Ver Beeld Ing met een Moodboard

Moodboard

Geplaatst op donderdag 15 augustus 2013 door Nelly de Jong

Dat een beeld meer zegt dan 1000 woorden is al zo oud als de weg naar Rome. Toch zijn er maar weinig mensen die van dat gegeven op een constructieve en effectieve manier gebruik maken. Als jouw leven er niet uit ziet zoals je graag zou willen, dan is de eerste en meest belangrijke stap die je hebt te zetten, jezelf af te vragen hoe je wel wilt dat het is.

Wat wil je WEL?

Heel vaak is dat iets wat voor veel mensen lastig is. Ze weten vooral wel wat ze NIET willen, maar wat wel???? Dat is veel lastiger. Door het stellen van een aantal vragen kun je een plaatje, een beeld gaan creeren van hoe je wilt dat jouw leven eruit ziet.

Stel eerst vragen

Vragen die je daarbij kunnen helpen:

Dit zijn voorbeelden van vragen die je jezelf kunt stellen om een beeld te creeren van jouw ideale toekomst. Beantwoord de vragen zo specifiek mogelijk door gebruik te maken van je zintuigen. Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je? Wat ruik en wat proef je eventueel?

Wat je kan helpen in de voorbereiding van je moodboard is het maken van een 100 wensenlijst. In het artikel: 100 wensen lees je er meer over. En in het artikel: 100 wensen, 200 voorbeelden kun je inspiratie vinden voor het formuleren van je wensen

maan en sterren

Moodboard maken

Als je beeld krijgt of misschien al beeld had van jouw ideale leven dan is het gebruik maken van een moodboard iets dat je kan helpen om dat beeld beter voor ogen te houden. Waar misschien vraag je jezelf af, wat een moodboard is? Een moodboard is het visueel maken van, een plaatje maken van de ideeen en gedachten die je in je hoofd hebt. Het is het ver Beelden van je droom, je idee of je gevoel.

Ver beelding van je idee of concept

Misschien heb je als je een moodboard ziet het idee dat het een collage is. En op een bepaalde manier is dat ook zo. Alleen een moodboard gaat net iets verder. Doordat het de ver beelding is van je concept van je idee, helpt het je om je aandacht en energie te richten op het verwezenlijken ervan.

Effecten van je moodboard

Het effect van een moodboard is vergelijkbaar, maar tegelijkertijd ook weer heel anders, met het opschrijven van je ideeën. Zodra je het opschrijft, gebeurt er iets. Als het erg druk is in je hoofd en je schrijft waar je hoofd druk mee is op, dan wordt het rustiger in je hoofd. Er verandert daardoor iets in je fysieke werkelijkheid en in jou. Een moodboard doet iets vergelijkbaars. Door het beeld te creëren en vast te leggen, leg je op een bepaalde manier in je hoofd vast waar je naar toe wilt.

De vervulling van mijn wensen komt altijd op het juiste moment

Onbewust op zoek

Je hersenen gaan dan bewust en onbewust op zoek naar die informatie die past bij het beeld dat je hebt gecreëerd. En dat kun je nog versterken door je moodboard een pontificale plek te geven, waar je haar veel tegenkomt in je huis of op je werk. Door het creëren van een fysiek beeld, is je idee niet alleen zichtbaar voor jezelf, maar je kunt het ook gebruiken om je idee zichtbaar te maken voor anderen. Doordat we allemaal op onbewust niveau in beelden denken, is het een snelle en effectieve manier om te communiceren.

Creatief

Moodboarden worden in de praktijk vaak gebruikt door mensen met creatieve beroepen. Een ontwerper gebruikt haar voor zijn komende collectie. Maar je kunt haar heel goed gebruiken voor allerlei andere dingen, zoals het vormgeven van je trouwerij, de inrichting van je huis en van je tuin en nog veel meer dingen.

Je hoofd leeg maken

Wil je met een moodboard aan de slag gaan, dan is het wel belangrijk dat je je hoofd zoveel mogelijk leeg maakt en ruimte creëert voor het laten ontstaan van beelden, geluiden en gevoelens.

Sta ik mezelf toe  mijn wensen uit te laten komen?

Alles wat voor jou werkt

Zorg dat je allerlei materialen bij de hand hebt (tijdschriften, verf, kleurtjes, viltstiften, servetjes, kant, materiaal uit de tuin (bladeren ed.). Alles wat voor jou werkt. Laat je daarbij verrassen door wat er ontstaat en ga niet teveel vanuit je hoofd aan de slag. Je moodboard onthult je onbewuste verlangens en helpt je daarmee om meer vanuit wie jij in essentie bent je leven vorm te geven. Dat komt omdat je onbewuste in plaatjes denkt. Je oudere hersenen werken ook met plaatjes. Woorden en taal zijn meer van het nieuwere deel van de hersenen en kunnen dat proces juist soms in de weg staan.

Digitaal kan ook

Als je niet zo van knippen en plakken houdt, kun je er ook voor kiezen je moodboard digitaal te maken. Je kunt het ook samen met iemand anders of met een groep doen. De meeste mensen vinden het erg leuk om te doen en je hebt daarna ook iets wat je direct gaat helpen bij het creëren van het leven dat jij wilt.

Voorbeelden van moodboards:

Moodboard

Moodboard

Moodboard

Moodboard

Moodboard 

Coaching

Loop je rond met vragen ten aanzien van je werk of je leven? Weet je vooral wat je niet wilt, maar niet wat je wel wilt? Heb je misschien een andere rol in je werk gekregen? Er zijn vele aanleidingen om in een coachtraject te stappen. Mijn coaching bied je steun en brengt je rust, bevrijding, helderheid of waar nodig een duw in de rug in de richting van jouw verlangen. Met mijn manier van werken ontstaat er rust in je hoofd en raak je los van oude opgespaarde emoties. Of het nu gaat om angst, somberheid, burnout of andere klachten. Door de coaching ontstaat er ruimte, heling en helderheid, waardoor binnen en buiten weer met elkaar op een lijn komen te zitten.

Coaching kan op vele terreinen worden ingezet. Ik ben vooral gespecialiseerd in de volgende onderwerpen:  Onzekerheid en twijfel, faalangst, beter voor een ander zorgen dan voor jezelf, verwerken van nare gebeurtenissen in je leven, baanverlies, relatieproblemen, conflictsituaties, onvermogen je doelen te bereiken, negatieve emoties en stress geen of weinig energie, depressieve klachten of burnout. Wil je ook leren moeiteloos je doelen te bereiken? Meld je dan nu aan voor individuele coaching

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Terug naar school
Als de nood het hoogst is... »

Gratis E-book Tijdgebrek of kiespijn?Al meer dan 2.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Effectiviteit en Doelen


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Ver Beeld Ing met een Moodboard

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.