Assertiviteit: Kan ik er wat aan doen?!

Bewust zijn van taal

Verzwakkend taalgebruik

Hoe je je over jezelf voelt is voor een belangrijk deel geconditioneerd door middel van taal. Als je tegen jezelf zegt: Ik kan het niet, zeg je feitelijk tegen jezelf dat je geen macht/controle hebt over wat er in je leven gebeurt. Je verklaart jezelf tot slachtoffer van de door jouzelf gecreëerde omstandigheden.

Door naar Assertiviteit: Kan ik er wat aan doen?! »


Relaties: Trouw aan jezelf

Onschuldige babies

Wanneer je oprecht van iemand houdt dan leer je liefst luisteren zonder oordeel. Je voelt mee je lief’s pijn en helpt hem of haar zoveel mogelijk in zichzelf te geloven en op zichzelf te vertrouwen. 

Onterechte verwijten

Als je weigert om je ook maar iets aan te trekken van de onterechte verwijten die je naar je hoofd geslingerd krijgt, word je ongevoelig voor de projecties van de ander. Je laat de emotie van de ander wanneer die zijn verlangens of  angst op jou botviert, waar die hoort, bij hem of haar zelf.

Door naar Relaties: Trouw aan jezelf »


Assertiviteit: Loslaten

loslaten kind

Al vroeg in je leven creëer je gewoontes en patronen omdat ze je op een bepaalde manier behulpzaam zijn. Bewust of onbewust kies je er dan voor om iemand aardig te vinden of juist niet aardig te vinden. Soms kies je ervoor om iemand te ‘straffen’ en soms laat je je van meest liefdevolle kant zien. 

Door naar Assertiviteit: Loslaten »


Gezondheid-Energie: Stress en gezondheid

negatief denken, negatieve gedachten

Jaren geleden, misschien wel een kleine dertig jaar geleden had ik regelmatig pijn in mijn rug. Ik kreeg daar eerst fysiotherapie voor en later manuele therapie. Tot op een zeker moment de manueel therapeut suggereerde dat mijn rugklachten psychisch waren. En ja, op dat moment, zelfs al kon ik me er wel in verplaatsen dat dat zo zou kunnen zijn, dan nog had ik geen flauw benul hoe ik dat dan veranderen moest. Dus eigenlijk voelde het op dat moment als een probleem er bij. Nu had ik het ook nog zelf gedaan.

Door naar Gezondheid-Energie: Stress en gezondheid »


Mindfulness: Wie ben je nog meer die je niet wilt zijn?

Mindfulness symbolen

Een groot deel van ons leven brengen we strijdend door. Strijdend met onze omgeving maar vooral met onszelf. Wat bedoel ik daarmee? Wanneer je wordt geboren, ben je volkomen jezelf en je zorgt er heel natuurlijk voor dat je behoeften worden ingevuld. Je huilt als je honger hebt of als je behoefte aan aandacht hebt, als je je luier verschoond wilt hebben, etc. 

Door naar Mindfulness: Wie ben je nog meer die je niet wilt zijn? »


Loopbaanbegeleiding: Liever je Droombaan?!

Op zoek naar je droombaan

Wanneer ben je toe aan een andere baan?

Die vraag is makkelijk te beantwoorden: Als je structureel geen plezier meer hebt in je werk, dan wordt het tijd te veranderen. Iedereen heeft andere redenen om te willen veranderen: De één heeft irritante collega’s of valt in slaap boven het bureau, de ander heeft het gevoel stil te staan en wilt verder groeien.

Door naar Loopbaanbegeleiding: Liever je Droombaan?! »


Gezondheid-Energie: Ik ben zo moe

moe, uitgeput

Er zijn nogal wat periodes in mijn leven geweest waarin ik de woorden: Ik ben zo moe regelmatig uitsprak. Gelukkig komt dat tegenwoordig zelden meer voor. Want inmiddels heb ik een aardig inzicht gekregen in hoe ik gedurende mijn leven, mijn moeheid heb veroorzaakt. 

Fybromyalgie

Het was overigens niet alleen moeheid, maar ook heb ik jarenlang geworsteld met fybromyalgie. Voor degenen die niet weten wat het is: Fybromyalgie is een vorm van weke delen reuma. Het is nogal een omstreden diagnose, want er zijn veel artsen die het geen ziekte vinden. Jarenlang heb ik onder andere heel veel ibuprofen geslikt om de dag maar een beetje door te kunnen komen om te kunnen blijven functioneren.

Door naar Gezondheid-Energie: Ik ben zo moe »


Gezondheid-energie: Welk cijfer geef jij je leven?

dobbelstenen, Welk cijfer geef jij je leven?

Het gebeurt regelmatig dat ik mensen tegenkomt die er wat murw geslagen uit zien en die de neiging hebben te klagen over hoe zwaar het leven voor ze is. Als ik ze vraag om aan het leven dat ze leven een cijfer te geven, met als uitgangspunt dat nul nul is en een tien het best haalbare, dan is het cijfer vaak onthutsend laag. 

Door naar Gezondheid-energie: Welk cijfer geef jij je leven? »