Wie ben ik?

Wie ben ik als ik in de spiegel  kijk?

Geplaatst op donderdag 15 mei 2014 door Nelly de Jong

Dit artikel is een oefening in het je bewust worden van je onbewuste waarnemer. Bewust worden van wie je bent voorbij alle rollen die je speelt. Al vanaf dat je geboren werd en je moeder nog alles voor je betekende word je continu geconditioneerd. Je leert jezelf en anderen te ervaren via allerlei rollen. Je had er in eerste instantie geen flauw idee van dat je moeder buiten moeder ook nog echtgenote, zusje, werkende vrouw en dochter was.

 

Rollen spelen

Net als elk ander kind was je van nature gericht op jezelf en op jouw behoeften. En in de loop van de tijd leerde je van je ouders of andere opvoeders jezelf ook je te identificeren met allerlei rollen die je speelt. Dat is goed om je te realiseren. Je speelt je rollen. Je bent ze niet, ook al denkt je denken vaak van wel.

Houvast

Omdat je denken in die rollen houvast vindt. Zichzelf kan uitdrukken. En zichzelf belangrijk kan maken. Maar je kunt jezelf via die rollen nog zo belangrijk denken. Je bent je rollen niet. Wat je wel bent is het bewustzijn voorbij je rollen. De waarnemer van de gedachten die je denkt.

Je naam als geboortebewijs

Wat ik daarmee bedoel is: Je kunt je eigen naam of die van een ander kennen. Maar daarmee ken je jezelf noch de ander. Het is een etiketje waarmee je een geboortebewijs kunt krijgen. Maar het is tegelijkertijd vooral een grote beperking in zijn wie je bent. Je naam wordt later gekoppeld aan de school die je hebt gevolgd en het werk dat je doet.

Oordelen

Zodra je volwassen bent, is je identiteit een vat vol woorden en oordelen: de muren van het vat bestaan uit: protestant, getrouwd, twee kinderen, verpleegkundige, afgestudeerd en een huurhuis. Misschien dat de etiketjes feitelijk wel kloppen, maar ze leiden de aandacht af van wie je in essentie bent. Je geest is vrij, maar gevangen in een lichaam. Net zoals je een cirkel om de zon kunt tekenen, en de zon toch zijn licht naar alle kanten laat schijnen.

Stap er eens uit

Uit je rollen stappen valt niet altijd mee en toch doe je het soms al onbewust. Op de momenten dat je bijvoorbeeld ’s morgens wakker wordt en nog even zo tussen waken en slapen in aanwezig bent. Nog even zonder allerlei gedachten te denken. Ook op andere momenten kun je dat ervaren. Alleen ben je je daar misschien niet zo van bewust. De kans is groot dat ook jij jezelf identificeert met je rollen.  Maar je bent niet wat je denkt dat je bent… De gedachten die je denkt horen bij je naam, bij de rollen die je op je hebt genomen, bij de etiketjes die je geleerd hebt overal op te plakken. Maar je gedachten zijn niet wie je bent.

Luister

Om te ervaren wie je echt bent, richt je je aandacht op degene die luistert. Wie is diegene die hoort? Als je ergens naar kijkt, wie is dan degene die kijkt? En wie is degene die leest? Door je aandacht te verplaatsen van het waargenomene naar de waarnemer onderbreek je je patroon en kom je in contact met de tijdloze versie van jezelf. Met de waarnemer in jezelf. Met het tijdloze bewustzijn. Met die versie van jezelf die gewoon is. Die geen rollen nodig heeft om zich uit te drukken. Die een is met alles wat is en die weet dat de wereld in haar is.

Loskomen van je gedachten

Misschien vind je het spannend om in contact te komen met de waarnemer in jezelf. Als je je sterk identificeert met je rollen dan kan je hele bestaan op losse schroeven lijken te staan als je bijvoorbeeld je baan of je huis kwijt raakt. Je ego houdt daar niet zo van. Je ego heeft dan geen vorm meer om zich belangrijk te voelen. Persoonlijk vond ik het een enorme verrijking om los te kunnen komen van mijn gedachten en van mijn identificatie met mijn gedachten. Ik heb me vaak lang depressief en niet de moeite waard gevoeld. Toen ik me bewust werd dat het maar gedachten waren en niet wie ik ben, stond ook dat op losse schroeven. En door (destijds geleide) meditaties kon ik ervaren hoe ik thuis kon komen bij mezelf. En hoe ik altijd veilig bij mezelf kon zijn! Alles veranderde daardoor. Ten goede uiteraard. Daarom voor jou ook deze kleine, simpele maar oh zo doeltreffende oefening:

Wie ben ik?

Als je in contact treedt met je eigen echtheid, als je gewoon ervaart dat je bent wie je bent, voorbij je rollen, dan kom je thuis bij jezelf. Om daar te komen hoef je jezelf alleen maar gedurende tien of vijftien minuten steeds opnieuw jezelf de vraag te stellen: Wie ben ik? Wie ben ik? Wie ben ik?

Gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Mindfulness

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Gelukkig met Mindfulness .
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Hoor je me wel?
Zonder spiegelbeeld geen zelfbeeld »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Oefeningen, mindfulness, meditatie en Denken (positief en negatief)


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Wie ben ik?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.