Mindfulness: Verhalen maken

Herken jij de stem van je ego? Of misschien wel meerdere stemmen? Wanneer je in een emotie schiet, kun je er vrijwel zeker van zijn dat je ego aan het woord is. Je ego doet de hele dag door niets anders dan verhalen maken. Sommige verhalen zijn klein en andere verhalen heel groot met alle bijbehorende emoties.  

Door naar Mindfulness: Verhalen maken »


Assertiviteit: Introvert, extravert en waardering

Introvert, extravert persoonlijkheidstypen

Vraag van een lezer:

Hoe komt het dat het lijkt alsof extraverte en altijd bezige vrouwen en mannen meer worden gewaardeerd dat introverte en rustiger mensen? Wat kunnen introverte mensen doen om niet over het hoofd te worden gezien zonder zichzelf geweld aan te doen?

Extravert hoog tempo

Hoewel ik geen wetenschappelijke onderbouwing voor deze vraag heb, wil ik wel mijn gedachten en ervaring met je delen.
Extraverte mensen zijn door hun pro-activiteit en hoge tempo meestal inderdaad zichtbaarder. Pro-activiteit wordt in onze westerse maatschappij sterk gewaardeerd. We leven in een cultuur die hier sterk gericht is op doen, doen en nog eens doen.

Door naar Assertiviteit: Introvert, extravert en waardering »


Bemoediging

Jij bent geweldig!

Dit bericht ontving ik vandaag van een lieve bekende in mijn mailbox. Een mooi en ontroerend verhaal. Waar gebeurd of niet, het is wel iets om eens over na te denken.

Het beste

Op een dag vroeg een lerares aan haar leerlingen de namen van alle klasgenoten op een papier te schrijven en naast de naam enige ruimte te laten. Daarna zei ze tegen deze leerlingen dat ze het beste wat ze over deze klasgenoten zouden kunnen vertellen achter de naam moesten schrijven en dat ze achter iedere naam iets moesten schrijven. De opdracht duurde het gehele lesuur en aan het einde van de les moest de opdracht ingeleverd worden bij de lerares.

Door naar Bemoediging »


Loopbaanbegeleiding: Doel en actie

Waarom ben ik hier op aarde? Wat is mijn levensdoel?

Hoe bewust leef jij?

Leef je bewust of leef je je leven voor een groot deel (zoals ik dat ook vele jaren heb gedaan) volkomen onbewust. Kies je bewust voor wat jij wilt of laat je je door je conditionering van huis uit leiden. Als dat laatste het geval is dan is het resultaat dat vooral je omgeving of de situatie bepaalt hoe je je voelt. En waarschijnlijk heb je van huis uit ook meegekregen dat je goed je best moest doen op school en vooral een goede baan moest zien te bemachtigen. Misschien hoorde een gezin en kinderen er ook nog wel bij, maar dan...

Door naar Loopbaanbegeleiding: Doel en actie »


Mindfulness: Druk hebben, doen of zijn

ADHD

Hoewel het tegenwoordig geen balans meer mag heten, maar de meer modernere naam Work life integration heeft, blijft het als thema actueel. Nog steeds meer mensen ervaren druk in hun bestaan. Ze zijn druk, hebben het druk en/of ze doen druk. Maar ongeacht hoe je het noemt, het levert in ieder geval bij veel mensen stress op.

Door naar Mindfulness: Druk hebben, doen of zijn »


Mindfulness: Je verleden herleven

Als je de neiging hebt vaak negatief te denken, dan zou je jezelf eens af kunnen vragen welk leven je leeft. Leef je je leven nu? Of leef en herleef je je verleden steeds opnieuw? Heb je een associatieve koppeling gecreeerd die er voor zorgt dat je automatisch aan vervelende dingen uit het verleden denkt?

Door naar Mindfulness: Je verleden herleven »


Communicatietechnieken: Omgaan met problemen

Experiment

Een probleem of conflict is in feite niets anders dan een experiment dat nog niet is gelukt. Als je op die manier naar je problemen en conflicten kijkt, krijgen ze een andere emotionele lading en kun je misschien wel blij zijn met elk probleem dat je op je pad krijgt.

Veilig

Het veronderstelt wel een omgeving waarin het veilig is om te experimenteren en je met je problemen/uitdagingen en mislukte experimenten naar buiten mag treden. Als je kijkt vanuit het perspectief dat problemen lastig en moeilijk zijn, dan zul je eerder de neiging krijgen ze weg te poetsen of op te lossen (voor de ander). Daardoor ontneem je de ander de gelegenheid om te leren en zich te ontwikkelen.

Door naar Communicatietechnieken: Omgaan met problemen »


Communicatietechnieken: Kijken met je hersens

Kijken met je hersens

Je denkt snel, weet waar je heen wilt en treedt daadkrachtig op. Het lukt je alleen soms niet op iedereen mee te krijgen. Integendeel, soms is het resultaat vooral weerstand. En je hebt geen idee waar dat van komt. Je denkt dat je aan een half woord genoeg hebt, maar is dat ook zo? Het zou zomaar kunnen zijn dat jouw waarneming niet zo strookt met die van anderen en dat je een andere betekenis geeft aan wat er is en gebeurt.

Door naar Communicatietechnieken: Kijken met je hersens »