Je innerlijke radio

Geplaatst op donderdag 17 oktober 2013 door Nelly de Jong

De hele dag door staat je innerlijke radio aan. De hele dag door ben je met jezelf in gesprek. Het gesprek dat je met jezelf voert is het gesprek met je ego. De stem van je ego die zichzelf continu groot en belangrijk probeert te maken. En de stem die er alles aan zal doen om er voor te zorgen dat je naar hem luistert. En die zichzelf zoveel ruimte verschaft dat hij zichzelf met zijn ‘verhalen’ in stand houdt. Een heel belangrijk deel van de gedachten die die stem in je hoofd produceert zijn zich herhalende gedachten. En zo’n 70% daarvan heeft een negatieve lading. En zo’n 90% van je gedachten zijn totaal zinloze gedachten. Misschien ben je je niet eens bewust van het feit dat je de hele dag door met jezelf in gesprek bent. Of misschien denk je dat je het zelf bent, die aan het woord is.

Wie luistert?

Maar wie luistert er naar de stem van het ego? Wie hoort hem? De ontvanger ben jij. Het bewustzijn voorbij je gedachten. Je ego is niets meer dan een enorme verzameling van gedachten, die zich voordoet alsof hij jou is. Die stem van het ego is de optelsom van al je veroordelingen van jezelf en van anderen. Hij voelt zich meestal bedreigd of hij wil iets wat hij nog niet heeft. Hij vindt ook dat het verleden niet goed is zoals het is en voor de toekomst moet je vooral bang zijn. Maar met je aandacht in het hier en nu zijn vindt het niks. Want daar krijgt het geen aandacht meer en is hij niet meer belangrijk. En die angst niet meer belangrijk te zijn, daar schiet het ego volkomen van in de paniek en bestormt je met nog veel meer gedachten.

Gek op problemen

Je ego is ook gek op problemen. Vooral als jij je er helemaal mee identificeert. Als je veel aandacht en energie steekt in al die gedachten waar je ego je mee bestookt. Zolang je je niet realiseert dat die gedachten slechts gedachten zijn, maar je je er volledig mee identificeert, zul je denken dat je je gedachten bent. Niet dat dat per definitie problemen oplevert. Dat hoeft niet. Maar je ego is altijd gericht op vormen. Stel je voor dat je altijd een succesvolle zakenvrouw was en door een crisis valt je baan weg. Als je baan in die situatie wegvalt ontstaat er in jou ook crisis. Want je was altijd die succesvolle zakenvrouw. En wie ben je dan zonder je werk? Of je bent altijd trots geweest op je mooie slanke lijf. Maar naarmate je ouder wordt en je mooie slanke lijf als gevolg van drie zwangerschappen en de overgang er niet mooier op wordt, wie ben jij dan nog?

Verhaal maken

De inhoud is steeds anders. De structuur, het patroon hetzelfde. Je ego heeft zich  verbonden aan de rol van zakenvrouw, van mooie vrouw, van leuke dochter, van intelligente vrouw, enzovoorts. Door letterlijk stil te staan en stil te zijn, kun je die stem van je ego horen. Je hoort hem duidelijk tot je spreken. Hij herhaalt zichzelf keer op keer en bevestigt zichzelf opnieuw en opnieuw door middel van allemaal ‘verhalen’ die het verzint. Ongeacht welke vorm je ego zich mee verbindt, of dat nu om een gebrek aan zelfwaardering gaat, of juist om overschatting van jezelf, of over angsten, boosheid, enzovoorts gaat, je ego maakt er een mooi verhaal van.

Ik ben belangrijk

Je ego maakt zichzelf belangrijk door zijn uniciteit te benadrukken. Door belangrijk te maken waarin het anders is dan anderen. Daartoe doet het ook niks anders dan zichzelf vergelijken met andere vormen. Door dat te doen creeert het afstand met andere mensen. Pas als IK belangrijker is dan de ander, heeft het bestaansrecht volgens het ego. Ik ben beter dan, groter dan, belangrijker, slechter dan… Je ego gaat op zoek naar die informatie in de ander die hem bevestigd in het beeld dat hij van de ander heeft. Je hoofd zoekt naar informatie die klopt bij het uitgangspunt: Ik ben beter dan, mooier dan, kleiner dan, stommer dan…. En zal die informatie vinden. Als je je leven niet 100% in dienst wilt stellen van je ego, dan kun je je hier maar beter zo snel mogelijk bewust van worden.

Gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Mindfulness in Leeuwarden

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Gelukkig met Mindfulness in Leeuwarden.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Heb jij al in de gaten hoe jouw ego zijn best doet om het roer van je over te nemen? Of moet jij juist alle zeilen bijzetten om je niet door je ego te laten regeren? Deel het en samen staan we sterk in het ons bewust worden van ons ego.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Tot hier en niet verder...
Alles is goed in mijn wereld »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness en meditatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Je innerlijke radio

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.