Assertiviteit: Vaccin voor verlegenheid

Verlegenheid, onzekerheid

Verlegenheid is in de meeste gevallen aangeleerd, hoewel er moeders zijn die claimen dat hun baby al vanaf de geboorte verlegen was, ben ik zelf nog nooit een verlegen baby tegengekomen… Toch afgezien waar de oorzaak ligt, je kunt er in alle gevallen wat aan doen. Moet je er ook altijd wat aan doen?  Nee. Verlegenheid heeft ook een heel mooie kant. Het ontwapent mensen. Want iedereen heeft alles in zich, dus ook die verlegenheid. Door middel van onze spiegelneuronen waarmee we empathisch kunnen leren kijken en luisteren, voelen we als iemand anders zich verlegen voelt, onze eigen verlegenheid ook boven komen.

Door naar Assertiviteit: Vaccin voor verlegenheid »


Assertiviteit: Goed genoeg is de beste keuze

keuze welke richting, veel keuze

De afgelopen decennia is de keuzevrijheid in onze wereld sterk toegenomen. Mede door de toegenomen welvaart kun je veel en vaak kiezen. Feitelijk valt er in ons huidige en voor sommigen overvloedige bestaan elk moment wel wat te kiezen. Je zou daaruit kunnen concluderen dat het ook een vergelijkbaar plezier oplevert.

Door naar Assertiviteit: Goed genoeg is de beste keuze »


Mindfulness: Ik ben

eten met aandacht

Ik eet

Denk ik

Door naar Mindfulness: Ik ben »


Relaties: Wat kijk je chagrijnig

Een oordeel vraagt om een tegenoordeel

Verbeter de kwaliteit van je relaties en je leven door je bewust te worden van de vele oordelen die meekomen met je communicatie. Veel stress, spanning en gedoe in relaties, of het nu liefdesrelaties, vriendschappen of collegiale relaties zijn, ontstaat doordat we dat wat we vinden, onze oordelen op de ander plakken. Hoe komt dat?

Door naar Relaties: Wat kijk je chagrijnig »


Mindfulness: Stress, stress, stress

stress, stress, stress

Hoeveel stress je hebben kunt is voor iedereen verschillend. Maar er zijn een aantal zaken die door vrijwel iedereen als dreigend worden ervaren en die wanneer je ze ervaart stress veroorzaken:

Extreme stress

Deze drie factoren kunnen er voor zorgen dat een willekeurige op zich niet heel spannende situatie toch voor extreme stress zorgt. Als je bv. ernstige klachten ervaart en je wilt een afspraak maken met een specialist die niet snel tijd voor je heeft, dan schiet je al gauw in de stress. Als je op een drukke tweebaansweg tussen twee vrachtauto’s rijdt waarbij de achterste vrachtauto dicht op je gaat rijden, dan neemt de stress ook toe. Als je trein plotseling zonder enige aanleiding vertraging heeft en je weet niet voor hoe lang en waarom, dan voel je de onrust en stress ook toenmen.  Als je de deur van je huis per ongeluk dichtgooit en er niet meer in kunt, dan ervaar je ook een behoorlijke mate van stress.

Door naar Mindfulness: Stress, stress, stress »


Loopbaanbegeleiding: Geen toekomst...

verleden of toekomst

Zonder zingeving in je leven geen toekomst.

Wanneer je geen zin aan je leven kunt geven, als je geen doel voor jouw leven hebt, dan ben je vatbaarder voor allerlei aandoeningen, zoals depressie en ziektes. Dat is de stelling binnen de logotherapie.

Psychiater Viktor Frankl

Al jaren geleden had ik in het boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey een stukje gelezen over Viktor Frankl. Het was een paragraaf over een psychiater die diverse concentratiekampen waar onder Auswitch heeft overleefd. Toen ik het las heb ik bewust en onbewust de beslissing genomen dat ik dat boek ooit zou gaan lezen.

Door naar Loopbaanbegeleiding: Geen toekomst... »


Coaching: Van wens naar werkelijkheid!

Van wens naar werkelijkheid, succes

Doelen bereiken doe je zo!

Herken je dit? Vol goede moed besluit je dat je wilt afvallen, beter voor jezelf zorgen, nu echt gaan sporten of die andere baan zoeken. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit, wat je wens is. Want het proces om die wens tot werkelijkheid te maken is in principe hetzelfde. 

Door naar Coaching: Van wens naar werkelijkheid! »


Mindfulness: Ik win, jij verliest?

Hoe kan ik dienen?

Ik win, jij verliest, was zo’n beetje de uitgangssituatie van waaruit wetenschapsjournaliste Lynne McTaggert haar workshop begon. Het is ook de wereld waarin wij hier in het Westen leven. Mijn dochter werd vroeger gepest op school. En daar hebben we met de ouders van een van de pesters contact over gezocht en de reactie was: Dat doen kinderen nu eenmaal. 

Door naar Mindfulness: Ik win, jij verliest? »