Gezondheid-Energie: Bouw reserves op

gezondheid en reserves opbouwen

Om als werkende moeder/ouder al die verschillende ballen in de lucht te kunnen houden is het opbouwen van een fysieke, mentale en emotionele reserve cruciaal. Als er onbalans ontstaat of is ontstaan, dan heeft dat gevolgen voor zowel je fysieke, je mentale als je emotionele staat. Als je fysieke staat uit balans is, heeft dat gevolgen voor hoe je kunt nadenken. Je focus wordt minder en doordat je moe bent wordt de kwaliteit van je gedachten ook minder en meestal ook steeds negatiever. Ook je emotionele staat lijdt onder fysieke moeheid. Je wordt gevoeliger voor allerlei prikkels en emoties. Wat weer als gevolg heeft dat je meer stress ervaart, waardoor je weer eerder moe wordt. En omdat je die dingen niet los van elkaar kunt zien is het belangrijk jezelf als een soort systeem te zien waarin de verschillende componenten op elkaar in werken.

Door naar Gezondheid-Energie: Bouw reserves op »


Loopbaanbegeleiding: Honderd wensen

Naar de sterren reiken, wensen

Het is prachtig weer als ze binnenkomt. Ze vraagt hoe het met me gaat en ik vertel dat ik dit weekend nog doorwerk omdat ik dan een grote klus hoop af te ronden, zodat ik weer wat meer rust heb. Ze wijst me er op dat het nog tot en met het weekend mooi weer is.

Drive en passie

Toch weegt voor mij het afronden van die klus zwaarder dan het mooie weer, want ik heb nog genoeg andere leuke dingen te doen die niet van het weer afhankelijk zijn. Ze kijkt me een beetje jaloers aan bij zoveel drive en passie. Dat wil zij ook wel. Ze moet eindelijk eens iets gaan doen, zegt ze.

Door naar Loopbaanbegeleiding: Honderd wensen »


Assertiviteit: Kan ik er wat aan doen?!

Bewust zijn van taal

Verzwakkend taalgebruik

Hoe je je over jezelf voelt is voor een belangrijk deel geconditioneerd door middel van taal. Als je tegen jezelf zegt: Ik kan het niet, zeg je feitelijk tegen jezelf dat je geen macht/controle hebt over wat er in je leven gebeurt. Je verklaart jezelf tot slachtoffer van de door jouzelf gecreëerde omstandigheden.

Door naar Assertiviteit: Kan ik er wat aan doen?! »


Relaties: Trouw aan jezelf

Onschuldige babies

Wanneer je oprecht van iemand houdt dan leer je liefst luisteren zonder oordeel. Je voelt mee je lief’s pijn en helpt hem of haar zoveel mogelijk in zichzelf te geloven en op zichzelf te vertrouwen. 

Onterechte verwijten

Als je weigert om je ook maar iets aan te trekken van de onterechte verwijten die je naar je hoofd geslingerd krijgt, word je ongevoelig voor de projecties van de ander. Je laat de emotie van de ander wanneer die zijn verlangens of  angst op jou botviert, waar die hoort, bij hem of haar zelf.

Door naar Relaties: Trouw aan jezelf »


Assertiviteit: Loslaten

loslaten kind

Al vroeg in je leven creëer je gewoontes en patronen omdat ze je op een bepaalde manier behulpzaam zijn. Bewust of onbewust kies je er dan voor om iemand aardig te vinden of juist niet aardig te vinden. Soms kies je ervoor om iemand te ‘straffen’ en soms laat je je van meest liefdevolle kant zien. 

Door naar Assertiviteit: Loslaten »


Gezondheid-Energie: Stress en gezondheid

negatief denken, negatieve gedachten

Jaren geleden, misschien wel een kleine dertig jaar geleden had ik regelmatig pijn in mijn rug. Ik kreeg daar eerst fysiotherapie voor en later manuele therapie. Tot op een zeker moment de manueel therapeut suggereerde dat mijn rugklachten psychisch waren. En ja, op dat moment, zelfs al kon ik me er wel in verplaatsen dat dat zo zou kunnen zijn, dan nog had ik geen flauw benul hoe ik dat dan veranderen moest. Dus eigenlijk voelde het op dat moment als een probleem er bij. Nu had ik het ook nog zelf gedaan.

Door naar Gezondheid-Energie: Stress en gezondheid »


Mindfulness: Wie ben je nog meer die je niet wilt zijn?

Mindfulness symbolen

Een groot deel van ons leven brengen we strijdend door. Strijdend met onze omgeving maar vooral met onszelf. Wat bedoel ik daarmee? Wanneer je wordt geboren, ben je volkomen jezelf en je zorgt er heel natuurlijk voor dat je behoeften worden ingevuld. Je huilt als je honger hebt of als je behoefte aan aandacht hebt, als je je luier verschoond wilt hebben, etc. 

Door naar Mindfulness: Wie ben je nog meer die je niet wilt zijn? »


Loopbaanbegeleiding: Liever je Droombaan?!

Op zoek naar je droombaan

Wanneer ben je toe aan een andere baan?

Die vraag is makkelijk te beantwoorden: Als je structureel geen plezier meer hebt in je werk, dan wordt het tijd te veranderen. Iedereen heeft andere redenen om te willen veranderen: De één heeft irritante collega’s of valt in slaap boven het bureau, de ander heeft het gevoel stil te staan en wilt verder groeien.

Door naar Loopbaanbegeleiding: Liever je Droombaan?! »