Problemen zijn je beste vriend

Doolhof, problemen zijn je beste vriend

Geplaatst op zondag 22 juni 2014 door Nelly de Jong

Hoezo? Problemen zijn mijn beste vriend? Ons leven zit vol met uitdagingen en het is aan jou om ze te overwinnen en de spieren, de mogelijkheden, de vaardigheden te ontwikkelen om beter te worden. Beter zodat je in staat bent de uitdagingen of problemen te transformeren, om te zetten naar iets nieuws, iets beters… Als je je uitdagingen aan gaat en ze oplost, zul je steeds minder vaak voor diezelfde uitdagingen komen te staan. De kwaliteit van je problemen of uitdagingen wordt wel steeds beter, naarmate je er meer van hebt getackeld. Maar hoe je het ook wendt of keert, je komt vroeg of later weer nieuwe uitdagingen tegen.

 

Bid om problemen!

Mensen die geen enkel probleem ervaren liggen op het kerkhof. En als de enige mensen die geen enkel probleem ervaren op het kerkhof liggen, dan betekent het ook dat problemen bij ons leven horen. Ik zou zelfs de stelling aan durven: als je geen problemen hebt: Bid en vraag dan om problemen, want als je ze niet meer hebt, heb je hier misschien wel niks meer te zoeken en is tijd voor je om te gaan… Je kunt ook anders tegen problemen aan kijken. Je kunt problemen ook zien als je beste vriend. Net zoals een bokser dagelijks vecht tegen een steeds grotere mate van weerstand, waardoor hij steeds sterkere spieren kweekt. Zo kweek je bij jezelf ook steeds sterkere mentale en emotionele spieren naarmate je meer problemen in je leven hebt ervaren. Door de confrontatie aan te gaan met je problemen geef je je ziel vorm en kweek je sterke spirituele spieren.

Transformeren

Door je problemen en het probleem onder de problemen aan te gaan, krijg je je leven uiteindelijk op een ander niveau. Problemen laten je alleen maar zien dat er nog iets is dat opgelost wilt worden. Dat getransformeerd wil worden tot iets beters. Iets mooiers. Het uitgangspunt daarbij is om je focus, je aandacht te richten op wat je wel wilt in jouw leven, niet op waar je bang voor bent. Veel zaken die je ervaart als probleem ontstaan omdat je focus, je aandacht teveel is gericht op wat je niet wilt. Op waar je bang voor bent. Alles waar je energie in steekt heeft nu eenmaal de neiging om groter te groeien. En als je veel aandacht en energie steekt in waar je bang voor bent, creëer je meer van waar je bang voor bent.

Verleg je aandacht

Vind daarom iets waar je helemaal voor gaat en richt daar al je aandacht op. Als je problemen ervaart in je leven verleg dan je aandacht naar die gebieden in je leven waar het probleem niet bestaat. Misschien kun je je aandacht verleggen naar je relatie, of je werk, iets bijdragen aan de maatschappij, of iets met je familie of je kinderen doen. Creëer voor jezelf een uitdagende toekomst.

Een nieuw begin

En wat je uitdaging ook is: Weet dat het niet het einde is, maar altijd ook weer een nieuw begin. Het begin van een betere levenskwaliteit. Rek je ideeën en gedachten op. Kom uit je comfortzone en zoek nieuwe inzichten en bewustzijn. Stel jezelf de vraag: Als toeval niet bestaat, waarom wil dit dan in mijn leven zijn?

Dicht bij mezelf

Er was een tijd dat mijn leven vooral uit problemen bestond en ik mezelf daar niet zo gelukkig bij voelde. In die tijd verzette ik me ook vrijwel standaard tegen alles dat 'tegen' zat. Tegenwoordig lukt het me soms al om zelfs op het moment dat een probleem zich voordoet al te kunnen zien wat het me gaat brengen als het weer is opgelost. Niet altijd, soms voel ik me ook nog wel uitgedaagd en gefrustreerd, maar altijd in de wetenschap dat de tijd elk probleem weer verandert. En ik zelf ook verander. Juist doordat ik me er niet meer tegen verzet, maar mee beweeg met wat zich in mijn leven aandient, ervaar ik problemen niet meer zo zwaar als ik ze ooit zag. Juist mijn problemen hebben me gemaakt tot wie ik ben. En daar ben ik blij mee. Al die keren dat het mee zat waren mooi en fijn om van te genieten, maar mijn problemen hebben me gevormd en sterk gemaakt en me uiteindelijk heel dicht bij mezelf gebracht.

Verhoog je norm

Ik nodig je daarom ook uit om alles uit je leven te halen wat er in zit. En committeer je aan de uitkomst. Daag jezelf uit door je norm te verhogen. Niet alleen voor nu en voor dit ene specifieke probleem, maar voor jouw hele leven. Geef jezelf een fijne tijd. Verander indien nodig je emoties om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Maak het tot jouw focus dat je met jouw specifieke talenten iets bijdraagt aan deze wereld. Aan andere mensen. Uiteindelijk is het niet wat je krijgt dat je gelukkig maakt, maar je wordt dan wel wie je bent als mens. Daarin schuilt de ultieme beloning. Geniet van je problemen en de groei die ze je brengen!

Gratis E-book 100 Vragen van Verlangen

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book 100 Vragen van Verlangen

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« E-book Verbindende communicatie
Dat ken ik al »

Gratis E-book Van Wens Naar WerkelijkheidAl meer dan 6.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Succes en Effectiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Problemen zijn je beste vriend

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.