Succesvol of juist niet?

Jij bent goed!

Geplaatst op donderdag 19 september 2013 door Nelly de Jong

Het verschil tussen succesvol en niet succesvol gaat uiteindelijk maar over een paar kleine dingen. Dingen die niet zo interessant en belangrijk lijken op het eerste gezicht, maar die als je er net iets verder kijkt een heel groot verschil maken. Een verschil tussen het leven leiden dat je wilt en waar je gelukkig van wordt of het leven leiden waarin je je slachtoffer voelt van anderen en je alleen nog maar met je vinger naar een ander kunt wijzen.

Conditionering bepaalt je resultaat

In aanleg zijn de verschillen tussen de verschillende mensen ook helemaal zo groot niet. Maar het is je conditionering die bepaalt wat je resultaten zullen zijn. En in die conditionering zitten een paar factoren die cruciaal zijn of je jouw leven creëert of dat je je leven laat creëren.

Perfectionistisch?

Misschien ben je net als zoveel andere mensen ook wel een beetje perfectionistisch? En heb je de neiging te wachten totdat alle honden netjes op een rij zitten voordat je in beweging komt. En het is echt niet zo dat het niet gebeurt dat alle honden  netjes op een rij zitten. Dat doen ze namelijk een enkele keer wel eens. Alleen…. Dat duurt meestal niet zolang. Want er hoeft maar iemand een bal te gooien en weg is de rij. Alles in het universum is uiteindelijk altijd in beweging. Dus ook de honden. Je kunt dan wel wachten tot de honden op een rij zitten, maar de kans dat je dan je doel bereikt is niet zo groot en het resultaat ook niet zo lang.

Actie, doen, oefenen

Wat veel meer en veel beter werkt als je successen wilt boeken in je leven op welk gebied dan ook maar, is als je in actie komt. Gewoon gaan doen. En als je vooral bereid bent om vaak mis te schieten. En om te leren van de feedback die je krijgt als je mis schiet. Want er zullen altijd mensen bereid zijn om je te vertellen wat je beter kunt doen. Als je bereid bent daar naar te luisteren en je elke keer dat je weer schiet hebt geluisterd naar de feedback die anderen geven, zul je langzamerhand steeds een beetje beter worden.

Gemengde gevoelens

Als ik terug denk aan het eerste artikel dat ik voor mijn website schreef zo’n jaar of vijf geleden, dan is dat met zeer gemengde gevoelens. Gemengd omdat de kwaliteit van dat artikel als ik er op terug kijk, niet zo denderend was. Zeg maar ronduit slecht (zeg ik nu). Maar ik deed het wel. Ik ben wel gewoon begonnen met schrijven, als onderdeel van mijn marketingstrategie om klanten te krijgen. Een strategie die werkte en werkt. Inmiddels is mijn schrijven langzamerhand door veel meer te schrijven en te leren van anderen sterk verbeterd. Maar als ik gewacht had totdat ik een goede schrijver was, had ik mijn praktijk allang kunnen sluiten. En in die zin ben ik er trots op en zeg ik: Yes I did it. Het was niet perfect, maar het doen zorgde wel voor beweging.

Ik BEN niet goed

Wat is hier nou de angel in? Waarom vinden zoveel mensen het lastig om die eerste stap te zetten in iets waar ze nog niet zo goed in zijn? Juist… ze zijn bang voor die feedback. Bang voor wat een ander van ze gaat vinden en zeggen. Bang voor kritische opmerkingen. Want als ze iets niet goed doen, dan trekken ze daar de conclusie uit dat ze niet goed ZIJN.

Doe maar gewoon...

Een kronkel in ons denken. Je ego, een andere naam voor je denken, heeft de neiging overal de status-quo in te willen houden. Niet teveel opvallen, niet buiten de lijntjes kleuren, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Maar die status quo gaat je niet naar jouw succes brengen. Door in te vullen dat je niet goed bent zoals je bent omdat je iets nog niet 100 punten goed doet, zul je ook niet verder komen. Je perfectionisme zorgt er daarmee voor dat je blijft zitten waar je zit.

Angst

En wat is perfectionisme nu heel? Uiteindelijk is het niets meer en niets minder dan de angst niet goed genoeg te zijn. Niet goed genoeg in de ogen van iemand anders. Wat daarmee tegelijkertijd weer een bevestiging is van wat je eigenlijk zelf ook al over jezelf dacht: Ik ben niet goed genoeg.

Niet goed genoeg

Gevolg van die manier van denken is dat je overal wel iets op kunt en zult vinden wat nog niet klopt en nog niet goed genoeg is. Zoekt en gij zult vinden stond ooit al eens in een mooi boek vol wijze en zinvolle ‘verhalen’. Als je hersens op zoek gaan voor missers, dan zullen ze altijd wel iets kunnen vinden. Of dat nu missers bij en in jezelf zijn of bij een ander.

Je wordt er niet gelukkig van 

Want die handicap is er ook. Als je de neiging hebt perfectionistisch te zijn, dan zul je ook bij een ander de neiging hebben te zien wat er vooral niet goed is. Zoeken naar wat er niet klopt en wat er niet goed is, haalt de energie uit jezelf en de situatie vandaan. En zorgt er voor dat je niet in beweging, niet in actie komt. En dat je blijft zitten waar je zit. Lekker comfortabel misschien, omdat je niets hoeft. Maar je wordt er niet succesvol en vooral ook niet gelukkig van….

Gratis E-book Van Wens Naar Werkelijkheid

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Van Wens Naar Werkelijkheid

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Met plezier je stress weg!
Assertieve communicatie: Tips »

Gratis E-book Tijdgebrek of kiespijn?Al meer dan 2.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Effectiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Succesvol of juist niet?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.