Communicatie: Het lukt me toch niet

Relaties, strijd, ik kan het niet

Taal is voor mensen waanzinnig belangrijk, omdat je via taal geconditioneerd bent. Voor zover wetenschappers tot nu toe hebben kunnen nagaan, is er geen enkele andere diersoort die gebruik maakt van taal. Maar niet alleen taal is belangrijk, ook waar je je energie insteekt en je aandacht op richt zijn heel bepalende factoren voor hoe je je werkelijkheid ervaart. Het voelt echt heel anders als je zegt: "Het lukt me toch niet", in plaats van: "Het is nog moeilijk voor me". En toch ben je misschien vaak geneigd om voor het eerste te kiezen. Meestal ben je je daar ook niet zo bewust van. Het is vaak je gewone manier van denken en wat de consequenties ervan zijn, realiseer je je meestal niet.

Door naar Communicatie: Het lukt me toch niet »


Communicatie: Vragen, vragen en nog eens vragen

Vraagteken Rood

Vragen stellen is een veelgebruikte techniek in de communicatie. Vragen is, mits verstandig gebruikt, een van de meest effectieve manieren om invloed uit te oefenen. Vragen bestaan er in allerlei soorten en maten. Ik wil hier graag wat soorten vragen met je doornemen.

Intentie van de vraag

Let op: Het komt regelmatig voor dat de ander geen antwoord geeft op je letterlijke vraag, maar meer op de intentie van de vraag. Daardoor kan het gebeuren dat je op een gesloten vraag een uitgebreid antwoord krijgt en op open vragen een kort antwoord.

Door naar Communicatie: Vragen, vragen en nog eens vragen »


Loopbaanbegeleiding: Wil ik hier wel werken?

Wil ik hier wel werken?

Hoe beoordeel je of je wel wilt werken bij een bepaalde organisatie? Het valt me vaak op dat vrij veel mensen een sollicitatie zien als een soort eenrichtingsverkeer. De werkgever heeft een baan en zij willen die graag. Ze maken zichzelf in dat proces volkomen afhankelijk van de ‘werk’ ‘gever’.

Door naar Loopbaanbegeleiding: Wil ik hier wel werken? »


Loopbaanbegeleiding: Wat zou je doen als?

We can do it

In selectiegesprekken wordt vaak getoetst of onderzocht in hoeverre je als sollicitant voldoet aan de criteria die in de vacature worden gesteld. Vaststellen of je geschikt bent qua persoonlijkheidskenmerken is best een lastige zaak. Dat komt omdat de selecteurs, maar de kandidaat net zo goed allemaal hun eigen kijk op de werkelijkheid hebben.

Door naar Loopbaanbegeleiding: Wat zou je doen als? »


Communicatie: Wat doen jullie zaterdagavond?

Open communicatie

Veel mensen die onzeker zijn hebben de neiging om vooral niet rechtstreeks te vragen wat ze willen. Of om rechtstreeks te zeggen wat ze bedoelen. Dat levert dan vaak onduidelijkheid en misverstanden op. En die onduidelijkheid en die misverstanden leiden weer tot irritatie over en weer. Als je je realiseert hoeveel filters er in de communicatie tussen jou en de ander zitten, dan mag het soms een wonder heten dat er zoveel dingen goed worden begrepen. 

Door naar Communicatie: Wat doen jullie zaterdagavond? »


Hoe word ik assertiever? Tips

Dagboekje bijhouden

Assertiever worden werkt in mijn ervaring het best van binnen naar buiten. Daar bedoel ik mee, dat ik je allerlei tips en trucs kan geven om meer voor jezelf op te komen. Maar de praktijk wijst uit dat je zelf wel weet wat je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen; je doet het alleen in de praktijk vaak niet. Als ik je dan nog meer 'kunstjes' ga leren, is het resultaat dat je alleen nog maar onzekerder wordt. Want je hebt er dan nog meer dingen bij, die je zou moeten doen, maar niet doet, omdat je je er niet zeker genoeg over voelt. 

Door naar Hoe word ik assertiever? Tips »


Mindfulness: Mildheid

kind en fiets

Jezelf oefenen in mildheid kan de kwaliteit van je leven sterk verbeteren. Veel vrouwen die voor coaching of training bij mij komen hebben zich in de loop van hun leven een zelfvernietigend denkpatroon eigengemaakt. Niet zo verwonderlijk in de Calvinistische maatschappij waarin we leven. Een rapport met drie tienen, twee negens, een zeven en een vier, levert vooral aandacht voor die vier op. Want die moet een zes worden, anders is het niet goed….

Door naar Mindfulness: Mildheid »


Relaties: Zij is dik en hij is lui

lekker lui en ontspannen

Een van de grootste valkuilen in onze liefdesrelaties is dat we, nadat we van onze roze wolk zijn neergedaald, onmiddellijk klaarstaan met onze (voor)oordelen. We vullen alle gaten in. En ook als er geen gaten zijn, hebben we een mening over wat de ander doet en niet doet.

Etiketjes plakken

Je denken, je ego vindt het heerlijk als het anderen in een hokje kan stoppen. Als het zegeltjes en etiketjes mag plakken. Daar groeit het van en dan voelt het zich belangrijk. Het concludeert dat het belangrijk is als het gerechtvaardigde oordelen mag uitspreken.

Door naar Relaties: Zij is dik en hij is lui »