Alles is adem

Alles is adem

Geplaatst op donderdag 5 september 2013 door Nelly de Jong

Zonder adem besta je niet. Zonder adem ben je dood. Zonder ademhaling stopt je systeem ermee. Meestal sta je daar niet zo bij stil, maar eigenlijk is je ademhaling het wonder dat leven in je lichaam blaast. En wat ook bijzonder is: Hoe beter de kwaliteit van je ademhaling hoe beter de kwaliteit van je leven. Je ademhaling wordt alleen helaas door allerlei factoren ook negatief beinvloed, maar vooral door spanning en stress waardoor je ademhaling omhoog gaat. Maar ook door bijvoorbeeld zoiets als slecht slapen als gevolg van apneu. Apneu wil zeggen dat je tijdens je slaap soms adempauzes hebt waarbij je soms stopt met ademen. Veel mensen hebben hier last van zonder dat ze het zelf weten of in de gaten hebben, met als gevolg te weinig zuurstof in je systeem.

Ademhalingsoefeningen 

Op verschillende manieren en in verschillende contexten raad ik ademhalingsoefeningen aan. En velen met mij. Ademhalingsoefeningen verminderen je stress, verhogen je concentratie, verbeteren je gezondheid en zorgen dat je meer innerlijke rust ervaart. Met mij adviseren nog tig mensen een goede ademhaling. Hetzij als op zichzelf staande oefening, maar ook in combinatie met yoga of andere stressbestrijders. En weet je waarom?

Voordelen van ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen hebben vele voordelen. Ze zorgen er voor dat je de automatische stressreactie van je lichaam stopt. Het gevolg daarvan is dat je erdoor kunt voorkomen dat je stress chronisch wordt en uiteindelijk tot een burn-out leidt. Zo iets simpels als iets wat je toch al doet een beetje anders doen en dan zulke resultaten. Wonderlijk niet?

Bewust ademhalen

Het enige dat je in feite hoeft te doen is bewust ademhalen. Je hoeft niet eens iets aan je ademhaling te veranderen. Dat mag wel, maar hoeft niet. Alleen al het richten van je aandacht op je ademhaling heeft al effect. Als je wel je ademhaling aanpast, door hem te vertragen vergroot je het effect. Een rustige en ontspannen ademhaling zorgt voor ontspanning en voor het verhogen van je lichaamstemperatuur. Soms als ik het koud heb en er is geen mogelijkheid om iets warmers aan te trekken of de kachel hoger te zetten, dan doe ik ademhalingsoefeningen en langzamerhand voel ik dat ik dan warmer wordt. Bijzonder toch, dat je op die manier je eigen thermostaat kunt beïnvloeden? Ademhalingstherapie wordt ook in allerlei verschillende situaties gebruikt:

Bewust ademhalen 

Niet dat het een vervanging van de behandeling is, maar het ondersteunt de behandeling wel. Ik gebruik het zelf in vrijwel alle begeleiding die ik geef. Hoewel niet iedereen zichzelf er altijd goed bij voelt. Er is een klein percentage dat er op de een of andere manier weerstand bij voelt. Dan zijn er gelukkig nog genoeg andere dingen die je kunt doen om je stress te reguleren. En als ik zelf gespannen ben, dan is gaan zitten en mijn aandacht richten op mijn ademhaling wel het eerste dat ik tegenwoordig doe. Wat ik ook daarin ervaar is dat naarmate ik dit vaker en langer heb gedaan, des te sneller het resultaat. Ik kan mezelf nu vrij snel, zeg in de meeste situaties binnen een of twee minuten terug in de ontspanning krijgen. Alleen maar door het bewust ademhalen.

Ik adem in en ik kalmeer mijn lichaam

Niet altijd

Ademhalingsoefeningen zijn in heel veel gevallen de beste en snelste manier om de spanning los te laten. Maar niet in alle gevallen. Soms werken andere dingen beter.

Wanneer wel:

Wanneer niet?

Hoe mooi zou het zijn als ademhalingsoefeningen alle wereldproblemen zouden oplossen… Maar zo simpel is het uiteraard niet. Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om dichter bij jezelf te blijven en om je te ontspannen. Maar als je keer op keer in dezelfde situaties tegen bepaalde dingen aan loopt, dan is het uiteraard handiger om te kijken of je ook wat aan je situatie kunt veranderen.

Terugkerende problemen

Als je je beroerd voelt omdat je steeds veel suiker eet en je suikerspiegel laat steeds pieken en dalen zien waardoor je je gespannen voelt, dan heb je uiteraard ook iets anders te doen. Als je werk niet bij je past, dan kun je met ademhalingsoefeningen er wel voor zorgen dat het draaglijker wordt, maar heb je tegelijkertijd misschien ook ander werk te zoeken.

Wat kan ik doen om het beter te maken?

Sta in situaties die spanning of stress oproepen altijd aan de kant van de oorzaak en niet aan de kant van het gevolg. Wat kun jij er zelf aan doen om de situatie voor jezelf beter te maken? Neem daarin initiatieven en gebruik je ademhaling om je daarin te ondersteunen als het allemaal even een beetje te veel wordt.

Gebruik jij ademhalingsoefeningen?

Wat doe jij als je je gespannen voelt? Doe jij dan ook ademhalingsoefeningen? Of heb je misschien nog een andere tip die ons allemaal kan helpen? Deel jouw ervaring met ons, want delen is vermenigvuldigen. Hier staat in ieder geval beschreven hoe je ademhalingsoefeningen kunt doen.

Geleide meditaties

Misschien vind jij het net als ik lastig om zo van papier dit soort oefeningen te doen. Als dat zo is, dan help ik je graag te ontspannen en los te laten met behulp van mijn pakket unieke begeleide meditaties mp-3’s. Als dat iets voor jou is, dan ontvang je na je bestelling de links van de downloads in je mailbox. Als je daarop klikt kun je er direct naar luisteren op je computer, telefoon of pad of pod of op een voor mp-3 bestanden geschikt afspeelapparaat.  

 

E-book Liever Gelukkig Met Mindfulness

Gratis E-book <a href=
Wil je ook gewoon zijn wie je bent? Worden zoals je was toen je net geboren was? Onbekommerd en vrij? Lees dan in dit gratis e-book Liever Gelukkig met Mindfulness hoe dat kan! Zodat ook jij meer ontspannen en rustiger kunt zijn, en steeds meer en meer jezelf.

Download e-book Liever Gelukkig met Mindfulness

8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Minduflness

Als je nog moeite hebt om je aandacht op constructieve en helpende gedachten te richten, dan kun je je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness .

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Assertieve communicatie: Tips
Effectiviteit: Tien tips voor een soepele start van de dag »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress, Ontspanning, rust en mindfulness


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Alles is adem

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.