Ik heb gedachten, maar ben ze niet

Namaste

Geplaatst op maandag 18 november 2013 door Nelly de Jong

Veel mensen denken dat ze hun gedachten en gevoelens ZIJN. Zelf heb ik dat ook nogal lang gedacht. Er was een tijd dat ik echt geen idee had dat mijn boosheid en frustratie veroorzaakt werd door gedachten die ik over mijn werkelijkheid had. Ik WAS gewoon boos en daarmee basta.

In de greep van mijn gedachten

Ik was daarmee nogal in de greep van mijn ego, van mijn eigen negatieve gedachten. En daar had ik er zat van, van die negatieve gedachten. Ik vond mezelf lelijk, niet goed genoeg en had nauwelijks zelfvertrouwen. Ik was er toen ik jong was van overtuigd, dat ik alleen ‘over’ zou blijven. Type muurbloempje. Uitgaan deed ik niet, want ik wist zeker dat ik toch niet gevraagd zou worden…

Afstand nemen

Het waren allemaal uitingsvormen van mijn ego, van mijn denken. Gelukkig heb ik in de loop van mijn leven mogen ontdekken dat die gedachten en ik niet hetzelfde zijn. Ik heb gedachten, maar ben ze niet. Ik heb gevoelens maar ik ben ze niet. Ik ben het bewustzijn voorbij mijn gedachten en gevoelens. Ik heb mogen ontdekken hoe ik afstand kan nemen van die gedachten die soms vrij hardnekkig in mijn realiteit wilden zijn.

Voelen wat gevoeld wil worden

Hoe ik dat doe? Ik verleg gewoon mijn aandacht naar mijn lichaam. Ik voel in mijn lijf wat gevoeld wil worden. In het begin natuurlijk doodeng. Want mijn overlevingsstrategie was juist gebaseerd op zo weinig mogelijk voelen. Maar het gekke is dat het heel heilzaam werkt om gewoon te voelen wat je voelt in je lijf. Ik word me dan gewaar wat er in mijn lichaam gebeurt. Ik let er dan bijvoorbeeld op of ik de energie kan voelen stromen in mijn handen. Misschien denk je nu wel direct: Dat kan toch helemaal niet? Maar doe het maar eens. Voel maar.

Warm of koud?

Voelen je handen warm of juist koud? Wat voel je in je handen? Misschien voel je het een beetje tintelen in je handen. En misschien moet je om het kunnen voelen eerst je ogen even dichtdoen om beter te kunnen voelen.

Als je je handen zo een paar minuutjes hebt gevoeld ga je met je aandacht naar de rest van je lichaam. Van je handen ga je naar je armen. Voel maar eens hoe je armen voelen. Blijf ook een paar minuten bij je armen met je aandacht. En zak dan verder naar beneden naar je voeten. Voel je voeten. Voel hoe je voeten op de vloer rusten. Of als je ligt voel hoe ze liggen. Je hoeft er alleen maar even met je aandacht bij te blijven. De volgende stap is om je handen en je voeten tegelijkertijd in je bewustzijn te brengen. Ook weer even een paar minuten. En dan ga je door met de rest van je lichaam.

Energie voelen stromen

En steeds let je erop of je de energie kunt voelen stromen in je lijf. Het voelen stromen van de energie in je lijf zorgt ervoor dat je je identificatie met wat je voelt kwijt raakt, terwijl je juist met je aandacht wel in je lichaam aanwezig bent. Dat lijkt wat tegenstrijdig, maar het werkt wel zo. Door op die manier je aandacht te richten op de verschillende delen van je lichaam kom je los van je denken, van je ego. En dat loskomen van je denken zorgt ervoor dat je je meer in balans voelt en meer rust in je hoofd en je leven ervaart. Het is inmiddels helemaal oké voor mij om te voelen wat ik voel.

Ik ben 

Ik ben niet mijn gevoel én ik ben niet mijn gedachten. Ik ben gewoon. Niet meer en niet minder. Mezelf, waar ik ook ben en met wie ik ook ben. Ik laat mezelf niet meer in de steek. 

En jij?

Kun jij je gedachten ook los zien van wie je bent? Of gaan ze nog regelmatig met je aan de haal? Heb jij een andere voor jou goed werkende manier om uit de greep van je ego te blijven? Deel het en we vermenigvuldigen!

Gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Mindfulness in Leeuwarden

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Gelukkig met Mindfulness in Leeuwarden.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de likebutton te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Goedmaken? Hoe doe je dat?
Je moet het zelf doen en je kunt het niet alleen »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Oefeningen, mindfulness en meditatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Ik heb gedachten, maar ben ze niet

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.