Als de nood het hoogst is...

somber figuur

Geplaatst op donderdag 8 augustus 2013 door Nelly de Jong

Het donkerste uur is altijd het laatste uur voordat de zon weer op gaat. We komen allemaal momenten tegen in ons leven dat het lijkt alsof het leven tegenzit. Alsof niks meer wil, alsof alles energie kost en niets meer de moeite waard lijkt. Of dat nu is omdat je iets of iemand bent kwijt geraakt. Of dat je schijnbare zekerheden zijn weggevallen. Je voelt het duidelijk: er is crisis in je bestaan.

Angst en pijn

Misschien staat je gezondheid op het spel of wat dan ook maar. Maar een ding is duidelijk: het is een angstige en pijnlijke tijd. Het is net alsof de bodem onder je bestaan is weggeslagen en je oog in oog staat met gevoelens van machteloosheid, eenzaamheid en hopeloosheid.

De stem van je ego

Op dat soort momenten stopt zelfs die normaal altijd maar doorratelende stem van je ego met praten. Je denken dat altijd het hoogste woord heeft geeft de strijd op. Je kunt zelfs gedachten krijgen als: Ik kan misschien maar beter dood zijn dan nog doorgaan met waar ik in zit.

Je overgeven aan het leven

Op die momenten, op het dieptepunt van je bestaan sta je op het punt een doorbraak mee te maken. Een groeispurt. Op je moment van overgave aan het leven, op het moment dat je verwacht met een rot smak op de bodem van die put neer te komen, juist op dat moment ontdek je een luik met licht onder in die put. Daar op de bodem van je bestaan sta je oog in oog met jezelf. Met wie je werkelijk bent als je jezelf ontdaan hebt van alle franje.

Doorlopen

Het is je ziel die op dat moment tegen je praat en je zachtjes vertelt dat je door moet lopen. In alle onzekerheid en zonder ook maar enige controle over je situatie te voelen, kom je in contact met wie jij in essentie bent. Waar doe je het voor? In zo’n crisistijd is het vaak tijd om oude niet meer passende jassen uit te trekken. Om bepaalde relaties die niet meer werken achter je te laten. Om meer vanuit een zielenbewustzijn contact te maken met je eigen innerlijke wijsheid.

Helderheid vinden

En in dat stille diepe en wijze punt van jezelf de helderheid te vinden waar je misschien al je hele leven naar op zoek was. Ineens weet je dat je verbonden bent, met alles en iedereen. Ineens weet je dat het toch allemaal een bepaalde zin heeft. En je voelt weer de kracht om verder te gaan. Meer vanuit wie je bent en vanuit wie jij wilt zijn in dit leven.

Zo is het leven bedoeld

Op een bepaalde manier voel je je ook euforisch. Ja dit is zoals het leven bedoeld is. En dan komt er soms toch weer een kink in de kabel. Want jij bent dan misschien wel zover. Je ego is dat vaak nog niet. Die heeft meer tijd nodig om die omslag te kunnen maken. Je ego wil graag vasthouden aan allerlei nutteloze oude bestaande (schijn)zekerheden. Je ego wil graag dat alles blijft zoals het is. Je ego kan je gewoon zo snel nog niet volgen. En dat kan zo af en toe best frustrerend voelen.

Opnieuw loop je vast

Je hebt net het idee ontdekt te hebben wie je in essentie bent en dan loop je toch ineens toch weer vast. Vandaag is alles geweldig en morgen is het weer een puinhoop. Althans zo voelt het dan. Je ziel wil volle kracht vooruit maar in de wereld van de vorm loopt het spaak.

Terugtrekken uit de buitenwereld

Vaak zie je dan dat bepaalde soms heel spirituele mensen zich op een bepaalde manier terugtrekken uit het leven in de buitenwereld. Terwijl de wereld van nu ons juist vraagt de uitdaging aan te gaan om onze binnenwereld te integreren in onze buitenwereld. Oftewel vorm te geven aan je zielsverlangen in je buitenwereld. Om hoofd en hart en ziel met elkaar te verbinden.

Bewust zijn

Om die integratie te laten plaatsvinden is bewustzijn de meest belangrijke stap. Bewust zijn van het gegeven dat je soms wel twee ikken in je lijkt te hebben. De ik van je ziel en de ik van je ego. En die vertellen soms beiden een ander verhaal. Het ene moment weet je zeker: Je moet uit je huidige baan vandaan en gaan voor waar jij gelukkig van wordt. Het andere moment is daar de stem van je ego die je toch wel met heel veel klem duidelijk maakt, dat je dan je vaste baan kwijt raakt en misschien wel de hypotheek niet meer kunt betalen.

Vertrouwen op je ziel

Die innerlijke tweespalt hoort er gewoon bij en het beste dat je jezelf kunt geven is begrip. Vroeg of later komt er een moment waarop je wel durft te vertrouwen. Waarop je wel de stap durft te zetten. Voor nu is dit wat er is. Geef je ego maar een beetje tijd om te wennen aan het nieuwe idee. Accepteer dat ook zij het uiteindelijk het beste met je voor heeft, maar dat ze zich nog wat onwennig voelt om zich te verlaten op jou, op jouw ziel…

Liever Gelukkig?

Heb jij nog moeite om op jezelf te vertrouwen? Is de nood hoog in je leven? Doe dan mee met de eerstkomende training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Ver Beeld Ing met een Moodboard
In je kracht staan? Jak! »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness en meditatie


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Patricia op dinsdag 23 september 2014 om 10:19
Hi Nelly,

Ik wil je complementeren met je prachtige artikelen! Het is een andere manier van naar het leven kijken, die maar moeilijk beklijft en voor veel mensen nog onbekend is. Goed om het steeds maar weer onder de aandacht te brengen en uit te dragen. Ik ben nu aan het worstelen met de interviews van het boek en de film 'Alles over niets...' dat gaat nog n stap verder. Succes en ga alsjeblieft zo door!

Reageer op Als de nood het hoogst is...

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.