Mindfulness: Houd je doel vast, maar laat je resultaat los

Loslaten vlinder

Veel van de dingen die we in ons leven als een probleem ervaren hebben te maken met onze gehechtheid aan ideeën, spullen, mensen en resultaten. Ons denken, beschouwd vanuit de ego positie doet veel moeite om die gehechtheid in stand te houden en te vergroten. Sterker nog, we hebben niet alleen ideeën, spullen, relaties en resultaten, we verbinden ons er soms zo mee, dat we onszelf er volledig mee identificeren. We zijn onze spullen, relaties en resultaten.

Door naar Mindfulness: Houd je doel vast, maar laat je resultaat los »


Probleem of te ontwikkelen vaardigheid?

Hulp vragen en hulp bieden

Onlangs kwam er een leuk boekje voorbij: Kids' Skills van Ben Furman. Nu niet meteen wegklikken omdat je geen kinderen hebt, want hoewel het ook over kinderen gaat, gaat het boekje vooral over hoe je situaties en gedrag die jij of je omgeving als problematisch ervaart kunt omzetten in productiever gedrag. En eerlijk is eerlijk, hoewel de inhoud voor mij niet echt nieuw was, is de methode en de structuur wel heel helder en inspirerend. Daarom wil ik het ook met je delen.

Door naar Probleem of te ontwikkelen vaardigheid? »


Ben jij een optimist of realist?

Optimist, positief denken, oplossingen bedenken

De term optimisme komt uit het latijns en betekent “het beste”. In de praktijk kun je dat vrij vertalen door te stellen dat je als optimist zo goed mogelijk voor jezelf zorgt. Dat je je ontwikkelt en op regelmatige basis aan jezelf werkt. De meningen zijn verdeeld over het feit of optimisme is aangeboren of aangeleerd. Maar de invloed van een mogelijk aangeboren aanleg voor pessimise bedraagt ten hoogste 40%. Dus in het ergste geval als 40% inderdaad aangeboren zou zijn, dan nog is de invloed van je omgeving en de ervaring die je opdoet groter. Dat heeft sowieso het voordeel dat je altijd iets aan je pessimistische kijk kunt doen als je dat zou willen. Een belangrijk deel van hoe jouw kijk op de wereld is, is bepaald in je kindertijd. 

Door naar Ben jij een optimist of realist? »


Assertiviteit: Hoe je kunt omgaan met jaloezie

Omgaan met jaloezie, jaloers jongetje

Ongetwijfeld ben je wel eens jaloers geweest in je leven en misschien heb je er nog wel mee te maken. Jaloezie kan soms heftige vormen aannemen en er zijn moorden door gepleegd. Dat laat niets aan duidelijkheid te wensen over aangaande de heftigheid die deze emotie teweeg kan brengen. Maar wat is jaloezie nu eigenlijk? En hoe ontstaat het? 

Door naar Assertiviteit: Hoe je kunt omgaan met jaloezie »


Coaching: Hoe je moeiteloos je doelen kunt bereiken

Doelen bereiken, ladder van succes

Leef jij je leven bewust? En stel je daar voor jezelf ook bewust doelen in? Of laat je het leven voor jou bepalen wat er gebeurt? Hoe je het ook doet, er is geen goed en geen fout in. Wel gevolgen. Als je wilt werken met de wet van creatie, dan kun je aan de slag gaan met het stellen van doelen.

Door naar Coaching: Hoe je moeiteloos je doelen kunt bereiken »


Assertiviteit: Vaccin voor verlegenheid

Verlegenheid, onzekerheid

Verlegenheid is in de meeste gevallen aangeleerd, hoewel er moeders zijn die claimen dat hun baby al vanaf de geboorte verlegen was, ben ik zelf nog nooit een verlegen baby tegengekomen… Toch afgezien waar de oorzaak ligt, je kunt er in alle gevallen wat aan doen. Moet je er ook altijd wat aan doen?  Nee. Verlegenheid heeft ook een heel mooie kant. Het ontwapent mensen. Want iedereen heeft alles in zich, dus ook die verlegenheid. Door middel van onze spiegelneuronen waarmee we empathisch kunnen leren kijken en luisteren, voelen we als iemand anders zich verlegen voelt, onze eigen verlegenheid ook boven komen.

Door naar Assertiviteit: Vaccin voor verlegenheid »


Assertiviteit: Goed genoeg is de beste keuze

keuze welke richting, veel keuze

De afgelopen decennia is de keuzevrijheid in onze wereld sterk toegenomen. Mede door de toegenomen welvaart kun je veel en vaak kiezen. Feitelijk valt er in ons huidige en voor sommigen overvloedige bestaan elk moment wel wat te kiezen. Je zou daaruit kunnen concluderen dat het ook een vergelijkbaar plezier oplevert.

Door naar Assertiviteit: Goed genoeg is de beste keuze »


Mindfulness: Ik ben

eten met aandacht

Ik eet

Denk ik

Door naar Mindfulness: Ik ben »