Een aanval van te weinig zelfvertrouwen

Kiezen welke kant je op gaat

Geplaatst op donderdag 13 maart 2014 door Nelly de Jong

Van: Ik weet het niet, ik kan het niet.
NaarOp welke voorwaarden wil ik dit?

Ze kwam nogal zwaar op de hand binnen. Het was wel goed dat ze een gesprek had, zei ze, want ze had het gevoel dat ze wat aan het wegzakken was. Op de vlucht noemde ze het zelf. Ze was zich er wel van bewust, maar kon er de afgelopen tijd nog niet zo gemakkelijk uitstappen.

Keuze

Vlak voor de zomer is ze door de crisis haar baan kwijt geraakt en hebben we aan de hand van een geleid zelf onderzoek gekeken naar alternatieven op de arbeidsmarkt. Onlangs kwamen we tot de conclusie dat er een keus voorlag: Ga ik voor mezelf beginnen of zoek ik weer een baan.

Voordelen en nadelen

Aan beide keuzes zaten zoals aan iedere keus, voordelen en nadelen. Ik heb haar toen de huiswerkopdracht mee gegeven: Schrijf die voor en nadelen voor jezelf eens op en ga dan met je hart naar beide keuzes en laat je hart beslissen. Je hebt dan zowel hoofd als hart bij je keus betrokken.Dat vond ze wel een goed idee, maar het was er nog niet van gekomen. Daardoor kon het ook ontstaan dat ze omdat iemand haar had getipt op een vacature waarvoor ze volgende week een sollicitatiegesprek heeft.

Ik wil niet...

Maar toen ze binnenkwam straalde ze echt uit dat ze het niet wilde. Toen ik haar die vraag stelde, gaf ze dat ook toe. Het was te hoog gegrepen voor haar. En dat had ze ook aan haar omgeving verteld. Haar man was boos op haar geworden omdat ze zichzelf er zo mee naar beneden had gehaald. Ik zei haar: Als jij die baan niet wilt, met welk doel ga je dan naar dat gesprek toe, vroeg ik haar. Nou ja, omdat iemand haar die vacature had gegeven, maar het was niet haar droombaan.

Ik voldoe niet aan alle eisen

Dat is interessant zei ik. Je solliciteert op iets dat je niet leuk vindt alleen omdat iemand anders je een vacature geeft. Nou ja, die persoon vond dat ik daar wel geschikt voor was en dan heb ik in ieder geval weer een vaste baan. En jij dan, vroeg ik. Vind jij jezelf er wel geschikt voor? Nee, deze baan was meer iets voor haar directeur zei ze. Oh, zei ik, waarom dan? Vervolgens geeft ze aan, dat ze gewoon niet aan de eisen voldoet.

Een aanval van te weinig zelfvertouwen

Waar voldoe je dan niet aan, vraag ik haar? Ze geeft een voorbeeld, wat ik met een tegenvraag heel gemakkelijk kan weerleggen. En zo heeft ze nog meer voorbeelden die net zo gemakkelijk onderuit te halen waren. Ze had gewoon last van een aanval van te weinig zelfvertrouwen. En het is ook een bekend fenomeen dat vrouwen als ze niet 100% aan alle eisen voldoen, direct de conclusie trekken dat ze dan wel niet geschikt zullen zijn. Mannen staan daar over het algemeen anders in. Zij denken vaak: Oh, dat weet ik wel, dat kan ik wel en daar heb ik wel eens van gehoord, dus ik ben de meest geschikte persoon voor die functie.

Is het wat voor mij?

Uiteindelijk zei ze: Je hebt ook eigenlijk wel gelijk. Als  je er zo naar kijkt, is het heel anders. Ik moet het gewoon zien als een gesprek waarin ik voor mezelf kijk of die baan wat voor mij is? Ik moet gewoon in dat gesprek nagaan of wat ze mij te bieden hebben wel datgene is wat ik wil? Ja, precies, zei ik. Je hebt 'm. 

Eind van het verhaal?

Ze heeft de baan. Ze is het gesprek na onze zorgvuldige voorbereiding met heel wat meer vertrouwen in gestapt en werd tijdens het gesprek enthousiast door de inhoud van de functie en de plezierige sfeer. Ze had zichzelf goed voor het voetlicht gebracht. Zichzelf niet beter voorgedaan, maar gewoon als zichzelf het gesprek in gegaan. En kennelijk was dat precies wat er nodig was.

En jij?

Laat jij je ook wel eens weerhouden om te solliciteren omdat je niet aan alle eisen voldoet? Of hoor je meer bij degenen die denken: Wat heb ik te verliezen? Ik zie wel als je niet helemaal aan de eisen voldoet? 

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

Liever Assertiever in Leeuwarden

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Assertiever in Leeuwarden.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Als de liefde dun is, zie je de fouten dik
Wat je vindt mag je houden! »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Zelfvertrouwen, Outplacement, loopbaancoaching, Keuze en keuzestress en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Een aanval van te weinig zelfvertrouwen

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.