Assertieve communicatie: Tips

Assertieve vrouw

Geplaatst op donderdag 12 september 2013 door Nelly de Jong

Goed voor jezelf zorgen versterkt, hoe vreemd dat misschien voor je lijkt, je relatie(s). De ander heeft er op de lange termijn niet zoveel aan als jij je maar steeds aanpast.

Assertief communiceren

Assertief communiceren vermindert je spanning en stress doordat er minder conflicten optreden. Een beleefd maar zeer welgemeend nee, tegen het overvragen van je baas, geliefde, kinderen, vrienden, enzovoorts voorkomt dat je jezelf overbelast. En doordat je daarmee goed voor jezelf zorgt zorg je uiteindelijk weer goed voor je relatie. De ander heeft er ook helemaal niks aan als jij ja zegt en vervolgens overbelast raakt.

Teveel van jezelf vragen

Wat hebben kinderen aan een moeder die ja zegt, maar vervolgens geïrriteerd en gespannen raakt, omdat ze teveel van zichzelf vraagt? Wat heeft je baas aan een medewerker die uiteindelijk ziek wordt omdat ze te weinig ontspanning heeft gehad, omdat hij te veel van haar vroeg? Assertieve communicatie en goed voor jezelf zorgen kan er ook voor zorgen dat je beter omgaat met lastige familieleden, vrienden, collega’s. En daarnaast voorkomt het allerlei overbodig drama en gedoe.

Hoe doe je dat dan?

Als je last hebt van het gedrag van een ander en je wilt hem vragen zijn gedrag aan te passen, houd je dan bij de kale feiten. Ga niet in zitten vullen, zoals zoveel mensen doen. Dat is een van de grootste valkuilen. Blijft objectief en benoem slechts wat je waarneemt in plaats van etiketjes te plakken of in te vullen voor een ander. Als je vriend bijvoorbeeld een half uur te laat is voor jullie eetafspraak zeg je liever niet: Wat ben jij een eikel. Je bent altijd te laat

Assertieve communicatie:

volgens mij hadden we een afspraak om 17.30 uur en het is als ik me niet vergis nu 18.00 uur.

Wat is het effect?

De volgende stap die je zet is dat je vertelt welk effect dat gedrag op jou heeft. Hoe voelt het voor jou? Overdrijf daarbij niet. Houd het klein en oordeel en overdrijf niet. Dus niet: Nu is mijn dag of mijn avondeten verpest. Maar:

Assertieve communicatie:

Jammer, want nu hebben we minder tijd om samen door te brengen.

Ik boodschappen

Gebruik daarbij Ik boodschappen in plaats van jij-boodschappen. Als je, wat je te zeggen hebt, in de vorm van een je-boodschap brengt, dan zal de ander zich geoordeeld en vooral veroordeeld voelen. Hij zal zich aangevallen voelen en onmiddellijk de neiging voelen om zich te verdedigen. Door een ik boodschap te gebruiken, komt wat je te zeggen hebt minder bedreigend over.

Het gaat dan meer over wat jij voelt en wat het effect van het gedrag van de ander is op jou. Bovendien geef je meer weer dat jij de regie hebt, de eigenaar bent van jouw emoties en reactie. En je geeft niemand ook maar ergens de schuld van. Dus niet: Je moet eens een keertje stoppen met dat altijd maar te laat komen. Wel:

Assertieve communicatie:

Ik heb er last van en wil graag dat je daarmee stopt.

Alles achter elkaar

Als je het achter elkaar plakt dan krijg je iets als:

Als jij …. Doet, dan voel ik me …

Als je deze manier van communiceren gebruikt in combinatie met de feiten, dan heb je een formule waarmee je direct en zonder aan te vallen en zonder te oordelen de ander kunt laten weten, wat het gevolg van het gedrag van de ander voor jou is. Bijvoorbeeld: 

Als jij je afspraak niet nakomt, voel ik me verdrietig.

Nog beter wordt het als je de betekenis die jij geeft aan het gedrag erin verwerkt. Dan wordt het:

Als jij je afspraak niet nakomt, denk ik dat je mij niet belangrijk genoeg vindt, en daardoor voel ik me verdrietig.

Of:
Als jij later komt dan we hadden afgesproken, zit ik op je te wachten en dat frustreert me.

Of:
Als jij de kinderen toestemming geeft om te doen wat ik ze net heb verboden, dan wordt mijn autoriteit ondermijnd en voel ik irritatie.

Tips:

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

Liever Assertiever in Leeuwarden

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Liever Assertiever in Leeuwarden.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Succesvol of juist niet?
Alles is adem »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer communicatie en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Assertieve communicatie: Tips

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.