Mindfulness: Mildheid

kind en fiets

Jezelf oefenen in mildheid kan de kwaliteit van je leven sterk verbeteren. Veel vrouwen die voor coaching of training bij mij komen hebben zich in de loop van hun leven een zelfvernietigend denkpatroon eigengemaakt. Niet zo verwonderlijk in de Calvinistische maatschappij waarin we leven. Een rapport met drie tienen, twee negens, een zeven en een vier, levert vooral aandacht voor die vier op. Want die moet een zes worden, anders is het niet goed….

Door naar Mindfulness: Mildheid »


Relaties: Zij is dik en hij is lui

lekker lui en ontspannen

Een van de grootste valkuilen in onze liefdesrelaties is dat we, nadat we van onze roze wolk zijn neergedaald, onmiddellijk klaarstaan met onze (voor)oordelen. We vullen alle gaten in. En ook als er geen gaten zijn, hebben we een mening over wat de ander doet en niet doet.

Etiketjes plakken

Je denken, je ego vindt het heerlijk als het anderen in een hokje kan stoppen. Als het zegeltjes en etiketjes mag plakken. Daar groeit het van en dan voelt het zich belangrijk. Het concludeert dat het belangrijk is als het gerechtvaardigde oordelen mag uitspreken.

Door naar Relaties: Zij is dik en hij is lui »


Assertiviteit: Negatieve gedachten en de relatie met stress

Meer informatie »


Grenzen en balans: Jengelende kinderen

Jengelende boze kinderen

Soms heb je van die dagen dat je ze het liefst achter het behang wilt plakken. Van die dagen waarop je kinderen volkomen in de dwarsstand gaan. Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat mijn destijds driejarige en al zindelijke dochter ook zo’n bui had.

Geen land mee te bezeilen

Ik had zin in een dagje lekker shoppen, maar zij niet. Niets was goed of het deugde niet. En ze had nergens zin in. Om dat kracht bij te zetten plaste ze twee keer in haar broek. Luiers had ik niet meer bij me. En ook geen schone kleren. Maar na de tweede keer, droeg zij weer een luier. En kwam er stoom uit mijn oren. Geen land mee te bezeilen… Mijn handen jeukten… En ik had haar graag even afgestaan. Maar goed, dat was niet aan de orde.

Door naar Grenzen en balans: Jengelende kinderen »


Assertiviteit: Opkomen voor jezelf, hoe doe je dat?

Opkomen voor jezelf

Veel vrouwen, maar ook sommige mannen, hebben van huis uit niet geleerd om voor zichzelf op te komen en goed voor zichzelf te zorgen. In onze calvinistische maatschappij leerden we om vooral beter voor een ander te zorgen dan voor onszelf. Houd van uw naaste gelijk uzelf, staat er echter in de bijbel. En dat betekent toch echt dat je ook van jezelf moet houden. Sterker nog... als je niet van jezelf houdt, dan kun je ook niet echt van een ander houden. Het resultaat is een lage zelfwaardering, doordat je wat anderen van jou vinden belangrijker maakt dan hoe jij je over jezelf voelt. 

Door naar Assertiviteit: Opkomen voor jezelf, hoe doe je dat? »


Coaching: Uit je comfortzone komen is eng

Meer informatie »


Je relatie verbeteren? Leer luisteren!

leren luisteren naar elkaar

Je luistert niet 

Herken je dat? Je bent al wat langer bij elkaar en er zijn van die momenten dat je je partner niet meer helemaal de leukste persoon op deze aarde vindt. Je praat nog wel tegen elkaar, maar vaak niet meer met elkaar. Je luistert niet naar me, of woorden van die strekking heb je al vele keren tegen hem of haar gezegd. Waarop je partner vervolgens reageert met de standaardriedel van: Ja, ja, dat verhaal ken ik zo langzamerhand wel. Om zich vervolgens verveeld en geïrriteerd om te draaien.

Door naar Je relatie verbeteren? Leer luisteren! »


Relaties: Los je problemen op voor ze onoplosbaar lijken

puzzelstukjes, problemen oplossen

De drie meest voorkomende problemen in een relatie

Het is een illusie te denken dat je partner ooit al jouw behoeften zal kunnen invullen. Helaas doen allerlei romantische boeken en films ons anders geloven. Goede communicatie, vertrouwen en een zorgvuldige oplossing van je conflicten zijn de sleutel van een goede relatie.

Door naar Relaties: Los je problemen op voor ze onoplosbaar lijken »