Stress tips voor werkende moeders

Moeder met twee kinderen

Gisteren was moederdag. En voor mij een fijne dag. Thuis werd ik in de watten gelegd en voelde ik de liefde en waardering. Mijn man die zijn best deed en mijn dochter die heerlijk voor me kookte. 

Niet elke dag moederdag

Dat was ook even een moment van reflectie want voor de meeste moeders is het niet elke dag moederdag. Hoe geweldig zou het niet zijn als moeders het wat vaker gemakkelijker zouden hebben en niet alleen op moederdag. Hoe zou het zijn als we wat vaker die steun zouden ervaren en we wat vaker goed voor onszelf zouden zorgen? Dat we wat meer hulpmiddelen zouden hebben om de spanning zo hier en daar los te laten?

Door naar Stress tips voor werkende moeders »


Effectiviteit: Problemen, problemen, problemen

Keuze, kiezen, problemen

Hoe kun je problemen oplossen? Voor zover problemen als zodanig bestaan, want in feite zijn het niet meer en niet minder dan situaties waartegen het ego of je denken nee zegt. Maar laten we er eens vanuit gaan dat je een dergelijke situatie in je buitenwereld op wilt lossen. Wat zou daar dan een effectieve strategie voor zijn? Of als je veel last hebt van problemen in je leven, hoe kun je de kwaliteit van je leven of je organisatie of gezin of familie of vul maar in verbeteren en zo veel mogelijk situaties die jij of jullie als probleem ervaren effectief te lijf gaan?

Door naar Effectiviteit: Problemen, problemen, problemen »


Relaties: Mannen en vrouwen gelijkwaardig of niet?

Yin en Yang mannen en vrouwen

Natuurlijk ken je de fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen wel. En misschien denk je als goed opgeleide vrouw met een goede baan wel dat die andere verschillen tussen mannen en vrouwen te verwaarlozen zijn. En dat kan zijn. Hoewel niet overal, zijn op veel plaatsen de omstandigheden voor vrouwen op het werk vergelijkbaar met die van mannen. Maar hoe zit dat thuis? Is het echt zo dat de rollen thuis ook gelijk en gelijkwaardig zijn? Vraag je maar eens af of je je herkent in het volgende plaatje, naar een voorbeeld uit  'Lastige situaties thuis' van Roberta Cava.

Door naar Relaties: Mannen en vrouwen gelijkwaardig of niet? »


Mindfulness: Houd je doel vast, maar laat je resultaat los

Loslaten vlinder

Veel van de dingen die we in ons leven als een probleem ervaren hebben te maken met onze gehechtheid aan ideeën, spullen, mensen en resultaten. Ons denken, beschouwd vanuit de ego positie doet veel moeite om die gehechtheid in stand te houden en te vergroten. Sterker nog, we hebben niet alleen ideeën, spullen, relaties en resultaten, we verbinden ons er soms zo mee, dat we onszelf er volledig mee identificeren. We zijn onze spullen, relaties en resultaten.

Door naar Mindfulness: Houd je doel vast, maar laat je resultaat los »


Probleem of te ontwikkelen vaardigheid?

Hulp vragen en hulp bieden

Onlangs kwam er een leuk boekje voorbij: Kids' Skills van Ben Furman. Nu niet meteen wegklikken omdat je geen kinderen hebt, want hoewel het ook over kinderen gaat, gaat het boekje vooral over hoe je situaties en gedrag die jij of je omgeving als problematisch ervaart kunt omzetten in productiever gedrag. En eerlijk is eerlijk, hoewel de inhoud voor mij niet echt nieuw was, is de methode en de structuur wel heel helder en inspirerend. Daarom wil ik het ook met je delen.

Door naar Probleem of te ontwikkelen vaardigheid? »


Ben jij een optimist of realist?

Optimist, positief denken, oplossingen bedenken

De term optimisme komt uit het latijns en betekent “het beste”. In de praktijk kun je dat vrij vertalen door te stellen dat je als optimist zo goed mogelijk voor jezelf zorgt. Dat je je ontwikkelt en op regelmatige basis aan jezelf werkt. De meningen zijn verdeeld over het feit of optimisme is aangeboren of aangeleerd. Maar de invloed van een mogelijk aangeboren aanleg voor pessimise bedraagt ten hoogste 40%. Dus in het ergste geval als 40% inderdaad aangeboren zou zijn, dan nog is de invloed van je omgeving en de ervaring die je opdoet groter. Dat heeft sowieso het voordeel dat je altijd iets aan je pessimistische kijk kunt doen als je dat zou willen. Een belangrijk deel van hoe jouw kijk op de wereld is, is bepaald in je kindertijd. 

Door naar Ben jij een optimist of realist? »


Assertiviteit: Hoe je kunt omgaan met jaloezie

Omgaan met jaloezie, jaloers jongetje

Ongetwijfeld ben je wel eens jaloers geweest in je leven en misschien heb je er nog wel mee te maken. Jaloezie kan soms heftige vormen aannemen en er zijn moorden door gepleegd. Dat laat niets aan duidelijkheid te wensen over aangaande de heftigheid die deze emotie teweeg kan brengen. Maar wat is jaloezie nu eigenlijk? En hoe ontstaat het? 

Door naar Assertiviteit: Hoe je kunt omgaan met jaloezie »


Coaching: Hoe je moeiteloos je doelen kunt bereiken

Doelen bereiken, ladder van succes

Leef jij je leven bewust? En stel je daar voor jezelf ook bewust doelen in? Of laat je het leven voor jou bepalen wat er gebeurt? Hoe je het ook doet, er is geen goed en geen fout in. Wel gevolgen. Als je wilt werken met de wet van creatie, dan kun je aan de slag gaan met het stellen van doelen.

Door naar Coaching: Hoe je moeiteloos je doelen kunt bereiken »