Loopbaanbegeleiding: Wat zou je doen als?

We can do it

In selectiegesprekken wordt vaak getoetst of onderzocht in hoeverre je als sollicitant voldoet aan de criteria die in de vacature worden gesteld. Vaststellen of je geschikt bent qua persoonlijkheidskenmerken is best een lastige zaak. Dat komt omdat de selecteurs, maar de kandidaat net zo goed allemaal hun eigen kijk op de werkelijkheid hebben.

Door naar Loopbaanbegeleiding: Wat zou je doen als? »


Communicatie: Wat doen jullie zaterdagavond?

Open communicatie

Veel mensen die onzeker zijn hebben de neiging om vooral niet rechtstreeks te vragen wat ze willen. Of om rechtstreeks te zeggen wat ze bedoelen. Dat levert dan vaak onduidelijkheid en misverstanden op. En die onduidelijkheid en die misverstanden leiden weer tot irritatie over en weer. Als je je realiseert hoeveel filters er in de communicatie tussen jou en de ander zitten, dan mag het soms een wonder heten dat er zoveel dingen goed worden begrepen. 

Door naar Communicatie: Wat doen jullie zaterdagavond? »


Hoe word ik assertiever? Tips

Dagboekje bijhouden

Assertiever worden werkt in mijn ervaring het best van binnen naar buiten. Daar bedoel ik mee, dat ik je allerlei tips en trucs kan geven om meer voor jezelf op te komen. Maar de praktijk wijst uit dat je zelf wel weet wat je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen; je doet het alleen in de praktijk vaak niet. Als ik je dan nog meer 'kunstjes' ga leren, is het resultaat dat je alleen nog maar onzekerder wordt. Want je hebt er dan nog meer dingen bij, die je zou moeten doen, maar niet doet, omdat je je er niet zeker genoeg over voelt. 

Door naar Hoe word ik assertiever? Tips »


Mindfulness: Mildheid

kind en fiets

Jezelf oefenen in mildheid kan de kwaliteit van je leven sterk verbeteren. Veel vrouwen die voor coaching of training bij mij komen hebben zich in de loop van hun leven een zelfvernietigend denkpatroon eigengemaakt. Niet zo verwonderlijk in de Calvinistische maatschappij waarin we leven. Een rapport met drie tienen, twee negens, een zeven en een vier, levert vooral aandacht voor die vier op. Want die moet een zes worden, anders is het niet goed….

Door naar Mindfulness: Mildheid »


Relaties: Zij is dik en hij is lui

lekker lui en ontspannen

Een van de grootste valkuilen in onze liefdesrelaties is dat we, nadat we van onze roze wolk zijn neergedaald, onmiddellijk klaarstaan met onze (voor)oordelen. We vullen alle gaten in. En ook als er geen gaten zijn, hebben we een mening over wat de ander doet en niet doet.

Etiketjes plakken

Je denken, je ego vindt het heerlijk als het anderen in een hokje kan stoppen. Als het zegeltjes en etiketjes mag plakken. Daar groeit het van en dan voelt het zich belangrijk. Het concludeert dat het belangrijk is als het gerechtvaardigde oordelen mag uitspreken.

Door naar Relaties: Zij is dik en hij is lui »


Assertiviteit: Negatieve gedachten en de relatie met stress

Meer informatie »


Grenzen en balans: Jengelende kinderen

Jengelende boze kinderen

Soms heb je van die dagen dat je ze het liefst achter het behang wilt plakken. Van die dagen waarop je kinderen volkomen in de dwarsstand gaan. Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat mijn destijds driejarige en al zindelijke dochter ook zo’n bui had.

Geen land mee te bezeilen

Ik had zin in een dagje lekker shoppen, maar zij niet. Niets was goed of het deugde niet. En ze had nergens zin in. Om dat kracht bij te zetten plaste ze twee keer in haar broek. Luiers had ik niet meer bij me. En ook geen schone kleren. Maar na de tweede keer, droeg zij weer een luier. En kwam er stoom uit mijn oren. Geen land mee te bezeilen… Mijn handen jeukten… En ik had haar graag even afgestaan. Maar goed, dat was niet aan de orde.

Door naar Grenzen en balans: Jengelende kinderen »


Assertiviteit: Opkomen voor jezelf, hoe doe je dat?

Opkomen voor jezelf

Veel vrouwen, maar ook sommige mannen, hebben van huis uit niet geleerd om voor zichzelf op te komen en goed voor zichzelf te zorgen. In onze calvinistische maatschappij leerden we om vooral beter voor een ander te zorgen dan voor onszelf. Houd van uw naaste gelijk uzelf, staat er echter in de bijbel. En dat betekent toch echt dat je ook van jezelf moet houden. Sterker nog... als je niet van jezelf houdt, dan kun je ook niet echt van een ander houden. Het resultaat is een lage zelfwaardering, doordat je wat anderen van jou vinden belangrijker maakt dan hoe jij je over jezelf voelt. 

Door naar Assertiviteit: Opkomen voor jezelf, hoe doe je dat? »