Gezondheid-Energie: Ik ben zo moe

moe, uitgeput

Er zijn nogal wat periodes in mijn leven geweest waarin ik de woorden: Ik ben zo moe regelmatig uitsprak. Gelukkig komt dat tegenwoordig zelden meer voor. Want inmiddels heb ik een aardig inzicht gekregen in hoe ik gedurende mijn leven, mijn moeheid heb veroorzaakt. 

Fybromyalgie

Het was overigens niet alleen moeheid, maar ook heb ik jarenlang geworsteld met fybromyalgie. Voor degenen die niet weten wat het is: Fybromyalgie is een vorm van weke delen reuma. Het is nogal een omstreden diagnose, want er zijn veel artsen die het geen ziekte vinden. Jarenlang heb ik onder andere heel veel ibuprofen geslikt om de dag maar een beetje door te kunnen komen om te kunnen blijven functioneren.

Door naar Gezondheid-Energie: Ik ben zo moe »


Gezondheid-energie: Welk cijfer geef jij je leven?

dobbelstenen, Welk cijfer geef jij je leven?

Het gebeurt regelmatig dat ik mensen tegenkomt die er wat murw geslagen uit zien en die de neiging hebben te klagen over hoe zwaar het leven voor ze is. Als ik ze vraag om aan het leven dat ze leven een cijfer te geven, met als uitgangspunt dat nul nul is en een tien het best haalbare, dan is het cijfer vaak onthutsend laag. 

Door naar Gezondheid-energie: Welk cijfer geef jij je leven? »


Assertiviteit: Waarom kiest iemand voor agressie?

Boosheid, agressie, rook uit oren

Waarom kiest een mens voor agressie?

Een van de vragen van X is wat de reden is dat iemand voor agressie kiest. De wedervraag die ik haar stel is of zij denkt dat mensen bewust voor agressie kiezen. Het overgrote deel van de mensen kiest in mijn optiek niet zo bewust. De meeste mensen leven hun conditionering.

Door naar Assertiviteit: Waarom kiest iemand voor agressie? »


Stress: Tien tips bij examenstress

examenstress

Wat te doen tegen stress, was de vraag die centraal stond in een radio-interview bij Omrop Fryslan afgelopen maandag.
Ik was in gesprek met een klant toen de Omrop belde met de vraag of ik in het programma Noordenwyn iets zou willen vertellen over wat je kunt doen tegen examenspanning. De examenweken zijn weer begonnen op school en veel leerlingen hebben toch last van de bijbehorende spanning. Ik vond die vraag wel een uitdaging.

Door naar Stress: Tien tips bij examenstress »


Maakt van slachtoffers daders

Ik neem je, zoals je bent

In mijn bio op Twitter staat o.a. de opmerking dat ik van slachtoffers daders maak. Daar krijg ik regelmatig vragen over of er worden opmerkingen over gemaakt. In die zin is het marketingtechnisch een goede zin, want hij nodigt uit om het gesprek aan te gaan. Alleen is niet iedereen het er over eens dat het een 'goede' zin is.

Door naar Maakt van slachtoffers daders »


Loopbaanbegeleiding/Outplacement: Je sollicitatiebrief

Sollicitatiebrief

Je sollicitatiebrief is je visitekaartje. Het is de eerste indruk op papier voor de werkgever. Het eerste 'verhaal' van hoe je overkomt. En je hebt maar één kans op een goede eerste indruk. Natuurlijk is het zo dat wanneer alles klopt en jij gewoon de meest geschikte kandidaat voor de baan bent het al een stuk gemakkelijker is. Je hoeft dan geen 'verhaal' te bedenken, want je sollicitatie gaat dan ook gewoon over jou. Jij weet dan ook precies waarom jij die meest geschikte kandidaat bent voor die werkgever. Alleen…

Door naar Loopbaanbegeleiding/Outplacement: Je sollicitatiebrief »


Communicatietechnieken: Beter leren luisteren

Luisteren met je hersens, communicatie

Luisteren is een term die in meerdere betekenissen kan worden geïnterpreteerd. Je kunt onder andere actief luisteren of passief. En je kunt bijvoorbeeld luisteren in de zin van: ik hoor wat je zegt of wat veel ouders naar hun kinderen toe bedoelen: Doen wat je zegt. Luisteren en horen wat iemand zegt, wil nog niet zeggen dat je het ook eens bent met wat de ander zegt. Veel mensen hebben daar een trigger zitten. Ze zijn bang dat als ze verbaal of non-verbaal zeggen: ik hoor je, dat de ander dan zal horen: ik ben het met je eens.

Door naar Communicatietechnieken: Beter leren luisteren »


Relaties: Wil je gelijk of wil je geluk

Door welk patrijspoortje kijk je?

Als het om relaties gaat en er zijn problemen, is de vraag: Wil je gelijk of wil je geluk een heel cruciale. Vrijwel altijd zeggen klanten dat ze geluk willen. De praktijk laat echter iets anders zien. De strijd in relaties gaat namelijk vaak over het gelijk. We komen onszelf in de ander tegen en we willen de ander graag duidelijk maken dat hij of zij het niet helemaal goed ziet. En als die ander nou maar…

Door naar Relaties: Wil je gelijk of wil je geluk »