Stress: In de file

Stress: in de file

Een poosje terug stond ik ’s morgens vroeg in de file. Ik had net zoals iedere morgen voordat ik van huis weg ging gemediteerd en was nog heerlijk rustig en ontspannen. Ik zat in de auto en reed met een goed humeur naar mijn afspraak. Juist omdat ik zo lekker ontspannen was, had ik ook totaal geen probleem met die file, ook al wist ik dat ik nu te laat zou komen voor mijn afspraak. Als ik voldoende tijd neem om dicht bij mezelf te zijn, en dat is wat meditatie voor me doet, dan krijgen maar weinig dingen me van slag.

Door naar Stress: In de file »


Tips: Assertief communiceren: Hoe doe je dat?

Tips: Assertief communiceren: Hoe doe je dat?

Tips voor een assertieve communicatie! Op een assertieve manier communiceren versterkt je zelfvertrouwen, verbetert je relaties, vermindert stress en spanning doordat je conflicten niet uit de weg gaat. Een duidelijk, assertief, maar invoelend nee op overvraagde verzoeken van anderen zorgt ervoor dat je je agenda behapbaar houdt en je jezelf in balans houdt. Assertieve communicatie helpt ook als je lastige familieleden, collega's of vrienden hebt. En je vermindert het 'drama' en de daarbij behorende stress.

Door naar Tips: Assertief communiceren: Hoe doe je dat? »


Communicatie: Het lukt me toch niet

Relaties, strijd, ik kan het niet

Taal is voor mensen waanzinnig belangrijk, omdat je via taal geconditioneerd bent. Voor zover wetenschappers tot nu toe hebben kunnen nagaan, is er geen enkele andere diersoort die gebruik maakt van taal. Maar niet alleen taal is belangrijk, ook waar je je energie insteekt en je aandacht op richt zijn heel bepalende factoren voor hoe je je werkelijkheid ervaart. Het voelt echt heel anders als je zegt: "Het lukt me toch niet", in plaats van: "Het is nog moeilijk voor me". En toch ben je misschien vaak geneigd om voor het eerste te kiezen. Meestal ben je je daar ook niet zo bewust van. Het is vaak je gewone manier van denken en wat de consequenties ervan zijn, realiseer je je meestal niet.

Door naar Communicatie: Het lukt me toch niet »


Communicatie: Vragen, vragen en nog eens vragen

Vraagteken Rood

Vragen stellen is een veelgebruikte techniek in de communicatie. Vragen is, mits verstandig gebruikt, een van de meest effectieve manieren om invloed uit te oefenen. Vragen bestaan er in allerlei soorten en maten. Ik wil hier graag wat soorten vragen met je doornemen.

Intentie van de vraag

Let op: Het komt regelmatig voor dat de ander geen antwoord geeft op je letterlijke vraag, maar meer op de intentie van de vraag. Daardoor kan het gebeuren dat je op een gesloten vraag een uitgebreid antwoord krijgt en op open vragen een kort antwoord.

Door naar Communicatie: Vragen, vragen en nog eens vragen »


Loopbaanbegeleiding: Wil ik hier wel werken?

Wil ik hier wel werken?

Hoe beoordeel je of je wel wilt werken bij een bepaalde organisatie? Het valt me vaak op dat vrij veel mensen een sollicitatie zien als een soort eenrichtingsverkeer. De werkgever heeft een baan en zij willen die graag. Ze maken zichzelf in dat proces volkomen afhankelijk van de ‘werk’ ‘gever’.

Door naar Loopbaanbegeleiding: Wil ik hier wel werken? »


Loopbaanbegeleiding: Wat zou je doen als?

We can do it

In selectiegesprekken wordt vaak getoetst of onderzocht in hoeverre je als sollicitant voldoet aan de criteria die in de vacature worden gesteld. Vaststellen of je geschikt bent qua persoonlijkheidskenmerken is best een lastige zaak. Dat komt omdat de selecteurs, maar de kandidaat net zo goed allemaal hun eigen kijk op de werkelijkheid hebben.

Door naar Loopbaanbegeleiding: Wat zou je doen als? »


Communicatie: Wat doen jullie zaterdagavond?

Open communicatie

Veel mensen die onzeker zijn hebben de neiging om vooral niet rechtstreeks te vragen wat ze willen. Of om rechtstreeks te zeggen wat ze bedoelen. Dat levert dan vaak onduidelijkheid en misverstanden op. En die onduidelijkheid en die misverstanden leiden weer tot irritatie over en weer. Als je je realiseert hoeveel filters er in de communicatie tussen jou en de ander zitten, dan mag het soms een wonder heten dat er zoveel dingen goed worden begrepen. 

Door naar Communicatie: Wat doen jullie zaterdagavond? »


Hoe word ik assertiever? Tips

Dagboekje bijhouden

Assertiever worden werkt in mijn ervaring het best van binnen naar buiten. Daar bedoel ik mee, dat ik je allerlei tips en trucs kan geven om meer voor jezelf op te komen. Maar de praktijk wijst uit dat je zelf wel weet wat je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen; je doet het alleen in de praktijk vaak niet. Als ik je dan nog meer 'kunstjes' ga leren, is het resultaat dat je alleen nog maar onzekerder wordt. Want je hebt er dan nog meer dingen bij, die je zou moeten doen, maar niet doet, omdat je je er niet zeker genoeg over voelt. 

Door naar Hoe word ik assertiever? Tips »