Assertiviteit: Valse bescheidenheid?!

Geld verdienen

Vandaag genoten van goede en geweldige sprekers op de dag van de training van uitgeverij Thema. Een fantastische aftrap door Jos Burgers die vol humor en oneliners de lachers op zijn hand had in de zaal. Maar absoluut met een sterke boodschap die overkwam en bleef hangen. Schrijf boeken was zijn eerste aanbeveling. Maakt niet uit wat er in staat, want gelezen worden ze toch niet. Maar het wekt de indruk alsof je ergens verstand van hebt waardoor je vervolgens wordt uitgenodigd om over je boek te vertellen.Je boek moet ook vooral dun zijn, want dikke boeken worden niet gekocht, zegt hij.

Door naar Assertiviteit: Valse bescheidenheid?! »


Mindfulness: Geluk zit in jezelf

Klavertje vier

Als je je gelukkig voelt, ben je in contact met een stuk oneindigheid in jezelf. Als je gelukkig bent voel je dat stukje oneindigheid in jezelf net even iets meer dan anders. En hoe meer je van dat stuk ervaart hoe gelukkiger je bent.

Geluk buiten jezelf?

Op de een of andere ongelukkige manier hebben we in de loop van ons leven vaak geleerd om geluk afhankelijk te maken van iets of iemand buiten onszelf.  Maar als je je naar binnen keert, naar binnen kijkt, dan ontdek je dat je echte geluk in jezelf, in je zijn zit en niet in die spullen of die persoon.  Op de een of andere manier leren we een vals idee te creeren wat ons vertelt dat ons geluk wel afhankelijk is van andere mensen of van allerlei spullen buiten onszelf.  Maar dat is dus niet zo. 

Door naar Mindfulness: Geluk zit in jezelf »


Maakt mindfulness gelukkig?

Gelukkig, blij en vrij

Er is veel om te doen de laatste tijd. En niet onterecht. Mindfulness maakt je leven over het algemeen een stuk plezieriger en gelukkiger. Ik ben altijd weer verrast door de positieve (hoewel een enkele keer ook negatieve) reacties van de deelnemers. Maar ook zelf heb ik heel veel baat bij wat mindfulnes me brengt. 

Door naar Maakt mindfulness gelukkig? »


Gezondheid-Energie: Bouw reserves op

gezondheid en reserves opbouwen

Om als werkende moeder/ouder al die verschillende ballen in de lucht te kunnen houden is het opbouwen van een fysieke, mentale en emotionele reserve cruciaal. Als er onbalans ontstaat of is ontstaan, dan heeft dat gevolgen voor zowel je fysieke, je mentale als je emotionele staat. Als je fysieke staat uit balans is, heeft dat gevolgen voor hoe je kunt nadenken. Je focus wordt minder en doordat je moe bent wordt de kwaliteit van je gedachten ook minder en meestal ook steeds negatiever. Ook je emotionele staat lijdt onder fysieke moeheid. Je wordt gevoeliger voor allerlei prikkels en emoties. Wat weer als gevolg heeft dat je meer stress ervaart, waardoor je weer eerder moe wordt. En omdat je die dingen niet los van elkaar kunt zien is het belangrijk jezelf als een soort systeem te zien waarin de verschillende componenten op elkaar in werken.

Door naar Gezondheid-Energie: Bouw reserves op »


Loopbaanbegeleiding: Honderd wensen

Naar de sterren reiken, wensen

Het is prachtig weer als ze binnenkomt. Ze vraagt hoe het met me gaat en ik vertel dat ik dit weekend nog doorwerk omdat ik dan een grote klus hoop af te ronden, zodat ik weer wat meer rust heb. Ze wijst me er op dat het nog tot en met het weekend mooi weer is.

Drive en passie

Toch weegt voor mij het afronden van die klus zwaarder dan het mooie weer, want ik heb nog genoeg andere leuke dingen te doen die niet van het weer afhankelijk zijn. Ze kijkt me een beetje jaloers aan bij zoveel drive en passie. Dat wil zij ook wel. Ze moet eindelijk eens iets gaan doen, zegt ze.

Door naar Loopbaanbegeleiding: Honderd wensen »


Assertiviteit: Kan ik er wat aan doen?!

Bewust zijn van taal

Verzwakkend taalgebruik

Hoe je je over jezelf voelt is voor een belangrijk deel geconditioneerd door middel van taal. Als je tegen jezelf zegt: Ik kan het niet, zeg je feitelijk tegen jezelf dat je geen macht/controle hebt over wat er in je leven gebeurt. Je verklaart jezelf tot slachtoffer van de door jouzelf gecreëerde omstandigheden.

Door naar Assertiviteit: Kan ik er wat aan doen?! »


Relaties: Trouw aan jezelf

Onschuldige babies

Wanneer je oprecht van iemand houdt dan leer je liefst luisteren zonder oordeel. Je voelt mee je lief’s pijn en helpt hem of haar zoveel mogelijk in zichzelf te geloven en op zichzelf te vertrouwen. 

Onterechte verwijten

Als je weigert om je ook maar iets aan te trekken van de onterechte verwijten die je naar je hoofd geslingerd krijgt, word je ongevoelig voor de projecties van de ander. Je laat de emotie van de ander wanneer die zijn verlangens of  angst op jou botviert, waar die hoort, bij hem of haar zelf.

Door naar Relaties: Trouw aan jezelf »


Assertiviteit: Loslaten

loslaten kind

Al vroeg in je leven creëer je gewoontes en patronen omdat ze je op een bepaalde manier behulpzaam zijn. Bewust of onbewust kies je er dan voor om iemand aardig te vinden of juist niet aardig te vinden. Soms kies je ervoor om iemand te ‘straffen’ en soms laat je je van meest liefdevolle kant zien. 

Door naar Assertiviteit: Loslaten »