Zorgen voor de dag van morgen

Kiezen, koninklijke keuzes

Geplaatst op maandag 31 maart 2014 door Nelly de Jong

De route door je leven is over het algemeen geen lange rechte weg zonder hobbels. Allemaal maken we in meer of mindere mate de nodige pijnlijke gebeurtenissen mee. Pijn hoort nu eenmaal onvermijdelijk bij ons leven. Daar kunnen we weinig tegen doen. Integendeel. In de praktijk maken we de pijnlijke situaties in ons leven groter, doordat we er nee tegen zeggen. We willen niet dat het probleem dat zich aandient in ons leven is. En dus gaan we er tegenin met onze weerstand. En juist die weerstand, of bijvoorbeeld de angst die we er in leggen, maakt dat we lijden creëren in ons leven.

Het heeft geen zin....

De dalai lama zegt er heel terecht het volgende over:

Invloed of niet?

Wat belangrijk is om je af te vragen is hoeveel invloed je hebt op je probleem. Als op het oplossen van je probleem geen invloed hebt, dan verspil je je energie door je er druk over te maken. Je kunt er immers toch niets aan doen. Accepteren dat er is wat er is, ligt dan veel meer voor de hand. Of weggaan uit de situatie is ook een alternatief.

Kom in actie!

Heb je wel invloed op het probleem? Doe er dan iets aan. Blijf niet in de denk stand waarin je je energie verliest, maar los je probleem zo snel als je kunt op. Kom in actie en maak je geen zorgen voor de dag van morgen. Los je probleem op zodra je kunt. Doe het nu en wacht niet tot morgen. Want je zult je energie verliezen in uitstellen van de oplossing.

Wat is je nee?

Heb je moeite met het accepteren dat er is wat er is? Vraag jezelf dan eens af wat je weerstand  en/of deze situatie je te vertellen heeft? Wat is je nee? Wat wil gevoeld worden? Wat wil geleefd worden? Wat heb je te doen of juist niet te doen in deze situatie als toeval niet bestaat?

Beinvloed jij je omgeving of beinvloedt je omgeving jou?

Loslaten

Op dit moment ervaar ik ook een hobbel in mijn leven. Mijn eerste en enige kind is verhuisd en ik ervaar kennelijk iets als een lege nest syndroom. Allerlei heftige emoties dienen zich aan. Het doet zeer en de eerste morgen nadat ze was verhuisd leek het wel alsof mijn hart uit mijn lijf gerukt werd. Dikke stormen in mijn lichaam. Uiteraard wist ik wel dat me ertegen verzetten geen enkele zin had. Dus heb ik mezelf toegestaan te voelen wat gevoeld wilde worden. Maar het ook begrensd. Het heeft geen enkele zin om mezelf te ‘verdrinken’ in mijn verdriet. Dus na een half uur pak ik mezelf bij kop en kont en kom in de actiestand en ga iets doen, wat mijn aandacht vraagt. En in die storm ontdek ik dan toch telkens weer dat tijd en afleiding veel doen in het acceptatieproces. Daarnaast heb ik mezelf ook de vraag gesteld wat het me te zeggen had, dat het zo stormde in mij. Allerlei oude pijn kwam omhoog en ik realiseerde me dat ik ook daarin kennelijk nog iets los te laten had. Die bewustwording, samen met de affirmatie: Ik vertrouw en ik laat los, helpen me als het af en toe weer spannend wordt. Ik vertrouw erop dat het goed met haar gaat en dat ze goed voor zichzelf zorgt. En ik laat haar los aan het leven. Een andere keuze heb ik niet. In ieder geval geen koninklijke keuze… Ja ik kan doen wat veel mensen doen: Blijven piepen en doorgaan….

De drie koninklijke keuzes zijn:

  1. Je kunt er iets aan doen en je doet wat je eraan kunt doen
  2. Je kunt er niets aan doen en accepteert dat dat zo is
  3. Je kunt er niets aan doen of je wilt er niets aan doen en je wilt het ook niet accepteren; Het enige dat je dan nog koninklijk kunt doen is afscheid nemen. Afscheid van de persoon of de situatie.

Heb jij misschien ook nog een keus te maken? Maak hem vandaag nog en los je lastige situaties op!

En jij?

Waar heb jij nog iets te kiezen, los te laten of te veranderen? Wat is jouw probleem onder het probleem? Let's share! 

Gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Mindfulness

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Gelukkig met Mindfulness .
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Doe mij maar onbewust!
Als de liefde dun is, zie je de fouten dik »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness, Loslaten en Angst


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Zorgen voor de dag van morgen

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.