Ben jij een optimist of realist?

Optimist, positief denken, oplossingen bedenken

De term optimisme komt uit het latijns en betekent “het beste”. In de praktijk kun je dat vrij vertalen door te stellen dat je als optimist zo goed mogelijk voor jezelf zorgt. Dat je je ontwikkelt en op regelmatige basis aan jezelf werkt. De meningen zijn verdeeld over het feit of optimisme is aangeboren of aangeleerd. Maar de invloed van een mogelijk aangeboren aanleg voor pessimise bedraagt ten hoogste 40%. Dus in het ergste geval als 40% inderdaad aangeboren zou zijn, dan nog is de invloed van je omgeving en de ervaring die je opdoet groter. Dat heeft sowieso het voordeel dat je altijd iets aan je pessimistische kijk kunt doen als je dat zou willen. Een belangrijk deel van hoe jouw kijk op de wereld is, is bepaald in je kindertijd. 

Door naar Ben jij een optimist of realist? »


Assertiviteit: Hoe je kunt omgaan met jaloezie

Omgaan met jaloezie, jaloers jongetje

Ongetwijfeld ben je wel eens jaloers geweest in je leven en misschien heb je er nog wel mee te maken. Jaloezie kan soms heftige vormen aannemen en er zijn moorden door gepleegd. Dat laat niets aan duidelijkheid te wensen over aangaande de heftigheid die deze emotie teweeg kan brengen. Maar wat is jaloezie nu eigenlijk? En hoe ontstaat het? 

Door naar Assertiviteit: Hoe je kunt omgaan met jaloezie »


Coaching: Hoe je moeiteloos je doelen kunt bereiken

Doelen bereiken, ladder van succes

Leef jij je leven bewust? En stel je daar voor jezelf ook bewust doelen in? Of laat je het leven voor jou bepalen wat er gebeurt? Hoe je het ook doet, er is geen goed en geen fout in. Wel gevolgen. Als je wilt werken met de wet van creatie, dan kun je aan de slag gaan met het stellen van doelen.

Door naar Coaching: Hoe je moeiteloos je doelen kunt bereiken »


Assertiviteit: Vaccin voor verlegenheid

Verlegenheid, onzekerheid

Verlegenheid is in de meeste gevallen aangeleerd, hoewel er moeders zijn die claimen dat hun baby al vanaf de geboorte verlegen was, ben ik zelf nog nooit een verlegen baby tegengekomen… Toch afgezien waar de oorzaak ligt, je kunt er in alle gevallen wat aan doen. Moet je er ook altijd wat aan doen?  Nee. Verlegenheid heeft ook een heel mooie kant. Het ontwapent mensen. Want iedereen heeft alles in zich, dus ook die verlegenheid. Door middel van onze spiegelneuronen waarmee we empathisch kunnen leren kijken en luisteren, voelen we als iemand anders zich verlegen voelt, onze eigen verlegenheid ook boven komen.

Door naar Assertiviteit: Vaccin voor verlegenheid »


Assertiviteit: Goed genoeg is de beste keuze

keuze welke richting, veel keuze

De afgelopen decennia is de keuzevrijheid in onze wereld sterk toegenomen. Mede door de toegenomen welvaart kun je veel en vaak kiezen. Feitelijk valt er in ons huidige en voor sommigen overvloedige bestaan elk moment wel wat te kiezen. Je zou daaruit kunnen concluderen dat het ook een vergelijkbaar plezier oplevert.

Door naar Assertiviteit: Goed genoeg is de beste keuze »


Mindfulness: Ik ben

eten met aandacht

Ik eet

Denk ik

Door naar Mindfulness: Ik ben »


Relaties: Wat kijk je chagrijnig

Een oordeel vraagt om een tegenoordeel

Verbeter de kwaliteit van je relaties en je leven door je bewust te worden van de vele oordelen die meekomen met je communicatie. Veel stress, spanning en gedoe in relaties, of het nu liefdesrelaties, vriendschappen of collegiale relaties zijn, ontstaat doordat we dat wat we vinden, onze oordelen op de ander plakken. Hoe komt dat?

Door naar Relaties: Wat kijk je chagrijnig »


Mindfulness: Stress, stress, stress

stress, stress, stress

Hoeveel stress je hebben kunt is voor iedereen verschillend. Maar er zijn een aantal zaken die door vrijwel iedereen als dreigend worden ervaren en die wanneer je ze ervaart stress veroorzaken:

Extreme stress

Deze drie factoren kunnen er voor zorgen dat een willekeurige op zich niet heel spannende situatie toch voor extreme stress zorgt. Als je bv. ernstige klachten ervaart en je wilt een afspraak maken met een specialist die niet snel tijd voor je heeft, dan schiet je al gauw in de stress. Als je op een drukke tweebaansweg tussen twee vrachtauto’s rijdt waarbij de achterste vrachtauto dicht op je gaat rijden, dan neemt de stress ook toe. Als je trein plotseling zonder enige aanleiding vertraging heeft en je weet niet voor hoe lang en waarom, dan voel je de onrust en stress ook toenmen.  Als je de deur van je huis per ongeluk dichtgooit en er niet meer in kunt, dan ervaar je ook een behoorlijke mate van stress.

Door naar Mindfulness: Stress, stress, stress »