Tot hier en niet verder...

Eekhoorntje

Geplaatst op maandag 21 oktober 2013 door Nelly de Jong

Dat klinkt als een grens, nietwaar? Toch zul je verbaasd zijn hoeveel mensen zeggen tot hier en niet verder, om vervolgens een stap naar achteren te doen en opnieuw te zeggen: Tot hier en niet verder. Ze trekken een streep en zeggen: Daar mag je niet overheen. Dat lijkt op een grens, zou je denken, toch? Maar dat is maar de halve waarheid... Steeds opnieuw verplaatsen ze die streep. Toon Tellegen heeft er ooit een mooi verhaaltje over geschreven in: Misschien wisten zij alles.

De eekhoorn en zijn grens

Dat verhaaltje gaat over een eekhoorn die tegen zichzelf zei: Tot hier en niet verder. Hij trok toen een streep en ging aan een kant van de streep staan. Hij was op dat moment vastbesloten en wilde duidelijkheid. Maar hij was ook moe en ging zitten. Het werd steeds stiller in het bos en de eekhoorn keek naar de andere kant van de streep. Het leek hem alsof het aan de andere kant van de streep anders was. Plotseling was er een krekel die hem riep. Hij zag hem niet, maar hoorde hem wel. De krekel vroeg waar de eekhoorn was en toen hij hem zag zei hij: ach je zit aan de verkeerde kant van de streep. Zo kan ik niet bij je komen. En dan moet ik hem maar alleen opeten. De aandacht van de eekhoorn was getrokken. Hij keek naar waar de krekel op doelde en rook de voor hem bekende geur.

Over de streep...

Ineens was de eekhoorn over de streep en snel haalde hij de streep weg met zijn staart. Hij begon te twijfelen of het wel zo’n goed idee was om altijd te weten waar je aan toe bent. Ik kom bij je, zei de eekhoorn toen tegen de krekel. Maar toen hij bij de krekel aankwam vroeg de krekel waar hij bleef. Hij had hem nu maar zelf opgegeten. Wat opgegeten? Ja eh… Zo’n, hoe heet dat ook al weer… Een beukennoot? Ja zei de krekel, een beukennoot. Maar ja, op is op. Maar echt lekker vond ik hem niet. De krekel haalde nonchalant zijn schouders op en liep weg en de eekhoorn liep mismoedig terug naar huis. Hij wist het zeker: Hij zou nooit meer een streep trekken en hij wilde ook nooit meer weten waar hij aan toe was. Hij zou als hij nog eens een keer: tot hier en niet verder dacht, zijn hoofd schudden. Dat beloofde hij zichzelf.

Standvastig?

Zo standvastig zijn we vaak als we  grenzen stellen. Als we moe zijn voelen situaties anders dan als we ons sterk en vol zelfvertrouwen voelen. We laten ons dan door onze omgeving bepalen. En we waaien met alle winden mee. En net als met alles in ons leven zitten daar altijd weer die twee kanten aan: Aan de ene kant is het prima om flexibel mee te gaan met wat het leven ons brengt. En aan de andere kant is het ook belangrijk trouw te zijn en te blijven aan wat voor ons  belangrijk is. En daar waar iets echt belangrijk is, te gaan staan en te blijven staan daarvoor.

Of juist niet zo standvastig?

Die standvastigheid ontbreekt ons allemaal wel eens. Als je moe uit je werk thuiskomt, of een keer heel slecht hebt geslapen, dan voel je je anders dan wanneer je vol energie thuiskomt en lekker geslapen hebt. Het gevolg laat zich raden. Als jij moe bent, wees er dan maar zeker van dat je kinderen ook gaan muiten. Die voelen dat heel scherp aan en gaan je vergen op alles wat je op dat moment even niet kan opbrengen. En weg zijn je goede voornemens. Ik wil even rust. Even tijd voor mezelf en geen gezeik aan mijn kop. Ga maar op je computer of neem dat snoep maar. En weg is je grens en je geloofwaardigheid.

Consequent zijn

Is dat erg? Ja en nee. Ja, omdat waar het om de opvoeding van je kinderen gaat, consequent zijn in zeggen wat je doet en doen wat je zegt een belangrijke voorwaarde is voor duidelijkheid en een goede structuur die zowel jezelf als de kinderen veiligheid en houvast biedt. Nee, omdat  het je kinderen ook leert, dat jij ook maar een mens bent en je nu eenmaal niet altijd 100% in een topstaat bent. Dat zullen zij ook niet altijd zijn. Dat is wat er is. En dat mag er ook gewoon zijn. Niettemin is het consequent stellen van grenzen wel belangrijk. Maar vooral als je ook consequenties verbindt aan het overschrijden ervan. 

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

Liever Assertiever in Leeuwarden

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Assertiever in Leeuwarden.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Wat er ook gebeurt...
Je innerlijke radio »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Tot hier en niet verder...

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.