Assertiviteit: Waarom kiest iemand voor agressie?

Boosheid, agressie, rook uit oren

Waarom kiest een mens voor agressie?

Een van de vragen van X is wat de reden is dat iemand voor agressie kiest. De wedervraag die ik haar stel is of zij denkt dat mensen bewust voor agressie kiezen. Het overgrote deel van de mensen kiest in mijn optiek niet zo bewust. De meeste mensen leven hun conditionering.

Door naar Assertiviteit: Waarom kiest iemand voor agressie? »


Stress: Tien tips bij examenstress

examenstress

Wat te doen tegen stress, was de vraag die centraal stond in een radio-interview bij Omrop Fryslan afgelopen maandag.
Ik was in gesprek met een klant toen de Omrop belde met de vraag of ik in het programma Noordenwyn iets zou willen vertellen over wat je kunt doen tegen examenspanning. De examenweken zijn weer begonnen op school en veel leerlingen hebben toch last van de bijbehorende spanning. Ik vond die vraag wel een uitdaging.

Door naar Stress: Tien tips bij examenstress »


Maakt van slachtoffers daders

Ik neem je, zoals je bent

In mijn bio op Twitter staat o.a. de opmerking dat ik van slachtoffers daders maak. Daar krijg ik regelmatig vragen over of er worden opmerkingen over gemaakt. In die zin is het marketingtechnisch een goede zin, want hij nodigt uit om het gesprek aan te gaan. Alleen is niet iedereen het er over eens dat het een 'goede' zin is.

Door naar Maakt van slachtoffers daders »


Loopbaanbegeleiding/Outplacement: Je sollicitatiebrief

Sollicitatiebrief

Je sollicitatiebrief is je visitekaartje. Het is de eerste indruk op papier voor de werkgever. Het eerste 'verhaal' van hoe je overkomt. En je hebt maar één kans op een goede eerste indruk. Natuurlijk is het zo dat wanneer alles klopt en jij gewoon de meest geschikte kandidaat voor de baan bent het al een stuk gemakkelijker is. Je hoeft dan geen 'verhaal' te bedenken, want je sollicitatie gaat dan ook gewoon over jou. Jij weet dan ook precies waarom jij die meest geschikte kandidaat bent voor die werkgever. Alleen…

Door naar Loopbaanbegeleiding/Outplacement: Je sollicitatiebrief »


Communicatietechnieken: Beter leren luisteren

Luisteren met je hersens, communicatie

Luisteren is een term die in meerdere betekenissen kan worden geïnterpreteerd. Je kunt onder andere actief luisteren of passief. En je kunt bijvoorbeeld luisteren in de zin van: ik hoor wat je zegt of wat veel ouders naar hun kinderen toe bedoelen: Doen wat je zegt. Luisteren en horen wat iemand zegt, wil nog niet zeggen dat je het ook eens bent met wat de ander zegt. Veel mensen hebben daar een trigger zitten. Ze zijn bang dat als ze verbaal of non-verbaal zeggen: ik hoor je, dat de ander dan zal horen: ik ben het met je eens.

Door naar Communicatietechnieken: Beter leren luisteren »


Relaties: Wil je gelijk of wil je geluk

Door welk patrijspoortje kijk je?

Als het om relaties gaat en er zijn problemen, is de vraag: Wil je gelijk of wil je geluk een heel cruciale. Vrijwel altijd zeggen klanten dat ze geluk willen. De praktijk laat echter iets anders zien. De strijd in relaties gaat namelijk vaak over het gelijk. We komen onszelf in de ander tegen en we willen de ander graag duidelijk maken dat hij of zij het niet helemaal goed ziet. En als die ander nou maar…

Door naar Relaties: Wil je gelijk of wil je geluk »


Mindfulness: Verhalen maken

Herken jij de stem van je ego? Of misschien wel meerdere stemmen? Wanneer je in een emotie schiet, kun je er vrijwel zeker van zijn dat je ego aan het woord is. Je ego doet de hele dag door niets anders dan verhalen maken. Sommige verhalen zijn klein en andere verhalen heel groot met alle bijbehorende emoties.  

Door naar Mindfulness: Verhalen maken »


Assertiviteit: Introvert, extravert en waardering

Introvert, extravert persoonlijkheidstypen

Vraag van een lezer:

Hoe komt het dat het lijkt alsof extraverte en altijd bezige vrouwen en mannen meer worden gewaardeerd dat introverte en rustiger mensen? Wat kunnen introverte mensen doen om niet over het hoofd te worden gezien zonder zichzelf geweld aan te doen?

Extravert hoog tempo

Hoewel ik geen wetenschappelijke onderbouwing voor deze vraag heb, wil ik wel mijn gedachten en ervaring met je delen.
Extraverte mensen zijn door hun pro-activiteit en hoge tempo meestal inderdaad zichtbaarder. Pro-activiteit wordt in onze westerse maatschappij sterk gewaardeerd. We leven in een cultuur die hier sterk gericht is op doen, doen en nog eens doen.

Door naar Assertiviteit: Introvert, extravert en waardering »