijn rug. Ik kreeg daar eerst fysiotherapie voor en later manuele therapie. Tot op een zeker moment de manueel therapeut suggereerde dat mijn rugklachten psychisch waren. En ja, op dat moment, zelfs al kon ik me er wel in verplaatsen dat dat zo zou kunnen zijn, dan nog had ik geen flauw benul hoe ik dat dan veranderen moest. Dus eigenlijk voelde het op dat moment als een probleem er bij. Nu had ik het ook nog zelf gedaan.

Door naar Gezondheid-Energie: Stress en gezondheid »


Mindfulness: Wie ben je nog meer die je niet wilt zijn?

Mindfulness symbolen

Een groot deel van ons leven brengen we strijdend door. Strijdend met onze omgeving maar vooral met onszelf. Wat bedoel ik daarmee? Wanneer je wordt geboren, ben je volkomen jezelf en je zorgt er heel natuurlijk voor dat je behoeften worden ingevuld. Je huilt als je honger hebt of als je behoefte aan aandacht hebt, als je je luier verschoond wilt hebben, etc. 

Door naar Mindfulness: Wie ben je nog meer die je niet wilt zijn? »


Loopbaanbegeleiding: Liever je Droombaan?!

Op zoek naar je droombaan

Wanneer ben je toe aan een andere baan?

Die vraag is makkelijk te beantwoorden: Als je structureel geen plezier meer hebt in je werk, dan wordt het tijd te veranderen. Iedereen heeft andere redenen om te willen veranderen: De één heeft irritante collega’s of valt in slaap boven het bureau, de ander heeft het gevoel stil te staan en wilt verder groeien.

Door naar Loopbaanbegeleiding: Liever je Droombaan?! »


Gezondheid-Energie: Ik ben zo moe

moe, uitgeput

Er zijn nogal wat periodes in mijn leven geweest waarin ik de woorden: Ik ben zo moe regelmatig uitsprak. Gelukkig komt dat tegenwoordig zelden meer voor. Want inmiddels heb ik een aardig inzicht gekregen in hoe ik gedurende mijn leven, mijn moeheid heb veroorzaakt. 

Fybromyalgie

Het was overigens niet alleen moeheid, maar ook heb ik jarenlang geworsteld met fybromyalgie. Voor degenen die niet weten wat het is: Fybromyalgie is een vorm van weke delen reuma. Het is nogal een omstreden diagnose, want er zijn veel artsen die het geen ziekte vinden. Jarenlang heb ik onder andere heel veel ibuprofen geslikt om de dag maar een beetje door te kunnen komen om te kunnen blijven functioneren.

Door naar Gezondheid-Energie: Ik ben zo moe »


Relaties: Je luistert niet!

Je luistert niet

Herken je ze? Het zijn deze woorden of die van vergelijkbare strekking die in relaties die minder goed lopen vaak worden gezegd. Ja, dat weet ik nu wel, hoor je je partner dan zeggen en vervolgens kijk je tegen zijn of haar rug aan. Verveling en frustratie vieren hoogtij. Moedeloosheid steekt de kop op, want jij wilt toch graag dat het anders en beter is tussen jullie. En hoe je ook je best doet, het lukt je niet de situatie te verbeteren. Als er problemen in een relatie ontstaan is het luisteren een van de eerste dingen die er ontbreken in de relatie.

Door naar Relaties: Je luistert niet! »


Gezondheid-energie: Welk cijfer geef jij je leven?

dobbelstenen, Welk cijfer geef jij je leven?

Het gebeurt regelmatig dat ik mensen tegenkomt die er wat murw geslagen uit zien en die de neiging hebben te klagen over hoe zwaar het leven voor ze is. Als ik ze vraag om aan het leven dat ze leven een cijfer te geven, met als uitgangspunt dat nul nul is en een tien het best haalbare, dan is het cijfer vaak onthutsend laag. 

Door naar Gezondheid-energie: Welk cijfer geef jij je leven? »


Assertiviteit: Waarom kiest iemand voor agressie?

Boosheid, agressie, rook uit oren

Waarom kiest een mens voor agressie?

Een van de vragen van X is wat de reden is dat iemand voor agressie kiest. De wedervraag die ik haar stel is of zij denkt dat mensen bewust voor agressie kiezen. Het overgrote deel van de mensen kiest in mijn optiek niet zo bewust. De meeste mensen leven hun conditionering.

Door naar Assertiviteit: Waarom kiest iemand voor agressie? »