Je bent niet wie je denkt dat je bent

Reflecteren, naar jezelf kijken in de spiegel

Geplaatst op donderdag 28 augustus 2014 door Nelly de Jong

Allemaal zijn we geneigd om snel te oordelen. Over onszelf en over anderen. Vaak zijn dat ook nogal negatieve oordelen. Omdat we nu eenmaal in een Calvinistische cultuur leven waarin we voor hebben geleerd te kijken naar wat er (nog) niet goed gaat. Vervolgens roepen negatieve oordelen weer nieuwe negatieve oordelen op. Maar het belangrijkste is en blijft toch wel dat die ander niets anders dan een spiegel voor jezelf is. Je hebt de ander nodig om je te laten zien dat jij nog ergens een pijnlijke plek hebt of een niet geleefd verlangen.  

 

Oude geconditioneerde pijn

Iedere emotie die je ervaart is daarmee een weerspiegeling van oude geconditioneerde pijn. En we hebben allemaal onbewust de neiging om daar de ander de schuld van te geven. Iemand die over jouw grenzen heen gaat, laat jouw onvermogen tot het stellen van grenzen zien. Iemand die je uitscheldt voor stomme trut, kan jou alleen maar raken als jij ergens in je systeem een zere plek hebt die ook vindt of voelt dat jij misschien wel een stomme trut bent.

Het doet me niks

Als het nergens aan haakt, dan raakt het je niet. Als het niet waar is en het haakt nergens aan, dan doet het je ook niets. Als ik tegen jou zeg dat je een rode bloes aan hebt, terwijl je een groene trui aan hebt, dan klopt wat ik zeg ook niet. En daar word je ook niet warm of koud van.

Au, dat doet zeer

Maar als ik je zeg dat je niet spoort, of dat je niet deugt voor wat je doet, en jij hebt daar ergens in je conditionering een buts opgelopen die je vertelt dat jij in een bepaalde situatie, in een bepaalde context dat oordeel op jezelf hebt, dan kan het zijn, dat je je daarin geraakt voelt. Die geraaktheid is van jou. En de ander is niets meer en niets minder dan een spiegel van alle eerder opgelopen butsen en deuken in jouw conditionering.

Conditionering

Een conditionering van je denken weliswaar. Niet van wie je uiteindelijk werkelijk bent. Maar je hoofd is nu eenmaal vaak en graag aan het woord. En je hoofd heeft het ook nodig om zich belangrijk te voelen. Het is bang om terrein kwijt te raken. En daarom heeft het ook al die verhalen nodig. Alle verhalen van allerlei dingen die niet zouden mogen gebeuren, maar die wel gebeuren. Verhalen over hoe slecht jij of de ander wel niet is.

Je bent niet wie je denkt dat je bent

Maar wees je ervan bewust dat je niet je denken bent. Je hebt gedachten, maar je bent ze niet. Je hebt gevoelens, maar je bent ze niet. Je hebt rollen, maar je bent ze niet. Je bent uiteindelijk en in essentie de waarnemer, het bewustzijn wat van een afstand naar die gedachten, gevoelens en rollen kijkt. En in die positie van de waarnemer, wanneer je van een afstand kijkt naar wat er gebeurt, in die positie zul je ervaren dat de lading, de emoties uit de situatie gaat.

Afstand creëren

Pas wanneer je je identificeert met je gedachten of je gevoel of je rollen ontstaat er een bepaalde gehechtheid aan een situatie. Als je uit die identificatie stapt, door bewust afstand te creëren tussen jou en de situatie, dan verdwijnt het gevoel, de lading, de emoties. En kun je waarnemen hoe de situaties feitelijk is. Een weerspiegeling van wat in jou leeft. En net zoals jij geraakt of getriggerd kunt raken door iets wat iemand anders zegt of doet, zo kan ook jij een ander raken, in zijn of haar triggers van oude pijn. Van oude situaties die nog niet verwerkt zijn.

Twee kinderen

Wanneer dat tegelijkertijd gebeurt, dan zie je feitelijk twee kleine kinderen tegenover elkaar. Die reageren vanuit hun onvermogen. Want dat is wat ze ervoeren in de oorspronkelijke situatie die aanleiding is voor de trigger. Ik kan je wel vertellen dat het zelden lukt om in dat soort situaties effectief met elkaar een positieve uitkomst te bereiken. Het is altijd beter om in dergelijke situaties eerst afstand te nemen, af te koelen en tot rust te komen en te voelen wat je voelt. Als de lading van de situatie af is, zul je ervaren dat het veel gemakkelijker wordt om de situatie op te lossen. Dat lukt je hoogstwaarschijnlijk niet als je vanuit je emotie een oplossing wilt. Je gaat dan voor de win-verlies in plaats van voor de win-win.

Wat zegt je spiegel je?

Er verandert van alles ten positieve wanneer je je dit mechanisme goed eigen maakt. Kijk daarom als zich een vervelende situatie voordoet wat hij je feitelijk wil zeggen. En beschouw de ander als een spiegel voor wat jij nog te leren hebt.

Liever Gelukkig met Mindfulness

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Gelukkig met Mindfulness .
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Oefening in mindful zijn
Wat een gedoe, dat mediterenÖ »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Overtuigingen, mindfulness, Emoties en Denken (positief en negatief)


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Je bent niet wie je denkt dat je bent

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.