Wat een gedoe, dat mediteren…

Namaste, het goede in mij groet het goede in u

Geplaatst op maandag 25 augustus 2014 door Nelly de Jong

Sommige, meestal de wat meer ongeduldige mensen, zien mediteren als iets dat ze moeten doen. iets waarvan ze hopen dat de tien minuten of dat half uur snel voorbij zijn, zodat ze zich weer kunnen gaan ontspannen. Of iets anders nuttigs kunnen gaan doen. Als jij dat ook zo voelt, dan heb je waarschijnlijk nog niet de juiste houding of manier gevonden van mediteren die bij je past.

 

Vrede in jezelf

Als je jouw manier en de voor jou goede houding vindt, dan zul je in het mediteren kunnen ervaren dat je je volledig kalm, rustig en ontspannen kunt voelen. Je ervaart dan een diepe vrede in jezelf. Als je het nog lastig vindt om die toestand te bereiken, dan kan het soms helpen om het beeld van een kiezelsteen te gebruiken om op te mediteren.

Glimlach 

Ik wil je daarbij uitnodigen om een rechte en waardige houding aan te nemen. Dat kan zittend in een hele of halve lotushouding, maar ook gewoon op een stoel. Met je voeten plat op de grond en je handen als een kommetje in je schoot. Trek een glimlach op je gezicht en terwijl je met een rechte rug zit adem je langzaam en diep in en uit. Volg je adem met je aandacht. Iedere in en iedere uitademing opnieuw.

Kiezelsteen

En stel je dan vervolgens voor dat jij een kiezelsteen bent. Een kiezelsteen die in de rivier wordt gegooid. De kiezelsteen daalt zonder enige moeite langzaam naar beneden in de rivier. Door het water naar de diepte van de bodem van de rivier. De kiezelsteen neemt daar geen omweg voor, maar valt moeiteloos en in een keer door het water naar de bodem. En op de bodem vindt de kiezelsteen zijn rust.

Afdalen

Stel je maar voor dat jij net als die kiezelsteen in het water bent gevallen en dat je alles, maar dan ook alles loslaat. Je daalt moeiteloos af naar het diepste punt in jezelf. In een keer en zonder omweg. En op het dieptepunt in jezelf vind je je adem als centrum van jouw wezen. Het is onbelangrijk en irrelevant hoe lang je erover doet om daar te komen. Maar daar diep op de bodem van de rivier voel je dat je in de bedding van het zachte mulle zand je volkomen rustig bent. Net als de kiezelsteen die op de bodem zijn absolute rustpunt vindt, zo kom jij thuis bij jezelf. Er is niet meer dat moet en niets meer dat hoeft. Alleen maar zijn bij jezelf. In rust. Veilig. In jezelf. Rust. In jezelf. Daar op de bodem van de rivier. Thuis. Rust. Veilig. Een met wat is. Een met jezelf.

Er is alleen maar nu

Wanneer je het lastig vindt om naar die plek toe te gaan en je nog niet weet hoe daarvan te genieten, is het belangrijk je te realiseren dat je in ieder NU je toekomst aan het creëren bent. als je niet kunt genieten van je NU, is het net zomin mogelijk te genieten van je toekomst. Sterker nog je creëert dan een onrustige toekomst en blijft je onrust steeds opnieuw herhalen. Vrede en rust in jezelf vind je alleen maar in je hier en nu. Als je het daar niet vindt, ga je het in de toekomst ook niet vinden.

Hier en nu

Je blijft dan onveranderlijk jezelf achterna jagen. Je gedachten over jezelf en wie je bent. En je rent als het ware steeds opnieuw achter je eigen schaduw aan. Als je dat wilt doorbreken, stop dan je gedachten achterna te lopen. En zorg dat je je geluk, vrede en rust in jezelf vindt in je hier en nu.

Thuis

Vind die plek in jezelf op de bodem van de rivier. Wees als de kiezelsteen die zich meegeeft in het water en zich door de zwaartekracht naar de bodem laat vallen. Om daar in de rust te komen. In de stilte. Thuis. Want dit is jouw tijd. Hier. Nu. Op dit moment. Er is geen andere tijd. Alleen maar hier en nu. En je bent hier en nu precies op de plek waar je moet zijn.

Oefenen 

Mediteren vraagt net als elke andere nieuwe vaardigheid een periode van oefenen. Het heeft mij zelf met vallen en opstaan de nodige jaren gekost om de rust in mezelf te vinden. Maar ook om het besluit te nemen meditatie onderdeel te maken van mijn dagelijks bestaan. Toen ik het zo’n twintig jaar geleden voor het eerst ontdekte in een periode dat ik niet goed in mijn vel zat heeft het me enorm geholpen. Maar net als zovelen ben ik toen weer gestopt toen het weer ‚goed’ met me ging. Ik had nog een crisis nodig om dat besluit te nemen nooit meer te stoppen en het in te bedden in mijn dagelijks bestaan. En als je net als ik tot de wat meer ongeduldige categorie hoort, dan zul je ook net als ik gaan ervaren hoeveel het je gaat brengen. Als je jezelf toestaat over te geven aan het hier en nu. En je je hoofd wat minder macht en ruimte geeft en de controle wat meer loslaat. Laat je me weten wat het jou brengt?

Gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Mindfulness

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Gelukkig met Mindfulness .
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Je bent niet wie je denkt dat je bent
Alleen ga je sneller, samen kom je verder! »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Ontspanning, rust, Oefeningen en Metaforen


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Wat een gedoe, dat mediteren…

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.