Stress verminderen? Tips.

vrouw op het strand lopend

Geplaatst op maandag 26 augustus 2013 door Nelly de Jong

Ik adem in en ik kalmeer mijn lichaam

Vrijwel altijd vragen klanten mij hoe ze hun innerlijke staat kunnen managen. Hoe ze hun spanning, boosheid of andere emotie los kunnen laten. En dat is een heel goede vraag, want veel vrouwen die bij mij komen hebben niet de tijd of gelegenheid om hun hele levensstijl te veranderen. Als je in de kleine kinderen zit en bijvoorbeeld een van de kinderen heeft veel aandacht nodig, dan is dat ook soms een fase in je leven waar je doorheen moet. Toch kun je best iets doen aan je spanning en aan je eigen emotionele uitdagingen. De vraag is dan ook: kun je zonder je hele levensstijl op de schop te gooien, toch gemakkelijk je hoe je je voelt op enig moment veranderen, door bijvoorbeeld één ding anders te doen.

1.   Je innerlijke staat veranderen

Het mooie is dat dat inderdaad kan. Er zijn een paar simpele dingen die je kunt doen om als je je gespannen voelt, je weer beter te voelen.  Voordat ik je ga vertellen hoe, is het goed om te weten wat je innerlijke staat bepaalt. Wat zorgt ervoor dat je je voelt zoals je je voelt? 

  1. Je fysieke staat, of hoe je zit of staat, wat je met je lichaam en je houding doet, wat je met je gezicht doet bepaalt voor een heel belangrijk deel hoe je je voelt.
  2. Waar je aandacht op is gericht wordt groter. Hoe meer aandacht je schenkt aan iets dat je stress brengt, hoe groter het wordt.
  3. Wat je tegen jezelf zegt. De hele dag door zijn we met onszelf in gesprek. Als dat gesprek niet steunend is, dan zul je je ook niet gesteund voelen.

2.   Ademhalingsoefeningen

Om je innerlijke staat, hoe je je voelt, te veranderen, zul je dus op een van deze drie niveaus in moeten steken. Het eerste en de meest snelle en gemakkelijke manier om hoe je je voelt te veranderen is door je aandacht te richten op je ademhaling en door het doen van een ademhalingsoefening. Er zijn heel veel verschillende ademhalingsoefeningen, maar het simpel richten van je aandacht op het volgen van je ademhaling, kan al genoeg zijn. Dit is zo’n sterke spanningsbreker omdat je dit altijd en overal kunt doen. Waar je ook bent en met wie je ook maar bent.

3.   Je fysieke staat veranderen

Wat ook een snelle manier is om je innerlijke staat te veranderen is door gebruik te maken van je lichaam. Als je in de situatie die je spanning oplevert zit, ga je staan en iets doen. Stap letterlijk uit de situatie vandaan en ga iets doen wat je volle aandacht vraagt en wat je het liefst ook leuk vindt. Ga bijvoorbeeld dansen, een eind lopen of hardlopen, maar kom in ieder geval in beweging en blijf niet zitten waar je zit. Als je staat, in de situatie die spanning oproept ga dan ergens anders zitten. Maar stap in ieder geval uit de situatie vandaan en uit de energie en de emotie die die situatie oproept.

Gebruik affirmaties 

De derde snelle manier om hoe je je voelt te veranderen is met gebruikmaking van affirmaties. Energie heeft de neiging aandacht te volgen. Dus waar je aandacht aan geeft groeit. Daarom is het ook belangrijk uit de situatie te stappen, want door erin te blijven, wordt het alleen maar groter. Je kunt dat ook in je voordeel gebruiken. Want met het gebruiken van affirmaties (korte bevestigingen, een soort van mantra’s) steek je energie in datgene dat je graag wilt dat er in jouw werkelijkheid is. Twee voorbeelden van wat je goed tegen jezelf kunt zeggen als je spanning of stress ervaart is: Ik adem in en ik kalmeer mijn lichaam. Of: Ik ben rustig, geduldig en ontspannen.

Doen? Doen!

Ik wil je uitnodigen om dat nu even voor jezelf te doen en te ervaren wat er in je lichaam gebeurt als je deze oefening doet. Om het effect goed te kunnen voelen, breng je jezelf eerst in een gespannen staat. Dat doe je door met je aandacht terug te gaan naar een situatie die voor jou spanning oproept. De laatste keer dat je je bijvoorbeeld boos of verdrietig voelde. Als je die staat in jezelf hebt bereikt, zeg je vervolgens een van de genoemde affirmaties hardop of in je hoofd. Net zolang totdat je de rust weer terug in je lichaam voelt komen.

Schrijf je mee?

Laat je me weten wat deze tips voor jouw doen? En als je zelf nog andere tips hebt, dan kunnen we elkaar natuurlijk versterken als jij ze hier wilt delen. Schrijf je mee?

E-book Liever Gelukkig Met Mindfulness

Gratis E-book <a href=
Wil je ook gewoon zijn wie je bent? Worden zoals je was toen je net geboren was? Onbekommerd en vrij? Lees dan in dit gratis e-book Liever Gelukkig met Mindfulness hoe dat kan! Zodat ook jij meer ontspannen en rustiger kunt zijn, en steeds meer en meer jezelf.

Download e-book Liever Gelukkig met Mindfulness

8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Minduflness

Als je nog moeite hebt om je aandacht op constructieve en helpende gedachten te richten, dan kun je je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness .

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat alitjd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. 
Download gratis meditaties 

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Effectiviteit: Tien tips voor een soepele start van de dag
Terug naar school »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress, Ontspanning, rust en mindfulness


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Stress verminderen? Tips.

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.