Kiespijn

Linda is de beste in alles

Op zich vind ik het wel een pluspunt: openstaan voor andermans ideeën en overtuigingen. Want laten we wel wezen: als er geen hond naar Pythagoras had geluisterd en zijn theorie over de bolvormige aarde had de mensheid nog een paar eeuwen langer gedacht dat deze plat was. Jammer genoeg gaat de wetenschappelijke theorie in de praktijk niet zo makkelijk op, zeker niet als je zo’n eeuwige twijfelaar bent als ik.

Door naar Kiespijn »


Aandacht voor stress

stress gespannen meisje

Stress is overal om ons heen. Je ervaart het in je dagelijkse leven en je ziet je geliefden en andere mensen er ook vaak mee worstelen. Stress ervaar je als er een impuls van de buitenwereld (of soms ook van je binnenwereld) je vertelt dat je je in een situatie bevindt die niet is zoals jij wilt dat hij is. En vooral als het gaat om zaken waar je weinig of geen invloed op kunt uitoefenen.

Door naar Aandacht voor stress »


Mindfulness: Zes manieren om voor je problemen op de loop te gaan

Weglopen

Vervelende gevoelens als boosheid, frustratie, eenzaamheid, verdriet, etc. zijn gevoelens die je vaak niet wilt voelen. Net als iedereen heb je een natuurlijke neiging om pijn te vermijden en plezier op te zoeken. Vaak gaan we pijnlijke ervaringen niet aan met onszelf, maar stappen we in volautomatische en onbewuste reactiepatronen. Ik deel er hier zes met je.

Door naar Mindfulness: Zes manieren om voor je problemen op de loop te gaan »


Stress: In de file

Stress: in de file

Een poosje terug stond ik ’s morgens vroeg in de file. Ik had net zoals iedere morgen voordat ik van huis weg ging gemediteerd en was nog heerlijk rustig en ontspannen. Ik zat in de auto en reed met een goed humeur naar mijn afspraak. Juist omdat ik zo lekker ontspannen was, had ik ook totaal geen probleem met die file, ook al wist ik dat ik nu te laat zou komen voor mijn afspraak. Als ik voldoende tijd neem om dicht bij mezelf te zijn, en dat is wat meditatie voor me doet, dan krijgen maar weinig dingen me van slag.

Door naar Stress: In de file »


Assertiviteit: Ik ben okee, jij bent okee

Ik ben ik, ik ben okee, ik bereik mijn doel, ik ben trots op mezelf

Mijn zusje was een jaar of twaalf toen ik haar op een ochtend in de badkamer aantrof, terwijl ze hardop tegen haar spiegelbeeld zei: “Je bent echt GEWELDIG! Iedereen is dol op je! Je bent een fantastische meid!”.

Stiekem roken

Ik pieste haast in mijn broek van het lachen. Nijdig duwde ze me de badkamer uit, draaide de deur op slot en brulde: “Als je dit op school vertelt zeg ik tegen mama dat jij stiekem rookt!”

Door naar Assertiviteit: Ik ben okee, jij bent okee »


Tips: Assertief communiceren: Hoe doe je dat?

Tips: Assertief communiceren: Hoe doe je dat?

Tips voor een assertieve communicatie! Op een assertieve manier communiceren versterkt je zelfvertrouwen, verbetert je relaties, vermindert stress en spanning doordat je conflicten niet uit de weg gaat. Een duidelijk, assertief, maar invoelend nee op overvraagde verzoeken van anderen zorgt ervoor dat je je agenda behapbaar houdt en je jezelf in balans houdt. Assertieve communicatie helpt ook als je lastige familieleden, collega's of vrienden hebt. En je vermindert het 'drama' en de daarbij behorende stress.

Door naar Tips: Assertief communiceren: Hoe doe je dat? »


Communicatie: Het lukt me toch niet

Relaties, strijd, ik kan het niet

Taal is voor mensen waanzinnig belangrijk, omdat je via taal geconditioneerd bent. Voor zover wetenschappers tot nu toe hebben kunnen nagaan, is er geen enkele andere diersoort die gebruik maakt van taal. Maar niet alleen taal is belangrijk, ook waar je je energie insteekt en je aandacht op richt zijn heel bepalende factoren voor hoe je je werkelijkheid ervaart. Het voelt echt heel anders als je zegt: "Het lukt me toch niet", in plaats van: "Het is nog moeilijk voor me". En toch ben je misschien vaak geneigd om voor het eerste te kiezen. Meestal ben je je daar ook niet zo bewust van. Het is vaak je gewone manier van denken en wat de consequenties ervan zijn, realiseer je je meestal niet.

Door naar Communicatie: Het lukt me toch niet »


Loopbaancoaching: Ploetermoeder

Ploetermoeder

Vroeger, toen ik een jaar of vijfentwintig was, had ik het helemaal uitgedacht: eerst carrière maken, dan een leuke vent vinden, een megabruiloft houden, kinderen krijgen (zeven leek me wel een mooi aantal) en lekker doorgaan met carrière maken terwijl mijn keurig opgevoede kindjes in mijn keurige villa boeken lazen en buiten speelden. Kortom: ik zou het helemaal anders doen dan de slonsmoeders waar ik zo verschrikkelijk op neerkeek.

Door naar Loopbaancoaching: Ploetermoeder »