Zelfvertrouwen? Geef NOOIT op!

Geef nooit op!

Geplaatst op donderdag 19 december 2013 door Nelly de Jong

Zelfvertrouwen is je geboorterecht. Je basale innerlijke staat. Die staat waarin je ter wereld komt. Gewoon jezelf, zonder verhaal. Nog niet volgestopt met allerlei angsten, maar gewoon helemaal wie je bent. Nog niet bang voor wat de buren of je ouders van je denken. Nog niet bang dat je niet goed genoeg bent. Nog niet bang dat je niet belangrijk bent. Enzovoorts. Je bent gewoon wie je bent.

 

Je raakt het kwijt

Maar ergens onderweg in de ontwikkeling van je ego ben je in ieder geval een deel van je zelfvertrouwen kwijt geraakt. En misschien sta je er niet dagelijks bij stil, maar jeetje wat een impact heeft het ontbreken van zelfvertrouwen op wat je in je leven creëert. Je gaat alles wat je doet er namelijk door ter discussie stellen. Wat als… wordt een standaardecho in je hoofd. Maar stel nou eens. Stel nou eens dat…. Stel nou eens dat je heel veel zelfvertrouwen zou hebben…. Als je zelfvertrouwen geen enkele beperking voor je toekomst zou opleveren. Zou je kijk op je leven dan veranderen? Wat zou je doen als je wist dat je niet kon falen? Stel jezelf die vraag eens. Wat nou als je zeker wist dat je niet de mist in kon gaan?

Grotere doelen

Je zou met een onverwoestbaar zelfvertrouwen veel grotere doelen stellen. Je zou alles doen wat nodig was om meer geld te verdienen. Om vaker op vakantie te kunnen. Om verder weg op vakantie te kunnen. Je zou alles doen wat nodig was om mooie kleren te kunnen kopen. Je zou gewoon doen wat je wilde. Gewoon doen wat je echt wilde. Niet wat een ander wil dat je doet. Maar gewoon: Ik wil dat, dus ik doe dat.

Vragen om wat je wilt

Je zou consequent en consistent vragen om je wat wilde. Alles zou anders zijn in alle opzichten. Je zou om promotie vragen. Met veel gemak bij een ander bedrijf gaan werken. In ander werk in een andere branche. Je zou gaan voor een betere presentatie, voor een betere werkomgeving. In plaats van tevreden te zijn met allerlei halfbakken compromissen.

Creatiever

Je zou ook veel creatiever zijn. En meer risico’s durven nemen. Je zou je veel krachtiger en invloedrijker opstellen tegenover andere mensen. En wat je ook zou doen, je zou veel populairder zijn en aardiger gevonden worden, waar je ook maar heen zou gaan. Je zou van je laten horen en je zou worden gerespecteerd om wie je bent. Iedereen respecteert je en kijkt naar je op.

Prestige en status

Jij krijgt de verantwoordelijkheid omdat iedereen vindt dat jij weet wat er gebeuren moet. Want jij weet wat nodig is om te bereiken wat je bereiken wilt. Je zou prestige ontvangen en status. Er zouden allerlei kansen en mogelijkheden op je pad komen. Je zou veel effectiever omgaan met problemen in je leven. Problemen zouden kansen zijn op iets beters en iets mooiers. Je zou denken in termen van oplossingen die tot jouw voordeel strekken. 

Lachen om verschillen

Je zou lachen om verschillen en hoe groot de mislukking ook zou lijken: Jij zou er een succes van maken.  Je zou in staat zijn om limonade uit citroen te maken. Je zou onoverwinnelijk zijn. En je zou veel effectiever omgaan met andere mensen en met andere situaties. Je zou beter onderhandelen waardoor je een betere prijs en betere voorwaarden zou ontvangen. Wat je ook zou doen: Niets is onmogelijk.

Heerser over jouw ziel

En je voelt je fantastisch. Je voelt je helemaal gelukkig onder alle omstandigheden. Want je weet dat alles dat je nodig hebt in jou aanwezig is om je onder al die omstandigheden goed te voelen. En je weet ook dat je leven precies zo is als jij wilt dat het is. Je hebt het idee dat je helemaal de regie over jouw leven zelf in handen hebt. Jij bent de kapitein van jouw schip en de heerser over jouw ziel. Met dat gevoel van controle over je leven zou je een heel bijzonder mens zijn, toch?

Bang voor het onbekende

De praktijk is alleen voor de meeste mensen een beetje anders. De meeste mensen zijn bang voor het onbekende. Voor alles dat ze niet  kennen en wat anders en nieuw is. De meeste mensen vergelijken zichzelf constant met andere mensen en doen zichzelf daarmee tekort. Ze nemen genoegen met minder dan hun volledig potentieel in plaats van dat ze vol zelfvertrouwen, zelfwaardering en trots zijn. De meeste mensen laten hun dagen stilletjes aan zich voorbijgaan in een aangeleerde routine.

Chronisch gebrek aan zelfvertrouwen

Je zou daaruit op zijn minst kunnen concluderen dat zelfvertrouwen wel heel belangrijk is. Misschien zelfs wel cruciaal. Hoe komt het dan toch dat zoveel mensen er zo’n chronisch gebrek aan hebben?

Zelfvertrouwen kun je leren

Weet je, zelfvertrouwen is een kwaliteit die je je gewoon eigen kunt maken.  Iets dat je stap voor stap kunt leren om het leven te leiden dat jij wilt. Iets dat als je de instructies volgt ook gewoon in jouw werkelijkheid kan zijn. Iedereen heeft een bepaalde basis van zelfvertrouwen. Je voelt je niet altijd en overal onzeker. Je voelt je alleen maar onzeker in een bepaalde context. En je kunt leren van wat je doet om je zeker te voelen in de ene situatie te gebruiken in de andere situatie waarin je je nog niet helemaal zeker voelt.

Oorzaak en gevolg

Je hoeft daarvoor alleen maar gebruik te maken van de wet van oorzaak en gevolg. Wat ik daarmee bedoel is dat je als je meer van een bepaald gevolg wilt, je meer van de oorzaak moet creëren. Als je ergens succesvol in was, achterhaal dan voor jezelf wat de oorzaak was en door dat te herhalen creëer je meer van de gevolgen.

Creëer andere oorzaken 

Dus als er dingen en situaties in je leven niet zijn zoals jij graag zou willen dat ze zijn, ga dan terug naar de oorzaak ervan en creëer andere oorzaken. Daardoor creëer je ook andere gevolgen en andere resultaten. Je hoeft er helemaal geen ingewikkelde studie van te maken of voor te volgen. Maar gewoon nagaan wat je deed wat werkte en daar meer van doen. En datgene dat niet werkte vervangen door wat wel werkt. Keer op keer. Steeds opnieuw. Net zoals je deed toen je leerde lopen. Toen gaf je ook niet na de 1323ste keer vallen op. Je ging door. Net zolang tot je het lopen onder de knie had en je succesvol was. 

Steeds opnieuw

Die vaardigheid bezit je nog steeds. Je kunt nog steeds iedere keer opnieuw opstaan en net zolang doorgaan tot je kun lopen. Elke dag opnieuw. Elk uur opnieuw. Elke minuut opnieuw. Gewoon doorgaan tot je dat wat je echt wilt bereikt hebt.

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

Liever Assertiever in Leeuwarden

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Assertiever in Leeuwarden.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Sollicitatiebrief schrijven? Tips
Ik MOET helemaal NIKS! »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Zelfvertrouwen, Onzekerheid, Effectiviteit, Doelen en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Randy op vrijdag 20 december 2013 om 10:36
Dát is nou eens een geweldige peptalk, met stip op één binnengekomen! Ik schijn overal zelfverzekerd binnen en over te komen, maar dat ben ik niet altijd. Schuchter ben ik sinds de lagereschool niet meer echt geweest, omdat ik nieuwsgierig ben en blijf naar nieuwe mensen en andere omgevingen, situaties.
Die peptalk ga ik elke keer, dat het toch wel bijzonder gaat worden, lezen. Dank je wel Nelly :) .

Reageer op Zelfvertrouwen? Geef NOOIT op!

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.