Loopbaanbegeleiding: Geen toekomst...

verleden of toekomst

Zonder zingeving in je leven geen toekomst.

Wanneer je geen zin aan je leven kunt geven, als je geen doel voor jouw leven hebt, dan ben je vatbaarder voor allerlei aandoeningen, zoals depressie en ziektes. Dat is de stelling binnen de logotherapie.

Psychiater Viktor Frankl

Al jaren geleden had ik in het boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey een stukje gelezen over Viktor Frankl. Het was een paragraaf over een psychiater die diverse concentratiekampen waar onder Auswitch heeft overleefd. Toen ik het las heb ik bewust en onbewust de beslissing genomen dat ik dat boek ooit zou gaan lezen.

Door naar Loopbaanbegeleiding: Geen toekomst... »


Coaching: Van wens naar werkelijkheid!

Van wens naar werkelijkheid, succes

Doelen bereiken doe je zo!

Herken je dit? Vol goede moed besluit je dat je wilt afvallen, beter voor jezelf zorgen, nu echt gaan sporten of die andere baan zoeken. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit, wat je wens is. Want het proces om die wens tot werkelijkheid te maken is in principe hetzelfde. 

Door naar Coaching: Van wens naar werkelijkheid! »


Mindfulness: Ik win, jij verliest?

Hoe kan ik dienen?

Ik win, jij verliest, was zo’n beetje de uitgangssituatie van waaruit wetenschapsjournaliste Lynne McTaggert haar workshop begon. Het is ook de wereld waarin wij hier in het Westen leven. Mijn dochter werd vroeger gepest op school. En daar hebben we met de ouders van een van de pesters contact over gezocht en de reactie was: Dat doen kinderen nu eenmaal. 

Door naar Mindfulness: Ik win, jij verliest? »


Assertiviteit: Valse bescheidenheid?!

Geld verdienen

Vandaag genoten van goede en geweldige sprekers op de dag van de training van uitgeverij Thema. Een fantastische aftrap door Jos Burgers die vol humor en oneliners de lachers op zijn hand had in de zaal. Maar absoluut met een sterke boodschap die overkwam en bleef hangen. Schrijf boeken was zijn eerste aanbeveling. Maakt niet uit wat er in staat, want gelezen worden ze toch niet. Maar het wekt de indruk alsof je ergens verstand van hebt waardoor je vervolgens wordt uitgenodigd om over je boek te vertellen.Je boek moet ook vooral dun zijn, want dikke boeken worden niet gekocht, zegt hij.

Door naar Assertiviteit: Valse bescheidenheid?! »


Mindfulness: Geluk zit in jezelf

Klavertje vier

Als je je gelukkig voelt, ben je in contact met een stuk oneindigheid in jezelf. Als je gelukkig bent voel je dat stukje oneindigheid in jezelf net even iets meer dan anders. En hoe meer je van dat stuk ervaart hoe gelukkiger je bent.

Geluk buiten jezelf?

Op de een of andere ongelukkige manier hebben we in de loop van ons leven vaak geleerd om geluk afhankelijk te maken van iets of iemand buiten onszelf.  Maar als je je naar binnen keert, naar binnen kijkt, dan ontdek je dat je echte geluk in jezelf, in je zijn zit en niet in die spullen of die persoon.  Op de een of andere manier leren we een vals idee te creeren wat ons vertelt dat ons geluk wel afhankelijk is van andere mensen of van allerlei spullen buiten onszelf.  Maar dat is dus niet zo. 

Door naar Mindfulness: Geluk zit in jezelf »


Maakt mindfulness gelukkig?

Gelukkig, blij en vrij

Er is veel om te doen de laatste tijd. En niet onterecht. Mindfulness maakt je leven over het algemeen een stuk plezieriger en gelukkiger. Ik ben altijd weer verrast door de positieve (hoewel een enkele keer ook negatieve) reacties van de deelnemers. Maar ook zelf heb ik heel veel baat bij wat mindfulnes me brengt. 

Door naar Maakt mindfulness gelukkig? »


Gezondheid-Energie: Bouw reserves op

gezondheid en reserves opbouwen

Om als werkende moeder/ouder al die verschillende ballen in de lucht te kunnen houden is het opbouwen van een fysieke, mentale en emotionele reserve cruciaal. Als er onbalans ontstaat of is ontstaan, dan heeft dat gevolgen voor zowel je fysieke, je mentale als je emotionele staat. Als je fysieke staat uit balans is, heeft dat gevolgen voor hoe je kunt nadenken. Je focus wordt minder en doordat je moe bent wordt de kwaliteit van je gedachten ook minder en meestal ook steeds negatiever. Ook je emotionele staat lijdt onder fysieke moeheid. Je wordt gevoeliger voor allerlei prikkels en emoties. Wat weer als gevolg heeft dat je meer stress ervaart, waardoor je weer eerder moe wordt. En omdat je die dingen niet los van elkaar kunt zien is het belangrijk jezelf als een soort systeem te zien waarin de verschillende componenten op elkaar in werken.

Door naar Gezondheid-Energie: Bouw reserves op »


Loopbaanbegeleiding: Honderd wensen

Naar de sterren reiken, wensen

Het is prachtig weer als ze binnenkomt. Ze vraagt hoe het met me gaat en ik vertel dat ik dit weekend nog doorwerk omdat ik dan een grote klus hoop af te ronden, zodat ik weer wat meer rust heb. Ze wijst me er op dat het nog tot en met het weekend mooi weer is.

Drive en passie

Toch weegt voor mij het afronden van die klus zwaarder dan het mooie weer, want ik heb nog genoeg andere leuke dingen te doen die niet van het weer afhankelijk zijn. Ze kijkt me een beetje jaloers aan bij zoveel drive en passie. Dat wil zij ook wel. Ze moet eindelijk eens iets gaan doen, zegt ze.

Door naar Loopbaanbegeleiding: Honderd wensen »