Waarin verlang ik naar waardering van anderen?

Bedanken, thank you

Geplaatst op maandag 24 februari 2014 door Nelly de Jong

Behoefte aan waardering is een van de zes basisbehoeften van mensen. Als je te weinig waardering krijgt en te weinig waardering aan jezelf geeft, werkt dit ondermijnend op je zelfvertrouwen en je zelfwaardering. De meeste mensen varen er wel bij als ze op regelmatige basis waardering en erkenning voelen voor wat ze doen en wie ze zijn.

 

Liever kritiek dan waardering

Vaak staan we er niet bij stil wat het effect van het geven van waardering en complimenten voor onszelf en anderen is. We voelen ons vaak veel comfortabeler bij het geven van kritiek dan bij het geven van een compliment. Dat geldt niet alleen voor het geven maar bij veel mensen ook bij het ontvangen van een compliment. Keer op keer zie ik weer dat mensen hun complimenten niet in ontvangst nemen. Ze wuiven ze weg, of gaan er gewoon aan voorbij. En dat is jammer, want je doet jezelf en de ander ermee tekort.

Positiever

Mensen bij wie de behoefte aan waardering wordt ingevuld zijn over het algemeen veel positiever. Helaas is het zowel in de werk als privépraktijk vaak zo dat veel mensen zich niet gewaardeerd, niet gezien en niet erkend voelen.

Geef erkenning

Wil je meer erkenning ervaren in je leven, dan helpt het om jezelf en anderen meer erkenning te geven. Want wat je geeft, zul je uiteindelijk terugontvangen. Maar als je doordat je zelf in ‘tekort’ leeft zelf ook vooral focust op de tekortkomingen van anderen, dan zie je vooral ook wat er niet goed is, en zul je ook geneigd zijn meer op de kritiek kant te gaan zitten. En zo hou je je niet effectieve systeem in stand. Geef wat je tekortkomt, aan zowel jezelf als aan anderen.

Invloed

Door het benoemen van positieve reacties, het erkennen en bevestigen van zaken die je waardeert in de ander, zul je de kracht van positieve emoties ervaren. Oprechte emoties zorgen voor invloed, voor samenwerking, voor medewerking en voor meer productiviteit.

Aanstekellijk

Emotionele energie werkt ook aanstekelijk. Iedereen reageert op zijn of haar eigen manier op waardering. En als je waardering
eerlijk en oprecht is, zal de ander dat als zodanig ervaren en zal zijn of haar reactie altijd positief zijn.


Kijk ook eens naar wat meer specifieke voorbeelden van situaties waarin je je gewaardeerd voelde. Hoe voelde je je toen? Hoe uitte de ander zijn waardering of kritiek? Hoe wist je zeker dat het waar en oprecht was wat de ander zei of deed? En ga ook eens voor jezelf na wanneer je geen erkenning kreeg voor wat je deed. Ging de waardering wel naar anderen, maar niet naar jou? Hoe voelde dat?

Ontvang je de erkenning wel?

Er is trouwens nog wel wat te zeggen over het in ontvangst nemen van waardering en erkenning. Want sommige mensen die zichzelf niet zo hoog hebben zitten, hebben de neiging die erkenning weg te wuiven. Als ze een compliment krijgen, voelen ze zich er ongemakkelijk bij. Ze bedanken degene die de erkenning of het compliment geeft niet en nodigen hem of haar daarmee ook niet uit die erkenning nog eens te herhalen. Tis wel even goed om je daar bewust van te zijn! Neem je erkenning, waardering en complimenten in ontvangst. Voel ze en bedank de ander!

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

Liever Assertiever in Leeuwarden

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Assertiever in Leeuwarden.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Wat je vindt mag je houden!
Stress, wat doe je eraan? »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Zelfvertrouwen, Behoeften en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Randy op dinsdag 25 februari 2014 om 10:16
Intussen weet ik hoe belangrijk waardering voor wat ik doe voor mij is. Als mijn werk op zich geen voldoening geeft, maar wel heel duidelijk gewaardeerd wordt om hoe ik dat doe, dan ga ik dat werk op zich steeds leuker vinden.
Werken is voor mij dan geen werken meer, maar een zinvolle dagbesteding in een kring met gelijkgestemden met dezelfde motivatie en inzet. Dan blijk ik geen enkel probleem met collega's te hebben, integendeel, het is puur leuk!
Sinds ik doe wat ik echt wil en duidelijk met hart en ziel ontvang ik alleen nog maar meer waardering en energie, waardoor ik niet anders meer zou willen. Nu vertrouw ik erop dat ik er betaald werk mee ga vinden. Happy-go-lucky!

Reageer op Waarin verlang ik naar waardering van anderen?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.