Loopbaanbegeleiding/Outplacement: Je sollicitatiebrief

Sollicitatiebrief

Je sollicitatiebrief is je visitekaartje. Het is de eerste indruk op papier voor de werkgever. Het eerste 'verhaal' van hoe je overkomt. En je hebt maar één kans op een goede eerste indruk. Natuurlijk is het zo dat wanneer alles klopt en jij gewoon de meest geschikte kandidaat voor de baan bent het al een stuk gemakkelijker is. Je hoeft dan geen 'verhaal' te bedenken, want je sollicitatie gaat dan ook gewoon over jou. Jij weet dan ook precies waarom jij die meest geschikte kandidaat bent voor die werkgever. Alleen…

Door naar Loopbaanbegeleiding/Outplacement: Je sollicitatiebrief »


Communicatietechnieken: Beter leren luisteren

Luisteren met je hersens, communicatie

Luisteren is een term die in meerdere betekenissen kan worden geïnterpreteerd. Je kunt onder andere actief luisteren of passief. En je kunt bijvoorbeeld luisteren in de zin van: ik hoor wat je zegt of wat veel ouders naar hun kinderen toe bedoelen: Doen wat je zegt. Luisteren en horen wat iemand zegt, wil nog niet zeggen dat je het ook eens bent met wat de ander zegt. Veel mensen hebben daar een trigger zitten. Ze zijn bang dat als ze verbaal of non-verbaal zeggen: ik hoor je, dat de ander dan zal horen: ik ben het met je eens.

Door naar Communicatietechnieken: Beter leren luisteren »


Relaties: Wil je gelijk of wil je geluk

Door welk patrijspoortje kijk je?

Als het om relaties gaat en er zijn problemen, is de vraag: Wil je gelijk of wil je geluk een heel cruciale. Vrijwel altijd zeggen klanten dat ze geluk willen. De praktijk laat echter iets anders zien. De strijd in relaties gaat namelijk vaak over het gelijk. We komen onszelf in de ander tegen en we willen de ander graag duidelijk maken dat hij of zij het niet helemaal goed ziet. En als die ander nou maar…

Door naar Relaties: Wil je gelijk of wil je geluk »


Mindfulness: Verhalen maken

Herken jij de stem van je ego? Of misschien wel meerdere stemmen? Wanneer je in een emotie schiet, kun je er vrijwel zeker van zijn dat je ego aan het woord is. Je ego doet de hele dag door niets anders dan verhalen maken. Sommige verhalen zijn klein en andere verhalen heel groot met alle bijbehorende emoties.  

Door naar Mindfulness: Verhalen maken »


Assertiviteit: Introvert, extravert en waardering

Introvert, extravert persoonlijkheidstypen

Vraag van een lezer:

Hoe komt het dat het lijkt alsof extraverte en altijd bezige vrouwen en mannen meer worden gewaardeerd dat introverte en rustiger mensen? Wat kunnen introverte mensen doen om niet over het hoofd te worden gezien zonder zichzelf geweld aan te doen?

Extravert hoog tempo

Hoewel ik geen wetenschappelijke onderbouwing voor deze vraag heb, wil ik wel mijn gedachten en ervaring met je delen.
Extraverte mensen zijn door hun pro-activiteit en hoge tempo meestal inderdaad zichtbaarder. Pro-activiteit wordt in onze westerse maatschappij sterk gewaardeerd. We leven in een cultuur die hier sterk gericht is op doen, doen en nog eens doen.

Door naar Assertiviteit: Introvert, extravert en waardering »


Bemoediging

Jij bent geweldig!

Dit bericht ontving ik vandaag van een lieve bekende in mijn mailbox. Een mooi en ontroerend verhaal. Waar gebeurd of niet, het is wel iets om eens over na te denken.

Het beste

Op een dag vroeg een lerares aan haar leerlingen de namen van alle klasgenoten op een papier te schrijven en naast de naam enige ruimte te laten. Daarna zei ze tegen deze leerlingen dat ze het beste wat ze over deze klasgenoten zouden kunnen vertellen achter de naam moesten schrijven en dat ze achter iedere naam iets moesten schrijven. De opdracht duurde het gehele lesuur en aan het einde van de les moest de opdracht ingeleverd worden bij de lerares.

Door naar Bemoediging »


Loopbaanbegeleiding: Doel en actie

Waarom ben ik hier op aarde? Wat is mijn levensdoel?

Hoe bewust leef jij?

Leef je bewust of leef je je leven voor een groot deel (zoals ik dat ook vele jaren heb gedaan) volkomen onbewust. Kies je bewust voor wat jij wilt of laat je je door je conditionering van huis uit leiden. Als dat laatste het geval is dan is het resultaat dat vooral je omgeving of de situatie bepaalt hoe je je voelt. En waarschijnlijk heb je van huis uit ook meegekregen dat je goed je best moest doen op school en vooral een goede baan moest zien te bemachtigen. Misschien hoorde een gezin en kinderen er ook nog wel bij, maar dan...

Door naar Loopbaanbegeleiding: Doel en actie »


Mindfulness: Druk hebben, doen of zijn

ADHD

Hoewel het tegenwoordig geen balans meer mag heten, maar de meer modernere naam Work life integration heeft, blijft het als thema actueel. Nog steeds meer mensen ervaren druk in hun bestaan. Ze zijn druk, hebben het druk en/of ze doen druk. Maar ongeacht hoe je het noemt, het levert in ieder geval bij veel mensen stress op.

Door naar Mindfulness: Druk hebben, doen of zijn »