Welke wolf geef jij te eten?

Wolven

Geplaatst op donderdag 6 maart 2014 door Nelly de Jong

Vaak als je in het donker ’s nachts alleen bent, voel je oude angsten die je ook als klein kind hebt ervaren. Je hoort misschien vreemde geluiden en je voelt de angst voor het onbekende langs komen. Misschien moet je zelfs de neiging onderdrukken om onder je bed te kijken.  Of misschien ben je net als ik eerder ook was, bang om alleen en eenzaam ‘over’ te blijven. Welke angst je ook voelt, het zijn uiteindelijk allemaal spoken uit je verleden.

Associaties

Die angstige gedachten en gevoelens komen bovendrijven als gevolg van eerdere associaties met situaties die we eerder hebben meegemaakt in ons leven. Je voelt je lichaam gespannen raken en verstijven en voelt de angst die je ooit eerder meemaakte in je leven. Het kan zijn dat je vader of moeder destijds misschien die geluiden maakten zonder dat je in de gaten had dat zij dat waren.  In ieder geval had je op dat moment misschien angstige gedachten  en was er een bange stem in jou die je vertelde dat er gevaar dreigde.

Onveilige situatie

Misschien was er destijds ook wel daadwerkelijk sprake van een onveilige situatie. En was je op dat moment ook terecht bang. Maar misschien heb je ook wel van huis uit meegekregen dat de wereld een onveilige plaats is om te vertoeven. En vertelde je moeder je iedere keer als je naar school ging dat je vooral uit moest kijken en moest opletten. Of kreeg je op regelmatige bais kritiek waardoor je ging denken dat je niet goed was zoals je was.

Geen veilige plaats

We hebben daarmee allerlei signalen meegekregen dat de wereld waar we in leven niet een veilige en liefdevolle plaats is. Misschien hadden je ouders destijds vaak ruzie met elkaar. Misschien had jij vaak ruzie. Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor je destijds de wereld als niet veilig hebt ervaren. En wat de reden ook is of was, het zorgt er in ieder geval wel voor dat je hersens bewijzen gaan zoeken dat wat jij denkt waar is.

Zoekt en gij zult vinden

En in de werkelijkheid van ons denken is het nu eenmaal zo dat als je daarnaar zoekt, je de bewijzen ook zult vinden. Want wat jij gelooft dat waar is, bepaalt in belangrijke mate in welke werkelijkheid je leeft. Als je bange gedachten denkt, zul je bange ervaringen meemaken. Het kan zijn dat je een nare, bange en traumatiserende jeugd hebt gehad. En waarschijnlijk heb je dan nu nog steeds angstige momenten. Het bange kind dat in jou leeft, heeft op dit punt geen veilige basis meegekregen. Het heeft destijds niet gekregen waar het wel behoefte aan had. De kans is overigens groot dat jouw ouders jou dat niet hebben kunnen geven, omdat ze dat zelf als kind ook niet hebben meegekregen. En wat je zelf niet hebt, kun je ook niet aan een ander geven.

Behoefte aan veiligheid

Jouw innerlijk kind heeft net als ieder ander nog steeds behoefte aan veiligheid. Behoefte aan jouw veiligheid. Je ouders gaan jou die veiligheid niet meer geven. Dat kun je nu als de volwassen jij alleen nog maar zelf doen. Als je in hoofd, met je angstige gedachten dit oude proces steeds opnieuw blijft herhalen, dan blijf je dit soort situaties steeds opnieuw herleven. Net als in het verhaal van de oude indiaan en zijn wolven.

Twee wolven

Binnen in mij, zei de oude indiaan tegen zijn kleinzoon, is vaak een gevecht gaande. Het is soms zelfs een afschuwelijk gevecht, alsof er twee wolven met elkaar vechten. De ene wolf in mij is slecht – hij bestaat uit woede, angst, jaloezie, verdriet, spijt, hebzucht, verwaandheid, leugens, valse trots, superioriteit en ego gesnuif. De andere wolf in mij is goed – hij is vreugde, vrede, liefde, hoop, kalmte, nederigheid, vriendelijkheid, welwillendheid, medegevoel, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof. En… zei hij tegen zijn kleinzoon, als je goed kijkt, woedt in jou binnenste waarschijnlijk vaak precies dezelfde strijd – en waarschijnlijk  geldt datzelfde wel voor ieder mens. De kleinzoon liet die woorden in zichzelf omgaan en vroeg toen aan zijn grootvader: Maar grootvader, welke wolf zal het gevecht dan winnen? Waarop de oude indiaan glimlachte en eenvoudig antwoordde: Degene op wie jij je aandacht richt en die jij daarmee te eten geeft.

Welke wolf krijgt jouw aandacht? 

En jij? Welke wolf geef jij te eten? Welke wolf in jou krijgt jouw aandacht en jouw energie? De wolf die jij te eten geeft zal bepalen hoe jouw werkelijkheid eruit ziet. Ik nodig je uit om je kwade en angstige wolf langzaam uit te laten hongeren. Door er bewust voor te kiezen een andere werkelijheid te creëren door iets anders over jezelf en de werkelijkheid te gaan geloven. Ik nodig je van harte uit om daar hier en nu mee te beginnen. Geef je tijd, energie en aandacht vooral aan de wolf die jou geluk, liefde en goedheid brengt. Opdat dat ook steeds meer jouw werkelijkheid wordt! 

8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness

Als je nog moeite hebt om je aandacht op constructieve en helpende gedachten te richten, dan kun je je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness .

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Een aanval van te weinig zelfvertrouwen
Wat je vindt mag je houden! »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 9.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress, Ontspanning, rust, Metaforen, meditatie, Emoties en Denken (positief en negatief)


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Rob Broekhof op woensdag 31 oktober 2018 om 10:49
Het korte verhaal hierboven over de wolf heeft mij altijd geïnspireerd! Kortgeleden kwam ik een tweede versie tegen met een andere afloop. Deze heeft mij nog meer geïnspireerd en vandaar dat ik deze graag ook met jullie deel.

Het tweede verhaal loopt dus anders af …

Daarin denkt de kleinzoon eveneens even na en vraagt: “Welke wolf wint er?”
Echter, de indiaan antwoord: “Ze winnen allebei! Want ik geef ze beide aandacht!".
Zie je, als ik ervoor kies alleen de witte wolf te voeden, zal de zwarte om elke hoek verstopt zitten om te wachten tot ik afgeleid ben of zwak word en springt dan op om de aandacht te krijgen waarnaar hij hunkert. Hij zal altijd boos, jaloers, ontevreden en bang zijn en altijd de witte wolf bevechten.
Maar als ik de zwarte wolf ook aandacht schenk en hem erken, omdat ik hem begrijp en omdat ik zijn sterke krachten af en toe nodig heb is hij tevreden en gelukkig. En de witte wolf is gelukkig. Want de zwarte wolf heeft veel kwaliteiten – vasthoudendheid, moed, onverschrokkenheid, wilskracht en een groot strategisch denken – dat heb ik van tijd tot tijd nodig en dat ontbreekt de witte wolf. Maar de witte wolf heeft compassie, zorgzaamheid, kracht en het vermogen om te herkennen wat er in het beste belang van allen is. Zie je, mijn jongen, de witte wolf heeft de zwarte wolf aan zijn zijde nodig. Als je er maar één voedt, zal de andere verhongeren en zij zullen onbeheersbaar worden. Door ze beide te voeden en te verzorgen zullen zij je goed van dienst zijn en niets doen dat niet een onderdeel van iets groters is, iets goeds, iets van het leven. Voed ze allebei en er zal geen interne strijd voor je aandacht meer zijn. En als er in jou geen strijd is, kun je naar de stemmen van het diepere weten luisteren, dat je in elke omstandigheid zal begeleiden bij het kiezen wat goed is. Vrede, mijn jongen, is de missie van de Cherokee in het leven. Een man of een vrouw die vrede van binnen heeft, heeft alles. Een man of een vrouw die verscheurd is door de oorlog in zichzelf heeft niets . Hoe je ervoor kiest om om te gaan met de tegengestelde krachten in jezelf zal je leven bepalen. Verhonger de ene of de andere of begeleid hen beiden. Ook in jou mijn jongen huizen deze twee grote krachten! Behandel beide respectvol, dan winnen beide en is er vrede!

Marita Spits op dinsdag 18 maart 2014 om 22:15
Welke wolf ik te eten geef is voor mij niet zo heel moeilijk omdat ik al zeg ik het zelf nogal positief ben ingesteld.
Ga niet vlug bij de pakken neer zitten en wil het niet toelaten om bang te zijn, eerlijk toegeven dat die bange ongeduldige wolf hard vecht .( heeft nog niet gewonnen nanaNAnana)
Maar het vallen en opstaan gaat makkelijker als je positief blijft spreek echt wel uit ervaring .
En of je geloof of niet maar je geeft het door zie het aan mijn kinderen

Ramona op dinsdag 18 maart 2014 om 11:32
Dit artikel is heel herkenbaar en treffend. Op momenten dat de agressieve en kwaadaardige wolf de overhand wil nemen merk ik zeker dat het je richten op de positieve gedachten en acties je helpt de hongerige wolf te kalmeren en langzaam uit te laten hongeren. Met traumatische ervaringen zowel in mijn als in het leven van mijn kinderen is dat best zwaar toch houden wij nu beter vol en met vertrouwen kijken we naar de toekomst en per dag gaan we stap voor stap vooruit en komt de hongerige wolf zeker tot rust. Ik als moeder merk wel dat als je kind door een trauma verwerking gaat je extra kracht krijgt en mag vragen om zowel de hongerige wolf bij jezelf als bij je kind tot uithongering te brengen.

Heel goed artikel dank je!
Ramona Roelans

GARKHA op maandag 17 maart 2014 om 11:45
Dank voor dit inzicht. Ik heb er levenslang een dagtaak aan (dwz: op dagen dat ik de zwarte wolf tekeer laat gaan!)
Dit beeld van de wolf voeren, zal me zeker helpen die hongerige zwarte wolf iets sneller het zwijgen op te leggen, en dan nog sneller en sneller, tot hij m e niet meer intimideert. Dan wordt het hopelijk een aandoenlijk wolfje dat ik een aai over de bol geef en dan het bos instuur!

op maandag 17 maart 2014 om 09:49
Dit artikel geeft precies weer zoals ik het ervaar, maar dat ik niet zo goed kon verwoorden. Focussen op positieve zaken geeft positiviteit terug. Natuurlijk steekt er ook wel eens een boze wolf zijn snuit door de deur. Ook hier kort aandacht aan geven en dan snel wegjagen!
Dankjewel!

Randy op maandag 17 maart 2014 om 09:19
Toen ik dit artikel de eerste keer las, had ik geen tijd om te reageren, maar maakte van de inspiratiekaart mijn nieuwe schermafbeelding.
Ik focus steeds weer op het positieve en dat is wat ik doe. Soms nadat ik het negatieve heel goed bekeken en overdacht heb. Tenslotte mag die kant er ook zijn, want er is wat er is enz. Alles en iedereen houdt met elkaar verband en dan komt die spreekwoordelijke spiegel weer voor je neus en triggert de ander iets in mij. Of ik in de ander. En uiteindelijk focus ik weer op het positieve en vertrouw erop dat de ander dat naar mij toe ook doet.

Reageer op Welke wolf geef jij te eten?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.