Als de liefde dun is, zie je de fouten dik

Afbrokkelende liefde, hart

Geplaatst op donderdag 27 maart 2014 door Nelly de Jong

Als je lange tijd je relatie veronachtzaamd hebt en je alleen of beiden steeds meer je eigen plan trekt, dan ben je beiden onderweg naar het failliet van je relatie. Het is een soort van sluipmoordenaar die er voor kan zorgen dat ineens het einde daar is, waar een van beiden misschien nog dacht dat het wel meeviel. In de meeste gevallen zijn het de vrouwen die er misschien wel jaren over doen om tot de conclusie te komen dat ze veel te veel hebben gegeven van zichzelf zonder terug te ontvangen wat ze nodig hadden. De man schrikt zich te pletter als zij in zijn ogen ineens met de mededeling komt dat ze bij hem weg wil. Dat had hij niet zien aankomen. Ze heeft als hij er over nadenkt misschien wel signalen afgegeven, maar die waren vaak nogal vaag en indirect, waardoor hij ze niet of onvoldoende heeft opgepikt.

Eenzaamheid

Beiden je eigen plan trekken en niet of weinig meer investeren in je relatie, zorgt ervoor dat je relatie niet meer gevoed wordt. Je ervaart dan ook geen of te weinig steun bij elkaar. En ondanks dat je in je relatie samen bent, neemt de eenzaamheid langzamerhand toe. Het gebeurt niet zelden dat mensen binnen de relatie eenzamer zijn dan wanneer ze alleen zijn. Dat komt onder meer doordat die ander waar je eens zo blij mee was, je door zijn of haar aanwezigheid keer op keer laat zien en voelen dat jullie niet met elkaar verbonden zijn. Meestal betekent dat ook dat je met jezelf niet verbonden bent. De risisco’s op crisis in een dergelijke relatie zijn groot. Als je in een dergelijk geval een leuke andere partner ontmoet, dan kun je zomaar ineens verliefd worden. Met alle gevolgen van dien. Of je daar al of niet iets mee doet, is van later belang. Het feit dat je makkelijk verliefd wordt is in ieder geval een signaal dat je relatie onderhoud nodig heeft.

Energieniveau

Drukte op het werk of drukte van de kinderen of allerlei externe omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je je prioriteiten niet optimaal managed. Als je je laat leiden door de omstandigheden, dan kan het zomaar ontstaan dat je werk, je hobbies, de kinderen enzovoorts meer prioriteit krijgen dan gewenst en effectief voor het warm en liefdevol houden van je relatie. Daarom is het nodig en belangrijk dat je voldoende tijd en kwaliteit steekt in je relatie. Als je leven zo druk is dat draagkracht en draaglast niet met elkaar in evenwicht zijn ontstaat er stress. Je energieniveau daalt en als dat gebeurt neemt het risico op negatief denken toe.

Negatief denken

Negatief denken over je relatie kan dus een gevolg zijn van een te grote draaglast ten opzichte van je draagkracht. Als er sprake is van stress, dan is het cruciaal dat je jezelf daar zo snel mogelijk bewust van wordt en ervoor zorgt dat draagkracht en draaglast weer in balans komen. Misschien dat je daar lastige keuzes in moet maken, maar realiseer je dat het zelden voorkomt dat mensen op hun sterfbed wensen dat ze meer tijd aan hun werk hadden besteed. Je zit in de val als je je daar teveel op focust. Als je werk belangrijker wordt dan je relatie, is het raadzaam jezelf eens af te vragen wat maakt dat je meer prioriteit legt in andere dingen dan je relatie?

Projectie

Een ander mechanisme wat voor veel gedoe zorgt in relaties is dat we de neiging hebben om onze eigen tekortkomingen op een ander te projecteren. We zien wel de splinter in het oog van de ander, maar missen de balk in ons eigen oog. Negatief denken en stress vergroot dit fenomeen. Je ziet dan vaak alleen nog maar wat er niet goed is aan de ander en je irritatie neemt toe.

Geef wat je wilt ontvangen

Als je niet meer krijgt in je relatie wat je graag zou willen, vraag jezelf dan eens af of jij wel aan de ander geeft, wat je zelf graag wilt ontvangen? Als je graag wilt dat je man meer doet in het huishouden, waardeer en erken je hem dan in wat hij doet? Of moet ie het precies zo doen als jij dat doet? En is het als hij het anders doet of niet meteen doet, toch weer niet goed voor jou? Je partner bekritiseren als hij of zij iets voor je doet is vragen om een afwachtende houding. Het nodigt de ander niet uit weer iets voor je te doen. Geef je partner erkenning en waardering. Strooi met complimenten en doe eens iets onverwachts voor elkaar. Regel dat weekendje weg gewoon. Verras hem of haar en laat op allerlei manieren blijken dat de ander belangrijk voor je is. Houd je kritiek en je commentaar voor je. Want dat maakt de liefde dun en de fouten dik!

Gratis E-book Verbindende Communicatie

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Verbindende Communicatie

Workshop: Verbindende Communicatie

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Workshop: Verbindende Communicatie.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Zorgen voor de dag van morgen
Een aanval van te weinig zelfvertrouwen »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties en Emoties


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Johan Calkhoven op maandag 31 maart 2014 om 17:59
Geweldig artikel. Goede adviezen, Daar kun je wat mee!

Reageer op Als de liefde dun is, zie je de fouten dik

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.