Geduld, geduld, geduld....

In elkaar passende puzzelstukjes

Geplaatst op vrijdag 10 januari 2014 door Nelly de Jong

Mindful leren leven is net zo’n schone zaak als geduld. Het is ook geduld dat je gaat helpen om je een mindfulle levensstijl vol innerlijke rust eigen te maken.  Geduld is daarin een soort van zaadje dat je plant waarvan innerlijke rust de oogst is. Naast geduld zijn er meer kwaliteiten die je kunnen helpen om een mindfulle levensstijl tot de jouwe te maken. Je kunt dan bijvoorbeeld ook denken aan doorzettingsvermogen en discipline. Door bewust te investeren in deze kwaliteiten geef je je geest als het ware een flinke dosis mest met helderheid, compassie en de juiste acties als gevolg.

Geduld laat zich niet afdwingen

Het zijn geen eigenschappen die iemand anders je op kan leggen door middel van wetten of regels. Je kunt je je die kwaliteiten alleen maar in jezelf ontwikkelen als je een keer op het punt bent gekomen dat je jezelf realiseert wat het je brengt als je dat doet. Of je moet zoveel last hebben van je huidige situatie dat die je als het ware genoeg motivatie oplevert om in beweging te komen en iets in jezelf en je leven te veranderen.

Voor wie doe je het?

Mindful leven en het ontwikkelen van versterkende eigenschappen in jezelf doe je vooral en misschien wel alleen voor jezelf. Niet dat anderen er niet van mee profiteren, maar ze kunnen en zullen nooit de ware reden zijn waarom je ze in jezelf wilt ontwikkelen. Ook als het misschien op het eerste gezicht lijkt alsof je het voor een ander doet, dan nog zul je moeten constateren als je er een slagje dieper over nadenkt dat je het toch voor jezelf doet. Want in de praktijk heb jij ergens last van. Misschien zeg je nu wel: Nee het is juist mijn partner, vriend of collega of…. die er last van heeft. Maar dat is slechts aan de oppervlakte.

Wie heeft er 'last' van?

Kennelijk heb jij er weer last van dat die ander er last van heeft. En dat is de reden dat jij bereid bent om in actie, in beweging te komen. Wat het ook is dat je doet, alles wat je doet doe je om een bepaald gevoel in jezelf te vermijden. Ook als je voor de lieve vrede toegeeft aan de ander, doe je dat niet voor de ander, maar omdat jij er zelf last van hebt als die lieve vrede is verbroken. Dat is een soort verantwoordelijkheid voor jezelf en voor je eigen gevoelens die je als je mindful leeft bereid bent te nemen. Je weet dan ook dat het niet de ander is die jou een bepaald gevoel bezorgt. Dat doe je zelf door de betekenis die je aan een bepaalde situatie geeft. Terug naar geduld.

Trekken aan gras

Geduld is een van de fundamentele kwaliteiten voor het ontwikkelen van een mindfulle houding. Je meditaties worden er langzamerhand ook meer volwassen door. Als je uiteindelijk niet meer bezig bent om ergens anders te willen zijn dan je hier en nu bent, dan zorgt geduld voor zichzelf. Het is niets meer en niets minder dan een bewustwording van het gegeven dat alles in je leven zich op het juiste moment en om de juiste manier ontvouwt. Een ja zeggen tegen dat wat er nu in jouw leven aanwezig wil zijn. Het gras gaat ook niet sneller groeien als je eraan trekt. In de natuur ontvouwt ook alles zich zoals het zich ontvouwt. Of jij je daar nu druk over maakt of niets, verandert daar niets aan. Net zoals jouw ongeduld niets aan jouw situatie gaat veranderen. Er is niks mis met je daadkracht (de kwaliteit die hoort bij zijn vervorming: Ongeduld), mits je haar gepaard laat gaan met een flinke dosis geduld. De zon gaat niet eerder schijnen omdat jij het wilt.  Jouw ongeduld daarover kan wel een hoop lijden bij jezelf en anderen veroorzaken.

Geduldig haasten

Geduld is ook de tegenhanger voor je rusteloze en ongeduldige gedachten. Ongeduld is ook een gemaskeerde emotie. Ongeduld staat symbool voor een onderliggende boosheid. Een boosheid en verzet dat jouw werkelijkheid niet is zoals jij wilt dat hij is. Oftewel: je brengt een NEE in je leven of situatie. En boosheid is een behoorlijk sterke energie die bepaalde effecten heeft op hoe je jezelf voelt en op hoe anderen op jou en jouw boosheid reageren. Ik bedoel daar niet mee te zeggen dat je je niet zou mogen of kunnen haasten waar dat nodig is. Zelfs haasten kun je op een geduldige en daadkrachtige manier doen. Snel maar geduldig, zonder innerlijk verzet en met acceptatie van de situatie zoals hij is.

Boos op een arm?

Als je kijkt vanuit het perspectief van de wet van oorzaak en gevolg, dan weet je dat alles actie en reactie is. Er is geen allesomvattende oorzaak van alles. Als jij een steen tegen je hoofd krijgt, word je niet boos op de steen en ook niet op de arm die de steen naar jou gooide. Je wordt boos op de persoon die aan de arm vast zit. Maar daar is ook weer een oorzaak. Degene die de steen gooide weet misschien wel niet goed wat hij aan het doen was. Wie zou je dan de schuld moeten geven? Zijn ouders? Omdat ze hem niet goed hebben opgevoed en hem hebben geleerd zich zo te gedragen zoals hij het doet? Maar die hebben dat ook weer niet beter geleerd. Of de wereld omdat ze niet beter zorgen voor een hulpeloos kind? Uiteindelijk doet iedereen zo goed mogelijk wat hij kan. En dat is inderdaad niet altijd in alle opzichten effectief in iedere situatie. Herken je in jezelf niet net zo goed momenten dat je jezelf niet in de hand hebt en dingen doet, die je achteraf liever niet had gedaan?

Je innerlijke rust weggeven

Als je jezelf toestaat dat de ander jou boos of ongeduldig kan maken dan geef je geestkracht en jezelf weg aan de ander. En daarmee ook je innerlijke rust. En je innerlijke rust vind je door je steeds te richten op wat voor jou het meest belangrijk is. Ben jij bereid je innerlijke rust op te geven en aan een ander te geven? Je kunt alleen maar vrede in jezelf ervaren als je bereid bent geduldig te zijn als je word uitgedaagd en er pijn in je leven is. Door geduldig te zijn en door het ontwikkelen van een andere cruciale kwaliteit: Compassie.  Compassie voor zowel jezelf, voor je vrienden, maar ook voor al je vijanden. Dat zal niet altijd meevallen. Maar het is wel je weg naar innerlijke vrede. Naar rust en balans in jezelf. En om daar te komen is het ontwikkelen van geduld onmisbaar.

Mediteren helpt

Mediteren helpt je om geduld te ontwikkelen en geduld, discipline en doorzettingsvermogen zijn nodig om je dagelijks mediteren eigen te maken. Dat ga je pas doen als je er aan toe bent. Of als het je zoveel brengt dat je het om die reden blijft doen. Net als zoveel mensen ben ik toen ik het leerde toen ik in de shit zat, weer gestopt toen het weer beter met me ging. Om het jaren later toen ik opnieuw in de shit zat weer op te pakken en toen genoeg motivatie had om er nooit meer mee te willen stoppen. Het is nu onderdeel van mijn dagelijks levenspatroon en brengt me zoveel dat ik dat altijd zal blijven doen. Maar dat is net als voor mij voor de meeste mensen een proces van vallen en opstaan. En iets waar je met compassie naar jezelf naar kunt kijken. En waar je je geduld in kunt brengen om jezelf deze nieuwe levenswijze en eigenschappen aan te leren.

Gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Mindfulness in Leeuwarden

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Gelukkig met Mindfulness in Leeuwarden.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« In 7 stappen je doel bereikt
Hoezo ongeduldig? Ik? Helemaal niet! »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness, meditatie en Emoties


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Randy op zaterdag 11 januari 2014 om 09:38
"Wat het ook is dat je doet, alles wat je doet doe je om een bepaald gevoel in jezelf te vermijden. Ook als je voor de lieve vrede toegeeft aan de ander, doe je dat niet voor de ander, maar omdat jij er zelf last van hebt, als die lieve vrede is verbroken. Dat is een soort verantwoordelijkheid voor jezelf en voor je eigen gevoelens die je, als je mindful leeft, bereid bent te nemen. Je weet dan ook dat het niet de ander is, die jou een bepaald gevoel bezorgt. Dat doe je zelf door de betekenis die je aan een bepaalde situatie geeft."
Wat in dit stukje staat, gaf mij zo'n 14 jaar geleden zóveel ver-licht-in-g en op-lucht-ing, dat ik een voor mij heel grote stap durfde te nemen, nl. scheiden van iemand, van wie ik wist dat het hem heel veel pijn zou doen. Maar ik was doodongelukkig geworden, zat er helemaal doorheen en wou zelfs niet meer verderleven.
Het inzicht dat ik niet verantwoordelijk was voor wat hij voelde, gaf mij de moed. Dat ik zélf verantwoordelijk was voor mijn diepe wanhoop, gaf mij de kracht om er weer bovenop te komen, omdat ik er dus zélf wat aan kon doen. Sindsdien is mijn leven totaal veranderd en ben ik een veel blijer mens, weliswaar nog steeds met pieken en dalen en met vallen en weer opstaan.
Ik zeg het telkens weer tegen anderen, als ik hoor dat ze iets doen of juist niet doen, omdat ze die ander geen pijn willen doen. Nog steeds stap ik wel eens in die valkuil van ongeduld, maar zodra ik me daarvan bewust word "ontkoppel ik mijn versnelling" en ik denk: "Er is wat er is en het is goed. Anders was het wel anders". ☺

Reageer op Geduld, geduld, geduld....

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.