Coaching: Ik slaap er nog een nachtje over

slapen, ik slaap er nog een nachtje over

Steeds meer onderzoek wijst uit dat we in feite wandelende computers zijn. We zijn op een bepaalde manier geprogrammeerd en doen veel meer dingen onbewust dan je in eerste instantie zou denken.

Kiezen wordt lastiger door te veel keuze

Modern hersenonderzoek toont nog meer interessante dingen aan. Het maken van keuzes bijvoorbeeld wordt in veel gevallen steeds lastiger omdat het aanbod steeds groter wordt. Als je keuze uit twee hebt, kies je veel gemakkelijker dan wanneer je keuze uit veel hebt.

Door naar Coaching: Ik slaap er nog een nachtje over »


Aandacht voor stress

stress gespannen meisje

Stress is overal om ons heen. Je ervaart het in je dagelijkse leven en je ziet je geliefden en andere mensen er ook vaak mee worstelen. Stress ervaar je als er een impuls van de buitenwereld (of soms ook van je binnenwereld) je vertelt dat je je in een situatie bevindt die niet is zoals jij wilt dat hij is. En vooral als het gaat om zaken waar je weinig of geen invloed op kunt uitoefenen.

Door naar Aandacht voor stress »


Mindfulness: Zes manieren om voor je problemen op de loop te gaan

Weglopen

Vervelende gevoelens als boosheid, frustratie, eenzaamheid, verdriet, etc. zijn gevoelens die je vaak niet wilt voelen. Net als iedereen heb je een natuurlijke neiging om pijn te vermijden en plezier op te zoeken. Vaak gaan we pijnlijke ervaringen niet aan met onszelf, maar stappen we in volautomatische en onbewuste reactiepatronen. Ik deel er hier zes met je.

Door naar Mindfulness: Zes manieren om voor je problemen op de loop te gaan »


Stress: In de file

Stress: in de file

Een poosje terug stond ik ’s morgens vroeg in de file. Ik had net zoals iedere morgen voordat ik van huis weg ging gemediteerd en was nog heerlijk rustig en ontspannen. Ik zat in de auto en reed met een goed humeur naar mijn afspraak. Juist omdat ik zo lekker ontspannen was, had ik ook totaal geen probleem met die file, ook al wist ik dat ik nu te laat zou komen voor mijn afspraak. Als ik voldoende tijd neem om dicht bij mezelf te zijn, en dat is wat meditatie voor me doet, dan krijgen maar weinig dingen me van slag.

Door naar Stress: In de file »


Tips: Assertief communiceren: Hoe doe je dat?

Tips: Assertief communiceren: Hoe doe je dat?

Tips voor een assertieve communicatie! Op een assertieve manier communiceren versterkt je zelfvertrouwen, verbetert je relaties, vermindert stress en spanning doordat je conflicten niet uit de weg gaat. Een duidelijk, assertief, maar invoelend nee op overvraagde verzoeken van anderen zorgt ervoor dat je je agenda behapbaar houdt en je jezelf in balans houdt. Assertieve communicatie helpt ook als je lastige familieleden, collega's of vrienden hebt. En je vermindert het 'drama' en de daarbij behorende stress.

Door naar Tips: Assertief communiceren: Hoe doe je dat? »


Communicatie: Het lukt me toch niet

Relaties, strijd, ik kan het niet

Taal is voor mensen waanzinnig belangrijk, omdat je via taal geconditioneerd bent. Voor zover wetenschappers tot nu toe hebben kunnen nagaan, is er geen enkele andere diersoort die gebruik maakt van taal. Maar niet alleen taal is belangrijk, ook waar je je energie insteekt en je aandacht op richt zijn heel bepalende factoren voor hoe je je werkelijkheid ervaart. Het voelt echt heel anders als je zegt: "Het lukt me toch niet", in plaats van: "Het is nog moeilijk voor me". En toch ben je misschien vaak geneigd om voor het eerste te kiezen. Meestal ben je je daar ook niet zo bewust van. Het is vaak je gewone manier van denken en wat de consequenties ervan zijn, realiseer je je meestal niet.

Door naar Communicatie: Het lukt me toch niet »


Communicatie: Vragen, vragen en nog eens vragen

Vraagteken Rood

Vragen stellen is een veelgebruikte techniek in de communicatie. Vragen is, mits verstandig gebruikt, een van de meest effectieve manieren om invloed uit te oefenen. Vragen bestaan er in allerlei soorten en maten. Ik wil hier graag wat soorten vragen met je doornemen.

Intentie van de vraag

Let op: Het komt regelmatig voor dat de ander geen antwoord geeft op je letterlijke vraag, maar meer op de intentie van de vraag. Daardoor kan het gebeuren dat je op een gesloten vraag een uitgebreid antwoord krijgt en op open vragen een kort antwoord.

Door naar Communicatie: Vragen, vragen en nog eens vragen »


Loopbaanbegeleiding: Wil ik hier wel werken?

Wil ik hier wel werken?

Hoe beoordeel je of je wel wilt werken bij een bepaalde organisatie? Het valt me vaak op dat vrij veel mensen een sollicitatie zien als een soort eenrichtingsverkeer. De werkgever heeft een baan en zij willen die graag. Ze maken zichzelf in dat proces volkomen afhankelijk van de ‘werk’ ‘gever’.

Door naar Loopbaanbegeleiding: Wil ik hier wel werken? »