Assertiviteit: Negatieve gedachten en de relatie met stress

Meer informatie »


Grenzen en balans: Jengelende kinderen

Jengelende boze kinderen

Soms heb je van die dagen dat je ze het liefst achter het behang wilt plakken. Van die dagen waarop je kinderen volkomen in de dwarsstand gaan. Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat mijn destijds driejarige en al zindelijke dochter ook zo’n bui had.

Geen land mee te bezeilen

Ik had zin in een dagje lekker shoppen, maar zij niet. Niets was goed of het deugde niet. En ze had nergens zin in. Om dat kracht bij te zetten plaste ze twee keer in haar broek. Luiers had ik niet meer bij me. En ook geen schone kleren. Maar na de tweede keer, droeg zij weer een luier. En kwam er stoom uit mijn oren. Geen land mee te bezeilen… Mijn handen jeukten… En ik had haar graag even afgestaan. Maar goed, dat was niet aan de orde.

Door naar Grenzen en balans: Jengelende kinderen »


Assertiviteit: Opkomen voor jezelf, hoe doe je dat?

Opkomen voor jezelf

Veel vrouwen, maar ook sommige mannen, hebben van huis uit niet geleerd om voor zichzelf op te komen en goed voor zichzelf te zorgen. In onze calvinistische maatschappij leerden we om vooral beter voor een ander te zorgen dan voor onszelf. Houd van uw naaste gelijk uzelf, staat er echter in de bijbel. En dat betekent toch echt dat je ook van jezelf moet houden. Sterker nog... als je niet van jezelf houdt, dan kun je ook niet echt van een ander houden. Het resultaat is een lage zelfwaardering, doordat je wat anderen van jou vinden belangrijker maakt dan hoe jij je over jezelf voelt. 

Door naar Assertiviteit: Opkomen voor jezelf, hoe doe je dat? »


Coaching: Uit je comfortzone komen is eng

Meer informatie »


Je relatie verbeteren? Leer luisteren!

leren luisteren naar elkaar

Je luistert niet 

Herken je dat? Je bent al wat langer bij elkaar en er zijn van die momenten dat je je partner niet meer helemaal de leukste persoon op deze aarde vindt. Je praat nog wel tegen elkaar, maar vaak niet meer met elkaar. Je luistert niet naar me, of woorden van die strekking heb je al vele keren tegen hem of haar gezegd. Waarop je partner vervolgens reageert met de standaardriedel van: Ja, ja, dat verhaal ken ik zo langzamerhand wel. Om zich vervolgens verveeld en geïrriteerd om te draaien.

Door naar Je relatie verbeteren? Leer luisteren! »


Relaties: Los je problemen op voor ze onoplosbaar lijken

puzzelstukjes, problemen oplossen

De drie meest voorkomende problemen in een relatie

Het is een illusie te denken dat je partner ooit al jouw behoeften zal kunnen invullen. Helaas doen allerlei romantische boeken en films ons anders geloven. Goede communicatie, vertrouwen en een zorgvuldige oplossing van je conflicten zijn de sleutel van een goede relatie.

Door naar Relaties: Los je problemen op voor ze onoplosbaar lijken »


Mindfulness: zes tips om je te ontspannen samen met je kinderen

Kind spelen tekenen

Hoewel tijd doorbrengen met je kinderen leuk en vol zingeving kan zijn is het geen geheim dat de relatie tussen ouders en kinderen ook vaak stress oplevert. Ouderschap levert een unieke vorm van stress op, juist omdat kinderen als geen ander jouw stressknoppen kennen en ze regelmatig indrukken. Juist als je moe bent en even behoefte hebt aan rust wil je kind die extra aandacht die je op dat moment gewoon even niet hebt. Daarom is het ook zo belangrijk dat je een aantalte hebben  ontspanningsmogelijkheden hebt die je samen met je kinderen kunt doen. Zodat je op dat moment jouw stress kwijt kunt raken en je kind op dat moment zijn ervaringen uitbreidt. Hier volgen er zes:

Door naar Mindfulness: zes tips om je te ontspannen samen met je kinderen »


Mindfulness: Drie ontspanningsoefeningen voor innerlijke rust

Balans, stapel stenen

Soms valt het mee en soms valt het tegen. De ene keer lijkt het wel alsof je zonder enige moeite de rust zelve bent, de andere keer lukt dat veel minder goed. Er zijn veel factoren die invloed kunnen hebben op je innerlijke rust. Vaak zijn uiterlijke omstandigheden daar aanleiding toe, maar net zo vaak is het het bewuste of onbewuste gesprek dat je met jezelf voert, oftewel je negatieve innerlijke zelfdialoog die je weg houdt van de ontspanning.

Door naar Mindfulness: Drie ontspanningsoefeningen voor innerlijke rust »