Wat betekent assertiviteit en assertief gedrag?

Zelfverzekerde vrouw op een hooibaal

Assertiviteit en assertief gedrag of assertieve communicatie betekent dat je in staat bent om op een rustige manier voor jezelf te zorgen en voor jezelf op te komen, zonder dat je daarbij voorbij gaat aan de (assertieve) rechten van de ander. Als je je assertief gedraagt, dan ben je in staat om jouw behoeften, je gedachten en je gevoel open, eerlijk en direct te uiten. 

Door naar Wat betekent assertiviteit en assertief gedrag? »


Tien tips voor het omgaan met conflicten in relaties

ruzie, onenigheid

Conflicten zijn af en toe onvermijdelijk in elke relatie. Op zich zijn conflicten ook niet zo’n punt. De manier waarop je met een conflict omgaat echter kan wel tot problemen leiden en mensen uit elkaar drijven. Slechte communicatieve vaardigheden, onenigheid en misverstanden zijn vaak een bron van boosheid, irritatie en creeren afstand óf ze zijn een springplank naar een hechtere relatie en een gelukkige toekomst samen. Als je weer eens in een conflictachtige situatie terecht komt, dan heb ik hier tien tips voor je waardoor je een positieve uitkomst kunt creeren. 

Door naar Tien tips voor het omgaan met conflicten in relaties »


Effectiviteit: Geloof jij dat je het kunt?

versterkende overtuigingen

Een van de belangrijkste redenen waarom je leven niet gaat zoals jij het wilt is je geloofssyteem. Je overtuigingen van wat waar is en waar zou kunnen zijn is de grootste blokkade om te zijn wie je bent en te hebben wat je wilt. En wat het lastigste hieraan is, is dat je het zelf meestal niet in de gaten hebt. Je hebt het niet in de gaten omdat jouw overtuigingen, jouw geloofssysteem voor jou waar is. Het is jouw werkelijkheid. En als jij gelooft dat het waar is, dan gaan jouw hersenen op zoek naar informatie die strookt met jouw overtuiging. Je hersenen zijn de hele dag bezig om het grootste deel van de informatie die binnenkomt te deleten. En de manier waarop ze dat doen hangt samen met wat je geloofssysteem is. Met wat jouw overtuigingen zijn.

Door naar Effectiviteit: Geloof jij dat je het kunt? »


Stress tips voor werkende moeders

Moeder met twee kinderen

Gisteren was moederdag. En voor mij een fijne dag. Thuis werd ik in de watten gelegd en voelde ik de liefde en waardering. Mijn man die zijn best deed en mijn dochter die heerlijk voor me kookte. 

Niet elke dag moederdag

Dat was ook even een moment van reflectie want voor de meeste moeders is het niet elke dag moederdag. Hoe geweldig zou het niet zijn als moeders het wat vaker gemakkelijker zouden hebben en niet alleen op moederdag. Hoe zou het zijn als we wat vaker die steun zouden ervaren en we wat vaker goed voor onszelf zouden zorgen? Dat we wat meer hulpmiddelen zouden hebben om de spanning zo hier en daar los te laten?

Door naar Stress tips voor werkende moeders »


Effectiviteit: Problemen, problemen, problemen

Keuze, kiezen, problemen

Hoe kun je problemen oplossen? Voor zover problemen als zodanig bestaan, want in feite zijn het niet meer en niet minder dan situaties waartegen het ego of je denken nee zegt. Maar laten we er eens vanuit gaan dat je een dergelijke situatie in je buitenwereld op wilt lossen. Wat zou daar dan een effectieve strategie voor zijn? Of als je veel last hebt van problemen in je leven, hoe kun je de kwaliteit van je leven of je organisatie of gezin of familie of vul maar in verbeteren en zo veel mogelijk situaties die jij of jullie als probleem ervaren effectief te lijf gaan?

Door naar Effectiviteit: Problemen, problemen, problemen »


Relaties: Mannen en vrouwen gelijkwaardig of niet?

Yin en Yang mannen en vrouwen

Natuurlijk ken je de fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen wel. En misschien denk je als goed opgeleide vrouw met een goede baan wel dat die andere verschillen tussen mannen en vrouwen te verwaarlozen zijn. En dat kan zijn. Hoewel niet overal, zijn op veel plaatsen de omstandigheden voor vrouwen op het werk vergelijkbaar met die van mannen. Maar hoe zit dat thuis? Is het echt zo dat de rollen thuis ook gelijk en gelijkwaardig zijn? Vraag je maar eens af of je je herkent in het volgende plaatje, naar een voorbeeld uit  'Lastige situaties thuis' van Roberta Cava.

Door naar Relaties: Mannen en vrouwen gelijkwaardig of niet? »


Mindfulness: Houd je doel vast, maar laat je resultaat los

Loslaten vlinder

Veel van de dingen die we in ons leven als een probleem ervaren hebben te maken met onze gehechtheid aan ideeën, spullen, mensen en resultaten. Ons denken, beschouwd vanuit de ego positie doet veel moeite om die gehechtheid in stand te houden en te vergroten. Sterker nog, we hebben niet alleen ideeën, spullen, relaties en resultaten, we verbinden ons er soms zo mee, dat we onszelf er volledig mee identificeren. We zijn onze spullen, relaties en resultaten.

Door naar Mindfulness: Houd je doel vast, maar laat je resultaat los »


Probleem of te ontwikkelen vaardigheid?

Hulp vragen en hulp bieden

Onlangs kwam er een leuk boekje voorbij: Kids' Skills van Ben Furman. Nu niet meteen wegklikken omdat je geen kinderen hebt, want hoewel het ook over kinderen gaat, gaat het boekje vooral over hoe je situaties en gedrag die jij of je omgeving als problematisch ervaart kunt omzetten in productiever gedrag. En eerlijk is eerlijk, hoewel de inhoud voor mij niet echt nieuw was, is de methode en de structuur wel heel helder en inspirerend. Daarom wil ik het ook met je delen.

Door naar Probleem of te ontwikkelen vaardigheid? »