Alleen ga je sneller, samen kom je verder!

Ster van vingers, samenwerking

Geplaatst op vrijdag 22 augustus 2014 door Nelly de Jong

Of je nu net een relatie hebt of al jaren bij elkaar bent, we hebben allemaal zo onze deuken en butsen opgelopen in het leven. Allemaal hebben we ergens in onze jeugd de eerste vroege pijnervaringen opgedaan. Die verworden als ze niet gevoeld en verwerkt kunnen worden als we klein zijn tot de deuken en butsen op latere leeftijd.

 

Uit balans

Je systeem raakt daardoor echter op een bepaalde manier uit balans. Want je systeem wil dat onverwerkte leed alsnog verwerken en loslaten. Dat zorgt ervoor dat je in de loop van je leven vergelijkbare ervaringen meemaakt om alsnog de pijn, het verdriet of de angst te voelen die je destijds niet kon of wilde voelen. En gelukkig is er een plek waar we dit soort ervaringen het beste kunnen verwerken. Je voelt hem al aankomen: Ja, je relatie(s).

Jezelf ontmoeten in de ander

Dat betekent dus dat we ook allemaal in onze relaties onszelf weer tegenkomen. Niks mis mee. Want jij wilt toch ook dat die balans hersteld wordt? Of ben je bang om te voelen en heb je weerstand om alsnog die oude pijn te voelen? Zou zomaar kunnen… Maakt op zich ook niet uit, want het leven geeft je steeds opnieuw de kans te voelen. Te ervaren en te verwerken.

Negatieve emoties herhalen

Het gevolg alleen van weerstand tegen voelen wat je voelt is dat je negatieve emoties blijft herhalen. En meestal word je leven daar niet leuker van. Maar als je je weerstand opgeeft en gaat voelen wat gevoeld wil worden. Als je je (oude) pijn, verdriet, angst, enz. gaat voelen en je deelt in je relatie wat er in jou omgaat. Als je samen daarin optrekt, krijg je een onoverwinnelijke relatie. Want de band die ontstaat als je je kwetsbaarheid inbrengt in je relatie wordt daardoor iedere keer een beetje versterkt. Je hoeft het dan ook niet meer alleen te doen. Wellicht moest dat toen je klein was wel. Was er toen niemand die je bij de hand pakte en voelde je je misschien in de steek gelaten en eenzaam. Misschien was het destijds gewoon te onveilig om te voelen wat je voelde… Je kunt dat patroon doorbreken en jezelf helen. En door dat samen met degene(n) van wie je houdt te doen versterk je de band en de relatie. Net zoals de reuzenbomen in Amerika dat doen. Die doen het ook samen:

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

De bijzondere band van sequoia's

Sequoia’s zijn reuzenbomen die wel rond de honderd meter hoog kunnen worden. En het bijzondere is… Je zou verwachten dat die bomen bij extreem weer heel kwetsbaar zijn vanwege hun grootte. Maar dat is niet zo. Sequoia’s kunnen zelfs de zwaarste weersomstandigheden doorstaan. Ongeacht of het stormt, er bosbranden zijn, het onweert of de bliksem misschien inslaat… De sequoia blijft fier en rechtovereind staan. Sterker nog: In moeilijke omstandigheden wordt de sequoia steeds sterker. En dat komt omdat de sequoia onder de grond op zoek gaat naar andere sequoia’s. De bomen vervlechten onderling hun wortels en versterken daarmee elkaar. Op die manier wordt elke boom door de onderlinge band steeds hechter en sterker en krijgt de boom door zijn onderlinge relaties met andere bomen zijn kracht.

Goed netwerk

Net als het geheim van de onderlinge kracht van de sequoia’s ligt de kracht van menselijke relaties ook in het onderhouden van een goed netwerk. Als het in je relatie of met jezelf wat minder gaat, loop je de kans dat als je je terugtrekt je je relatie verzwakt. De kans dat je uit elkaar groeit en het faillissement van je relatie moet aanvragen vergroot wanneer je dat doet. Heb je (of hebben jullie is wellicht beter) met elkaar en met je omgeving een hechte vervlechting, oftewel heb je met andere mensen in je omgeving die ook een hechte en gezonde relatie, dan vergroot je je kans om de slechte weersomstandigheden in je relatie te doorstaan. Als het minder goed gaat in je relatie heb je de neiging bepaalde zaken uit te vergroten. Vaak geef je anderen de schuld van wat er in jouw leven is. Je ziet de werkelijkheid dan meestal steeds meer vertekend raken. Je hebt dan de wortels van de andere bomen nodig om je zelf ook weer sterk te voelen. Wees daarom zuinig op je goede vriendschappen, op je relatie, op de wijze mensen in je omgeving en blijf altijd open staan voor een welgemeende raad.

Ben je wijs of ben je dwaas?

Als je wijs bent dan ga je in spannende omstandigheden op zoek gaan naar kennis en ervaringen van andere wijze mensen. Ben je dwaas dan vraag je daar niet om en luisteren je er ook niet naar als je het krijgt aangeboden… En jij? Ben jij wijs of ben je dwaas?

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Wat een gedoe, dat mediterenÖ
Hoe verander je iemand die zelf niet wil? »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties, mindfulness en Emoties


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Alleen ga je sneller, samen kom je verder!

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.