Wat is daar erg aan?

Wat is daar erg aan?

Geplaatst op zondag 6 juli 2014 door Nelly de Jong

Soms heeft ons hoofd de neiging op hol te slaan. We vullen in voor een ander en maken daar een enorm verhaal van. In feite maakt het niet eens uit waar het over gaat. Als we ons getriggerd raken zien we de werkelijkheid niet meer zoals hij is, maar zoals wij zijn. We projecteren van alles op een ander en geloven dat dat waar is. En soms gaat het niet eens over de ander, maar soms gaat het over onszelf. Soms maken we onszelf bv. wijs dat we perfect moeten zijn. En als we dat dan even een keer niet zijn, dan is Leiden in last. Als je daar wel eens last van hebt werkt het vaak goed om jezelf eens een aantal kritische vragen te stellen.

 

Wat is voor mij daar het ergste aan?

Laten we het voorbeeld dat ik hierboven noemde eens bij de kop nemen. Stel je ontdekt dat je ergens niet zo perfect in was of bent, als je van jezelf zou moeten. Vraag jezelf dan eens af: Wat is voor mij het ergste aan niet perfect zijn. Het kan zijn dat je dan iets antwoordt in de trant van: Als ik niet perfect ben, heb ik gefaald en ben ik niet succesvol.

Vraag dan gewoon door aan jezelf: Oké, dan heb ik gefaald en dan ben ik niet succesvol. En wat is daar dan het ergste aan?

Antwoord: Als ik gefaald heb, dan vinden andere mensen mij niet meer zo geweldig.

En je vraagt gewoon door aan jezelf: Oké, mensen vinden mij dan niet meer zo geweldig. Wat is daar het ergste aan?

Antwoord: Als andere mensen mij niet meer zo geweldig vinden, dan voel ik me niet meer gewaardeerd.

Dus als andere mensen je niet meer zo geweldig vinden, dan voel je je niet gewaardeerd. Wat is daar het ergste aan?

Antwoord: Dan trek ik me terug.

Oké, je trekt je terug en wat is daar het ergste aan?

Antwoord: Het is niet erg als ik me terugtrek, want na een uurtje of zo, voel ik me al weer beter.

Confrontatie aangaan met je gedachten

Het aangaan van de confrontatie met waar je ‘bang’ voor bent kost je in de praktijk veel minder energie, dan het vermijden ervan. En hoe je het ook wendt of keert, confrontaties zijn nu eenmaal onvermijdelijk. Bovendien is er nog een ander mechanisme werkzaam. Want alles dat je vermijdt, krijg je uiteindelijk in uitvergrote vorm alsnog op je bordje. Dus je kunt het maar beter aangaan, als het nog klein is en makkelijk behapbaar.

Meestal valt het mee

En het wonderlijke is ook als je de confrontatie aangaat met waar je bang voor bent, dat het in de meeste gevallen lang zo erg niet is, als je in je hoofd had gedacht. En dat komt omdat je het in je hoofd zo aan het uitvergroten bent. Je maakt jezelf op een bepaalde manier veel te groot en te belangrijk in het leven van andere mensen. Elke keer dat jij denkt: Wat zal … wel niet van me denken maak je jezelf afhankelijk van het idee dat jij over de ander creëert. Meestal zijn andere mensen niet zo erg bezig met wat ze van anderen denken. Niet dat ze daar geen mening of oordeel over hebben, dat is niet zo. We hebben allemaal een ego meegekregen en denken doen we allemaal en oordelen ook. Alleen meestal niet zo sterk en zo vaak als je denkt.

Wat is er geweldig aan?

Wat is er geweldig aan?

Een andere manier om je negatieve gedachtepatronen te doorbreken is wanneer je hoofd weer eens op hol slaat, jezelf de vraag te stellen: Wat is er geweldig aan? Je eerste reactie zal misschien wel: Niks! zijn. Maar als je echt moeite doet, dan heeft elke situatie ook zijn positieve kant. Maar daar wil je vaak (nog) niet naar kijken als je ergens nare gedachten over hebt. Je hoofd schiet dan meestal onmiddellijk in de weerstand

Je doet het zelf

De reden dat je je zo afhankelijk maakt van de denkbeeldige oordelen van anderen ligt meestal in je kindertijd. Je hebt destijds van een of meerdere opvoeders waarschijnlijk nogal wat oordelen meegekregen waar je nog steeds last van hebt. Het kind in jou creëert daardoor die schijnwerkelijkheid. Maar je hoeft dat niet steeds te blijven herhalen. Je bent volwassen nu en mag nu je eigen leven leiden en je eigen keuzes maken. Het zijn ook meestal niet meer je opvoeders die je dit laten doen, maar je eigen geconditioneerde gedachten over jezelf. Je doet het nu zelf.

Wat je zegt, ben je zelf

En daar kun je andere keuzes in maken. Laat de ander denken wat hij of zij denkt. En mochten daar oordelen in zitten, realiseer je dan dat het versje uit onze jeugd echt waar is: Wat je zegt ben je zelf, met je kop door de helft. Alles wat een ander over jou oordeelt, zegt vooral iets over die ander en in veel mindere mate iets over jou. Blijf daarom trouw aan jezelf. En doe wat voor jou goed voelt. Perfectie is iets waarvan je je af kunt vragen of het bestaat. Want dat wat voor jou perfect is, hoeft het voor mij niet te zijn. Je bent goed zoals je bent en je kunt niet beter dan je kunt. Ook al vertelt je hoofd je soms heel andere spannende verhalen. Weet dat het niets meer en niets minder dan verhalen in je hoofd zijn. Spookverhalen die je niet hoeft te geloven. En daar is niets ergs aan!

Lelijk

Het heeft bij mij best wel lang geduurd voordat ik mezelf er een beetje acceptabel uit vond zien. Mijn vader heeft vroeger wat opmerkingen gemaakt die er aardig in hebben gehakt. Zo vond hij me te mager en ik moest een voorbeeld nemen aan mijn zusje. Die zag er tenminste goed uit. Dit spook heeft lang invloed op me gehad. Ik vond mezelf lelijk en ook al vertelden anderen dat dat niet zo was, ik geloofde ze toch niet. Totdat iemand een keer tegen me zei: Je vindt jezelf nu niet mooi... Maar wees je ervan bewust... Het wordt vanaf nu alleen maar elke dag een beetje minder... Dus je kunt maar beter genieten van hoe het nu is. Beng... Patroon doorbroken... Ik vind mezelf nu niet perfect, maar mooi genoeg!

En jij?

Welk verhaal leef jij nog? Of welk verhaal wil nog in jouw leven zijn? En wat doe jij om die spoken weg te jagen? Of wat heb je gedaan om te kwijt te raken? Of: Wat heb je misschien nog nodig om die spoken te ontmaskeren?

Online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen. Of meedoen met de 3-daagse assertiviteitstraining Liever Assertiever.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Alles wat je hebben moet, heeft jou!
Vergeven? Dat nooit? Of juist toch wel? »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Zelfvertrouwen, Overtuigingen, mindfulness, Denken (positief en negatief), assertiviteit en Angst


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Wat is daar erg aan?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.