Alles wat je hebben moet, heeft jou!

Huis, geld, rekenen

Geplaatst op dinsdag 12 augustus 2014 door Nelly de Jong

Bezit maakt je niet gelukkig, al denkt je denken als het er niet is vaak van wel. Genieten van wat er in je leven is maakt wel gelukkig. Bezit is iets dat je denken, je hoofd, je ego nastreeft. Je denken leeft in de illusie dat bezit veiligheid brengt en gelukkig maakt. Maar dat is een utopie. Want hoe meer je bezit, hoe meer je denken bang wordt om dat bezit weer kwijt te raken. Daar zijn talloze experimenten over geweest. Het blijkt ook dat de meeste mensen veel meer zullen doen om ervoor te zorgen dat ze het tientje dat ze hebben niet kwijtraken, dan dat ze ooit zullen doen om van dat tientje honderd euro te maken. Bezit maakt op een bepaalde manier veel mensen bang. In plaats van te genieten van wat ze hebben, wordt bezit op die manier een blok aan je been.

Betrekkelijk

Bezit is ook iets heel betrekkelijks. Want wat bezit je nu feitelijk echt? Zelfs als je je koophuis hebt afbetaald… Wat heb je dan meer dan iemand met een huurhuis? In de praktijk heb je beiden een dak boven je hoofd. En beiden kun je gelukkig zijn. Met of zonder afbetaald huis. Maar zelfs als je geen huis hebt. Zelfs als je in een hutje ergens in een onontdekte stam woont kun je gelukkig zijn. Sterker nog, ik denk dat de kans dat je gelukkig bent, alleen maar toeneemt als je niet zoveel hebt.

Alles wat ik hebben moet heeft mij

Andere kant

Natuurlijk is er uiteraard in elke situatie in dit aardse bestaan altijd ook die andere kant. Want stel je voor dat je geen geld, geen financiele middelen hebt en je kind wordt levensbedreigend ziek. Dan is het toch fijn dat je geld op de bank hebt staan om die dure behandeling te betalen. Heb je dat niet, dan zul je wellicht moeten leren leven met de gedachte dat je kind eerder overlijdt dan jij. En dat wil ons denken niet. En ons hart zal er waarschijnlijk ook tegen protesteren. Maar onze ziel weet dat het goed is. Dat dit is wat er is. Dat er verdriet zal zijn om het gemis. Dat het leven misschien een tijdje stil lijkt te staan. Totdat we tot het besef komen dat het beter is iets moois te hebben verloren, dan nooit iets moois te hebben gehad.

De keerzijde van verlies

En ook daarin is weer een andere kant. Niet overal op onze aarde zijn mensen verdrietig als er iemand overlijdt. In Tibet vieren ze feest op de begrafenis. Want daar weten ze zeker: Die persoon gaat terug naar huis… Tja. Het is maar welke betekenis je waaraan geeft.

Je bezit de ander niet

En sowieso, ook een kind bezit je niet. Maar je kunt er wel erg van genieten! Hoewel soms… Nou ja, het is dat kinderen zulke geweldige spiegels zijn, maar anders… Wat de situatie ook is. Hoe je leven in de vorm er op dit moment ook uit ziet. Het komt er op aan zoveel mogelijk te halen uit wat er is. Zoveel mogelijk te genieten van elk moment. Zoveel mogelijk steunende, helpende betekenissen te geven aan wat er in je leven is.

Bezit maakt me niet gelukkig. Genieten van wat er in mijn leven is wel

Genieten geeft je een beter gevoel

Niet omdat dat zo moet of zo hoort en ook niet omdat dat de enige en echte waarheid is. Want die is er niet. We hebben allemaal zo onze eigen waarheid en werkelijkheid. Die we creëren door de som van de gebeurtenissen die plaatsvinden in ons leven en de betekenissen die we daaraan geven. Maar wel wel zoveel mogelijk genieten doe je omdat het je gewoon een beter gevoel geeft. En omdat je door aan op het eerste oog vervelende gebeurtenissen een andere meer positievere betekenis te geven je meer genietmomenten creëert in je leven.

Vier je leven!

Je leven vieren. iedere dag, iedere minuut, iedere seconde opnieuw. Dat is waarlijke levenskunst. We leven hier in het Westen met zijn allen veel te snel. Te onbewust en vaak teveel in het verleden of in de toekomst. En daardoor missen we veel van die genietmomenten in het hier en nu. Vergeten we te leven. Met al onze mooie huizen, auto’s en vakanties. We zijn rijk, maar we vergeten vaak om gelukkig te zijn.

Gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Mindfulness

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Gelukkig met Mindfulness .
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Welke kleur hebben jouw kaarten?
Wat is daar erg aan? »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness, financiŽn en Denken (positief en negatief)


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Alles wat je hebben moet, heeft jou!

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.