Leef jij je eigen verhaal?

Verhaal

Geplaatst op maandag 3 februari 2014 door Nelly de Jong

Jij en ik, we hebben beiden onze eigen blauwdruk. Onze eigen programma’s en onze eigen scripts in ons hoofd. We leven als het ware een verhaal. Een verhaal dat ons ooit is verteld of dat we onszelf zijn gaan vertellen. Het is het verhaal waarmee we zijn grootgebracht en dat onze ouders of ander opvoeders aan ons hebben verteld.

 

Sinterklaas bestaat

Als kind zijnde geloof je alles wat je wordt verteld. Denk maar aan hoe zeker je er ooit van was dat Sinterklaas bestond. Naast dat verhaal van Sinterklaas zijn je nog vele andere verhalen verteld. Verhalen over wie je bent of over wie je zou moeten zijn. En ook die verhalen ben je ooit gaan geloven. Die verhalen kleuren onze werkelijkheid. Ze zijn het verhaal van ons leven en van wie we zijn geworden. Maar hoe gek het misschien ook klinkt…. Het is niet wie je bent. Je bent namelijk veel meer dan dat. Je bent veel meer dan de verhalen die zich in je hoofd afspelen. Je BENT NIET je blauwdruk. Je HEBT er een. En aangezien die blauwdruk is aangeleerd kan hij ook weer worden veranderd of afgeleerd.

Wiens blauwdruk leef je?

Want weet je… Die blauwdruk is meestal de blauwdruk van iemand anders. Van datgene wat je ouders weer hebben aangenomen van hun ouders en opvoeders en wat zij weer voor waar hebben aangenomen.

Het verhaal van je ouders leven

Het zou zelfs kunnen zijn dat je erg succesvol bent in wat je doet maar dat je het verhaal van je ouders leeft. Het resultaat ervan kan wel succes zijn, maar dat succes lijdt dan niet tot geluk omdat het niet jouw eigen verhaal is. Het is dan niet in een lijn met wie jij in wezen bent en wat jij hier op deze wereld te doen hebt. Ervan uitgaande dat het leven een doel heeft met jou en jij daarmee een doel in jouw leven hebt en dat is niet in overeenstemming met wat je nu leeft, dan zul je geen voldoening ervaren in wat je doet. Ook al doe je het nog zo goed en ook al ben je er nog zo succesvol mee.

Voel je jezelf slachtoffer?

Als je niet je eigen blauwdruk leeft maar die van iemand anders, dan is het gevolg vaak dat je als het ware in de wat ik dan noem ‘slachtofferstand’ gaat. Je gaat dan de schuld van wat zich in jouw werkelijkheid voor doet aan iemand anders geven. En daar word je ook weer niet gelukkig van. Als je gaat voor je geluk en voor wie jij echt bent, dan zul je je tijger in de ogen moeten zien en je leven en je blauwdruk moeten aanpassen. Dat betekent dat je enerzijds je gedrag in de buitenwereld zult moeten veranderen en anderzijds dat je je blauwdruk, jouw verhaal over jezelf en je leven zult moeten veranderen.

Je wordt er ongelukkig van

Anderen de schuld geven van wat er in jouw werkelijkheid is, is geen effectieve oplossing en het gaat je ook niet gelukkig maken. Je staat dan in het spel van je leven aan de kant en commentaar te geven op degenen die wel het spel spelen. Je geeft ook de macht over jezelf en je leven uit handen als je dat doet. En als je de macht over jezelf uit handen geeft, ben je ook niet meer in staat om je eigen problemen op te lossen. Dat moet dan ook een ander voor je doen.

Verander je blauwdruk, verander je leven

Als je je blauwdruk verandert, verandert je hele leven. Je weet en ziet en ervaart dan wie jij werkelijk bent. Je stapt in je authentieke jij. Je relaties veranderen en verdiepen zich. En je wordt immuun voor wat anderen doen en zeggen. Jij bepaalt en creëert dan jouw werkelijkheid. En jij weet in die situatie precies wat je hebt te doen met wat het leven jou brengt. Dan is leven het meervoud van lef! 

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

Liever Assertiever in Leeuwarden

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Assertiever in Leeuwarden.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Feedback loop
Mindfulness: Macht en onmacht »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Zelfvertrouwen, Succes, Overtuigingen, Onzekerheid en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Leef jij je eigen verhaal?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.