Een oefening in waardering

Applaus, mensen die klappen

Geplaatst op donderdag 31 oktober 2013 door Nelly de Jong

Behoefte aan waardering is een van de zes basisbehoeften van mensen. Als je te weinig waardering krijgt en te weinig waardering aan jezelf geeft, werkt dit ondermijnend op je zelfvertrouwen en je zelfwaardering.

Effect van waardering

Vaak staan we er niet bij stil wat het effect van het geven van waardering en complimenten voor onszelf en anderen is. We voelen ons vaak veel comfortabeler bij het geven van kritiek dan bij het geven van een compliment. Dat geldt niet alleen voor het geven maar bij veel mensen ook bij het ontvangen van een compliment. Keer op keer zie ik weer dat mensen hun complimenten niet in ontvangst nemen. Ze wuiven ze weg, of gaan er gewoon aan voorbij. En dat is jammer, want je doet jezelf en de ander ermee tekort.

Positiever

Mensen bij wie de behoefte aan waardering wordt ingevuld zijn over het algemeen veel positiever. Helaas is het zowel in de werk als privépraktijk vaak zo dat veel mensen zich niet gewaardeerd, niet gezien en niet erkend voelen.

Geef wat je wilt ontvangen

Wil je meer erkenning ervaren in je leven, dan helpt het om jezelf en anderen meer erkenning te geven. Want wat je geeft, zul je uiteindelijk terugontvangen. Maar als je doordat je zelf in ‘tekort’ leeft zelf ook vooral focust op de tekortkomingen van anderen, dan zie je vooral ook wat er niet goed is, en zul je ook geneigd zijn meer op de kritiek kant te gaan zitten. En zo hou je je niet effectieve systeem in stand. Geef wat je tekortkomt, aan zowel jezelf als aan anderen.

Meer productiviteit

Door het benoemen van positieve reacties, het erkennen en bevestigen van zaken die je waardeert in de ander, zul je de kracht van positieve emoties ervaren. Oprechte emoties zorgen voor invloed, voor samenwerking, voor medewerking en voor meer productiviteit.

Aanstekelijk

Emotionele energie werkt ook aanstekelijk. Iedereen reageert op zijn of haar eigen manier op waardering. En als je waardering eerlijk en oprecht is, zal de ander dat als zodanig ervaren en zal zijn of haar reactie altijd positief zijn.

Een oefening in waardering:

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

Liever Assertiever in Leeuwarden

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Assertiever in Leeuwarden.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Het beste uit jezelf
Wat er ook gebeurt... »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Zelfvertrouwen, Oefeningen en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Een oefening in waardering

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.