Goedmaken? Hoe doe je dat?

Vrouw maakt bel gebaar

Geplaatst op donderdag 21 november 2013 door Nelly de Jong

Je hebt al meer dan drie weken ruzie met je vriendin en je denkt dat het nooit meer goed gaat komen. Het was TE ERG wat er tussen jullie is gebeurd. Of jij nu iets hebt gedaan wat niet helemaal door de beugel kon. Of dat de ander dat heeft gedaan. Of misschien beiden wel. Of dat je alleen maar weet dat het mis ging en geen idee hebt waarom ze zo overtrokken reageerde. Maar meestal is er in ieder geval sprake van dat een van jullie beiden of allebei getriggerd zijn geraakt.

Zo boos

Met getriggerd bedoel ik dat wat de ander deed of zei zoveel pijn deed dat je ZO BOOS werd dat het in ieder geval op dat moment niet goed kwam. Vrijwel altijd is er dan sprake van projectie. Dat betekent dat er waarschijnlijk sprake is van oud zeer of dat de ander iets doet of zegt wat raakt aan een deel van jezelf dat je in jezelf ontkent. Maar daar wil ik het deze keer niet over hebben. De vraag voor nu is: Hoe maak je het weer goed, als je denkt dat het niet meer goed kan komen?

Zo maak je het weer goed: 

  1. Om te beginnen moet je al je moed bij elkaar rapen. Je zult de confrontatie aan moeten met je angst voor afwijzing. Want de kans is aanwezig en misschien wel reëel dat je vriendin niet direct staat te juichen als je haar opzoekt. Maar jij zult hoe dan ook die tijger in de ogen moeten kijken en bereid moeten zijn die afwijzing indien die zich voor doet te incasseren. En je mag je daar vervelend bij voelen. En huilen en boosheid zijn ook oké. Zelfs als je nu nog denkt dat je nooit meer met haar praten wilt, is dat best probeer het dan toch. Want wat je nu denkt en voelt zijn allemaal normale reacties op een ruzie. Maar wat minsten even belangrijk is, is dat je je realiseert dat je je vriendschap niet op wilt geven voor een ruzie, die hoogstwaarschijnlijk is gebaseerd op een of andere vorm van miscommunicatie. En nu niet meteen in de weerstand schieten, want die kans is echt heel groot.
  2. Maak het goed. Zet de stap. Kom uit je comfortzone. En of je dat eerste contact nu via de telefoon, brief, mail, kaartje of face to face doet is niet zo interessant. De keus daarin is aan jou. Elk medium kent zijn voors en tegens. Maar kom in ieder geval in actie als je vriendin dat nog niet heeft gedaan.
  3. Vraag de ander wat de reden is dat ze doet wat ze doet. Vraag of er iets is dat je hebt gedaan wat haar heeft geraakt. En vraag ook of en zo ja hoe je dat goed kunt maken. Vraag net zolang door totdat je precies weet wat de ander zo overstuur maakt. Je zult namelijk eerst moeten luisteren voordat de ander naar jou kan luisteren.
  4. Los het op. Laat de ander haar verhaal vertellen. Inclusief alle pijn, verdriet, frustratie, boosheid, irritatie, enzovoorts. Benoem het gevoel dat je bij de ander ziet en ervaart. Zeg maar gewoon: Ik zie of ik begrijp dat je je gefrustreerd voelt. Meestal geeft het veel ruimte als je de emoties benoemd hebt en daar begrip voor hebt getoond. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat je er net zo over denkt als de ander. Maar waar het vrijwel altijd om gaat is dat de ander (en jijzelf ook) erkenning wil voor zijn of haar gevoelens en behoeften!
  5. Blijf net zolang in gesprek totdat jullie je problemen hebben opgelost. En zorg dat je zo snel mogelijk erna weer samen iets leuks gaat doen. En vertel haar dan hoe belangrijk ze voor je is en hoeveel je om haar geeft.

Tips

 

 

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of tweet button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« 7 Codes voor geluk
Ik heb gedachten, maar ben ze niet »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties en communicatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Goedmaken? Hoe doe je dat?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.