Stress, wat doe je eraan?

Stress, wat doe je eraan?

Geplaatst op donderdag 20 februari 2014 door Nelly de Jong

Ik schrijf wel eens vaker over wat je kunt doen om effectief met je stress om te gaan. Tips bijvoorbeeld om te gaan mediteren, ademhalingsoefeningen, bewegen, schrijven en andere je inmiddels vast wel bekende tips. De voordelen ervan zijn inmiddels uitputtend bewezen en het zijn daarom ook niet voor niets stuk voor stuk uitstekende strategieën om je stress te lijf te gaan. Maar er is meer mogelijk om je stress de baas te worden.

Mijn tips tegen stress

Er zijn nog een aantal andere manieren die misschien wat minder voor de hand liggen, maar die wel degelijk werkzaam zijn. De volgende tips zijn mijn persoonlijke privé tips om stress te hanteren. Misschien heb je er wat aan! En ik reken natuurlijk in ruil daarvoor op jouw tips…

Je huisdier aaien 

Je kat, je hond, je konijn of ander huisdier aaien is als je tenminste een dierenliefhebber bent een heerlijke manier om weer tot rust te komen. Mijn eerste twee katten waren Moppie en Gijs. Met beiden hun eigen karakter. Als ik met goed voelde wilde Gijsje altijd bij me zitten en Moppie niet. Die was veel te eigenzinnig. Maar als ik me rot voelde dan was ze altijd daar om met te troosten. Hoezo hebben dieren geen bewustzijn…. Als ze rustig op mijn schoot lagen, kon ik met geen mogelijkheid gestrest blijven… Hun rustgevende energie sloeg vrijwel altijd direct op mij over.

Lachen 

Een goeie lachfilm of een grappige cabaretvoorstelling haalt mij heel snel uit mijn nare bui en stress vandaan. Er is zelfs een boek geschreven (Anatomy of an illness) door Norman Cousins die zich na de diagnose van een levensbedreigende ziekte weer gezond heeft gelachen. Zo sterk kan lachen werken. Je maakt allemaal van die gezonde stofjes aan als je lacht. Hormonen als endorfine en serotonine en zo. Als je lacht is het gewoon onmogelijk om in de stress te blijven zitten. Zelfs als je je mondhoeken omhoog doet en je gezicht in een lach (al is het misschien een grimas) trekt, kun je niet blijven zitten in de innerlijke staat waar je in zat. Lukt gewoon niet. Wedden dat je het nu aan het proberen bent?

Dagdromen

Als kind was ik al een dromer. Uren en dagen kon ik wegzinken in allerlei sprookjesboeken en verhalen. En later toen ik in de puberteit kwam bedacht ik zelf mijn sprookjes met verliefdheden op beroemde popsterren. Hoewel er in mijn werkelijkheid niets gebeurde, was het heerlijk om in die droomstaat mijn eigen werkelijkheid te creëren. En dat kan ik nog steeds. Als ik mezelf de vraag stel: Hoe zou het zijn als… En dan lekker wegzinken in mijn ‘verhaal’ van de werkelijkheid. Heerlijk. Gewoon even weg van de realiteit van alledag. Van de stress en de drukte. Mijn dromen hebben tegenwoordig wel een andere inhoud. Er zitten geen prinsen en popsterren meer in. De inhoud bestaat tegenwoordig meer uit hoe ik wil dat mijn leven er over een jaar of over een paar jaar uitziet. En elke keer ben ik vervolgens weer blij verrast als blijkt dat ik bewust of onbewust die werkelijkheid waar heb gemaakt. Dient het dromen een dubbel doel. Het haalt mijn stress weg en ik creëer onbewust wat ik graag wil. Mooi toch?

Slaap der vergetelheid

Slaap is een grote veroorzaker van spanning. Een tekort ervan dan. We slapen tegenwoordig veel korter dan vroeger. En ons slaap- en waakritme is door het kunstlicht, de centrale verwarming en alle prikkels van de tv en internet alleen maar meer verstoord, met stress als gevolg. Wist je dat je zelfs persoonlijkheidsstoornissen als manische depressie kunt krijgen van gewoon slaaptekort? Als ik gestrest ben en het even echt niet meer weet, kruip ik mijn bed in. Gewoon even terug in mijn hol. De rust in mezelf vinden. Vergetelheid vinden in de slaap. Mijn hoofd bijna helemaal onder de dekens en er even niet meer zijn….

Seks

Tja en dan natuurlijk seks. Ik laat het even aan jou fantasie over hoe dat er bij mij uitziet, haha. Maar seks is een geweldige spanningsbreker in allerlei situaties. Of je nu alleen bent of niet. Je kunt altijd seks hebben. Misschien is niet iedere locatie en iedere gelegenheid even geschikt, maar toch…

Vergeet je niet jouw tips te delen?

E-book Liever Gelukkig Met Mindfulness

Gratis E-book <a href=
Wil je ook gewoon zijn wie je bent? Worden zoals je was toen je net geboren was? Onbekommerd en vrij? Lees dan in dit gratis e-book Liever Gelukkig met Mindfulness hoe dat kan! Zodat ook jij meer ontspannen en rustiger kunt zijn, en steeds meer en meer jezelf.

Download e-book Liever Gelukkig met Mindfulness

8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Minduflness

Als je nog moeite hebt om je aandacht op constructieve en helpende gedachten te richten, dan kun je je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness .

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat alitjd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. 
Download gratis meditaties 

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Waarin verlang ik naar waardering van anderen?
Tijdgebrek of kiespijn?! »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress en Ontspanning


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Stress, wat doe je eraan?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.